Aditivi v sladoledih

Objavljeno: 23. 08. 2013
Včeraj se je končala akcija popisovanja sladoledov, odziv je bil zelo dober, na spletni strani pa smo zbrali 93 sladoledov!
Seznam vseh sladoledov najdete tukaj: http://www.ninamvseeno.org/izdelki.aspx?group=sladkarije&sub=sladoledi

Najboljši izdelki so: Ballino Ice Cream Chocolate (Lidl), Ecorino Choco Sticks (Lidl), Grandessa Premium Mini Mix (Rosen Eiskrem), Grandessa Premium Stracciatella(Rosen Eiskrem), Grandessa Walnuss (Rosen Eiskrem), Leone Žogica (Incom), Mercator Lumpi - vanilija (Incom), Noblissima Bourbon Vanilla (DMK), Noblissima Walnut (DMK), Noblissima Stracciatella (Lidl), Spar vanilija (Spar), Spar stracciatella (Spar), Spar Premium Macadamia (Spar), Vanille Sticks (Ysco).

Slabo so se odrezali: sladoledi proizvajalcev Unilever (Algida, Carte d'Or, Magnum, Viennetta), Mars Inc. (Bounty, Snickers), Ljubljanske mlekarne (vsi), Incom (Leone, Mercator), Ledo (Quattro).

Nevarni karagenan
Večina sladoledov vsebuje nevarno gostilo E407 - karagenan, to je sulfatni polisaharid, ki ga pridobivajo iz rdečih alg. Lahko je onesnažen z etilenskim oksidom, ki je znan karcinogen, pri podganah in morskih prašičkih pa karagenan povzroča razjede v črevesju. Kot je razvidno iz seznama, dodajanje karagenana ni nujno, saj ga nekateri proizvajalci ne uporabljajo.

Kdaj ste nazadnje jedli insekte v sladoledu?
Nekateri proizvajalci uporabljajo barvilo E120 - karminsko kislino, ki jo pridobivajo s sušenjem in mletjem majhnih hroščkov, predvsem za obarvanje sladoleda rdeče barve (gozdni sadeži, jagoda, češnja). Mnjami! Domišljija nekaterih proizvajalcev res ne pozna meja. To rdeče »naravno« barvilo lahko izzove alergijske reakcije in bi ga lahko brez težave zamenjali z ekstraktom iz rdeče pese ali paradižnika (likopen).

Za več informacij o tem kako pridobivajo to skrajno neokusno barvilo preberite: http://www.businessinsider.com/how-cochineal-insects-color-your-food-and-drinks-2012-3?op=1
Zanimiv video - parodija: http://www.youtube.com/watch?v=BxuxtO_D5rE

Več kot 10 aditivov
Nekateri sladoledi so močno procesirani in vsebujejo tudi po 13, 14 ali celo 15 aditivov. Praviloma so to banjice, pri katerih gre za več različnih okusov. Taki sladoledi so npr. Ledo Quattro Italiano (Ledo), Leone Premiere – pomarančni objem (Incom), Mercator Delicious Family (Incom)...

Sladoled brez aditivov – ali obstaja?
Izmed vseh sladoledov nismo našli nobenega brez aditivov, kar je res škoda. Še vedno smo optimisti in verjamemo, da tak sladoled obstaja (najbrž v kakih bio trgovinah ali trgovinah z zdravo prehrano), saj tudi doma za izdelavo domačega sladoleda ne potrebujemo nobenih aditivov.

Hvala vsem za sodelovanje, akcija je bila čudovita! :)

Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.