Sprememba aditivov

Objavljeno: 3. 10. 2010
Nevarnost nekaterih aditivov se je rahlo spremenila zaradi nekredibilnosti enega izmed virov uporabljenih pri raziskavi, in sicer:
- izsledki klinike za pediatrično onkologijo v Düsseldorfu (http://www.abczdravja.si/pdf/08junij48.pdf)

Omenjenega vira ne uporabljamo več, saj je avtor teh izsledkov neznan, omenjena klinika pa le-teh ne priznava! Na spletu je v zvezi z omenjenimi izsledki mnogo ugibanj, ena največjih zmot pa je prav gotovo glede aditiva E330 - citronska kislina, ki naj bi bil po tem viru sodeč najbolj nevaren in naj bi celo povzročal raka.

Ta aditiv je povsem naraven dodatek, ki se pojavlja v najrazličnejših izdelkih (predvsem pri sadju in zelenjavi), kjer se ga dodaja predvsem zaradi uravnavanja kislosti. Avtor t.i. "izsledkov" je najbrž povezal vlogo citronske kisline v telesu (Krebsov cikel) z nemško besedo za raka - Krebs in tako prišel do popolnoma zavajajoče, zmotne predstave o tem aditivu.

Projekt "Ni nam vseeno!" je sicer že od samega začetka tretiral ta aditiv kot neškodljiv, tako da se je minimalno spremenil status le nekaterih drugih aditivov. Ostali viri uporabljeni pri raziskavi so zanesljivi.
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.