Novo področje - kozmetika

Objavljeno: 23. 09. 2014
Z veseljem sporočamo, da smo na našo spletno stran po letu in pol trdega dela - medtem, ko ste mislili, da nič ne delamo :) - vključili novo področje za pregled kozmetičnih sestavin in izdelkov!

Trenutno imamo v bazi 1415 sestavin, to število pa se bo z vnosi novih izdelkov stalno povečevalo (vseh sestavin je ca. 19000! - pravo vesolje kemikalij), večina pa je povsem neraziskanih. Ni potrebno posebej poudarjati, da interakcije posameznih sestavin (t.i. koktajl učinek) sploh niso in (zaradi kombinatorike in premalo resursov) pravzaprav tudi ne morejo biti raziskane. Trenutno je na strani vnešenih 25 izdelkov, a bo tudi to število vztrajno raslo, vabljeni k sodelovanju in sporočanju novih izdelkov (izdelke lahko fotografirate in pošljete po e-pošti).

Preglejte seznam spornih in manj spornih sestavin, ki jih v kozmetičnih izdelkih (ter izdelkih za osebno nego) dnevno uporabljamo...

Seznam vseh sestavin: http://www.ninamvseeno.org/kozmeticne-sestavine.aspx
Seznam vseh izdelkov: http://www.ninamvseeno.org/kozmetika-izdelki.aspx

Potrebno je vedeti, da se lahko kaka tveganja posameznih sestavin (predvsem v prihodnjih tednih in mesecih) še malenkostno spreminjajo, a načeloma so tveganja dokončna, definirana pa so na podlagi večih različnih virov.

V tem letu in pol raziskovanja smo šli skozi vzpone in padce, sprejemali kompromise in reševali na stotine problemov, ki so se na tej skalnati poti pojavili. A sedaj vemo marsikaj o kozmetiki (malo preveč) in upamo, da bodo informacije, ki jih odslej ponujamo na naši spletni strani, za čim več ljudi koristne. Obenem se bomo trudili, da bomo področje kozmetike v prihodnjih mesecih še izpopolnili.

Hvala Lauri za neumorno delo (za ure in ure vloženega truda) in Ireni ter Sonji za podporo.

Za vsa vprašanja smo na voljo. Kake pripombe ali predloge pa bomo z veseljem preučili.

In zdaj smo močnejši, pripravljeni na nove izzive... :)

Bodite zdravi, naj vam ne bo vseeno!
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.