Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 





 BfR - Bundesinstitut für Risikobewertung

Health assessment of sports and weight loss products containing synephrine and caffeine
Synephrine is a plant constituent which is found, for example, in bitter oranges (Citrus aurantium) and which is chemically related to ephedrine. Some products offered as sports and weight loss supplements contain synephrine in the form of added bitter orange extract. Often such products contain caffeine and other active ingredients. They are sometimes referred to by manufacturers as food supplements or dietetic foods. The Federal Institute for Risk Assessment (BfR) has assessed the risks posed by such products. In terms of the quantities of the substances synephrine – usually in the form of bitter orange extract – and caffeine added to the various supplements, there are very big differences between various products. Both substances influence the cardiovascular system. If synephrine and caffeine are taken at the same time, these effects can mutually reinforce each other. This notably applies to their potential to increase heart frequency, possibly even in cases of cardiac arrhythmia, as well as to their potential to increase blood pressure. Other active ingredients contained in bitter orange extracts may also enhance cardiovascular effects of synephrine.

 Bodieko

Resnica o kravjem mleku
Včasih so nas učili, da je kravje mleko popolna hrana za ljudi. Z novimi študijami in dokazi svetovnih zdravnikov, priznanih raziskovalcev in uglednih inštitutov pa dokazujemo ravno nasprotno. Poraba mleka in mlečnih izdelkov je dejavnik, ki prispeva k skoraj dvema ducatoma bolezni pri otrocih in odraslih. Številni zdravniki in prehranski strokovnjaki dokazujejo, da kravje mleko povzroči pomanjkanje železa – anemijo, alergije, driske, bolezni srca, črevesja, krče, krvavitve iz prebavil, vnetje sinusov, izpuščaje, akne, pogostejše prehlade, artritis, sladkorno bolezen, vnetje srednjega ušesa, osteoporozo, astmo, avtoimune bolezni in še več – celo pljučnega raka, multiplo sklerozo in ne-Hodgkinov limfom.
Kemični boj z umazanimi oblačili
Sprva so ljudje za pralna sredstva uporabljali različne vrste gline, ki so sposobne vezati olja, maščobe in druge vrste umazanije in pri tem ne poškodujejo vlaken. Pozneje so pričeli dodajati vodi rastlinski pepel, ki je vseboval alkalije, kot sta na primer natrijev in kalijev karbonat, ter njihove silikate. Sčasoma so pepel nadomestili z milom in pralnimi praški. Sodobni detergenti vsebujejo številne kemične dodatke. Zaradi njihove množične uporabe se pojavljajo pomisleki, ali so res varni.
Zakaj je namakanje oreščkov tako zelo pomembno?
Pri kar nekaj ljudeh smo opazili, da imajo kljub uživanju zdrave in priporočljive hrane pomanjkanje nekaterih pomembnim vitaminov in mineralov. So utrujeni, z glavoboli, nizkim pritiskom…Tudi sama sem imela veliko premalo železa, moja znanka magnezija in vitamina b12 … Zdravniki so mi predpisovali različne železove pripravke (tablete, injekcije) in mi govorili, naj jem jetrca in rdeče meso. Pa ga nisem. In zdaj opažam, da ima takšne težave vedno več ljudi, kljub zdravemu prehranjevanju. Zakaj?
MSG – strup, ki se skriva v naši hrani
Najhujši uničevalec našega zdravja, ki ga lahko primerjamo z drogo, alkoholom ali nikotinom, se verjetno tudi ta hip skriva v omari v vaši kuhinji. Simptome, kot so glavoboli, migrene, bruhanje, driska, astmatični napadi, kožni izpuščaji, razbijanje srca, napadi panike, depresija, zasoplost, težave z ravnotežjem, alergijski simptomi, zardevanje obraza, nihanje razpoloženja, vedenjske motnje (pri otrocih in najstnikih), duševna zmedenost, izcedek iz nosu, otečene oči, težave s prostato in uriniranjem, poškodbe ust, depresija, rak…raziskovalci, kemiki, fiziki in nekatere zdravstevne inštitucije tesno povezujejo z uporabo MSG-ja. (MSG) – mononatrijev glutaminat, je ojačevalec okusa, ki je dodan večini predelane in v naprej pripravljene hrane.
Pomladansko čiščenje telesa
Zeliščarji so prepričani, da telo težko dobro deluje, če so organi za odstranjevanje strupov preobremenjeni. Po filozofiji številnih tradicionalnih sistemov zdravilstva lahko nabiranje strupov v telesu povzroči simptome, kot so glavobol, utrujenost in težave s kožo. Jetra in žolčnik imajo pomembno vlogo pri prebavi, presnovi in razstrupljanju, zato zeliščno čiščenje pogosto temelji prav na podpori tema dvema organoma. Pogosto razstrupljevalne učinke zeliščarji dodatno podprejo še z zelišči za sečni in limfni sistem.

 CSPI - Center for Science in the Public Interest

Consumers Urged to Avoid Ginkgo in Wake of New Cancer Concerns
CSPI Downgrades Safety Rating of Common Supplement Ingredient
Consumers should avoid Ginkgo biloba, a common ingredient in dietary supplements, herbal teas, and some energy drinks, based on a new study from the government's National Toxicology Program that found "clear evidence" that the ingredient caused liver cancer in mice and "some evidence" that ginkgo caused thyroid cancer in rats. That is the advice of the Center for Science in the Public Interest, which today downgraded ginkgo from "safe" to "avoid" in its Chemical Cuisine guide to food additives.


 Food Navigator

Red meat and heart disease: L-carnitine linked to increased risk
High intakes of red meat repeatedly have been linked to heart disease, but new research suggests that along with saturated fat and certain preservatives, l-carnitine is another red meat constituent that may contribute to cardiovascular risk.
Researchers target acrylamide reduction in potato chips
Potato varieties, blanching times and frying temperatures can all affect acrylamide levels in potato chips, according to a study just published in the Journal of the Science of Food & Agriculture.
Western diet lifestyle may lead the way to an early grave: Study
Consumption of a 'Western-style' diet could reduce the likelihood of reaching old age in good health and may increase the chances of early mortality, according to new research.
UK standards agency files latest figures on furan and acrylamide
The UK Food Standards Agency (FSA) has released its latest update on the levels of acrylamide and furan in foods, adding that their findings do not increase concern about the risk to human health.
Do all children like sugary and fatty foods? Perhaps not, finds study
Children from different cultures prefer different levels of fat and sweetness in foods and drinks, suggests new research that calls into question the idea that all children are predisposed to fatty and sugary tastes.

 

 IVZ - Inštitut za varovanje zdravja

Svetovni dan zdravja 2013: Urejen krvni tlak zmanjša tveganje za srčni infarkt in možgansko kap
7. aprila je Svetovni dan zdravja. Letošnja osrednja tema je problematika zvišanega krvnega tlaka, zato je letošnje geslo “Urejen krvni tlak zmanjša tveganje za srčni infarkt in možgansko kap”. Zvišan krvni tlak ima vsak tretji prebivalec Slovenije. Letošnji Svetovni dan zdravja je zato priložnost za usmeritev pozornosti v preventivo, preprečevanje in obvladovanje visokega krvnega tlaka, da bi zmanjšali število ljudi z boleznimi srca in ožilja. Uravnavanje visokega krvnega tlaka mora biti del širšega prizadevanja za boj proti kroničnim nenalezljivim boleznim.

 Skupaj za zdravje človeka in narave

Komu boste zaupali svoje zdravje? (Povzeto iz knjige Ščepec Védenja)
Kako so naši predniki vedeli, katere rastline izbrati in kaj jim bo najbolj pomagalo pri različnih težavah? Že v prvi knjigi o začimbah (Ščepec rešitve) smo omenili enega izmed očetov tradicionalne kitajske medicine, Schennonga (Schen-nung), ki je že pred skoraj 5.000 leti na sebi preizkusil na stotine rastlin, jih opisal in razvrstil v svoji farmakopeji. Že podatek, da je do svojih znanj prišel neposredno s tem, da je rastline preizkušal na sebi, nam veliko pove o zavedanju človeka, da lahko stopi v neposreden dialog z naravo.
Maščoba v mleku in rak na dojki
Bolnice z rakom na dojki, ki uživajo polnomastne mlečne izdelke, utegnejo zaradi tega prej umreti, opozarjajo avtorji obsežne 12-letne raziskave. Bolnice z rakom na dojki, ki uživajo polnomastne mlečne izdelke, utegnejo zaradi tega prej umreti, opozarjajo avtorji obsežne 12-letne raziskave. Njeni rezultati so objavljeni v najnovejši številki revije Journal of the National Cancer Institute in so od srede marca dosegljivi na spletu. Ti kažejo, da je v obdobju dvanajstih let, kolikor je trajala raziskava, za rakom na dojki umrlo 12 odstotkov bolnic s to boleznijo, ki so vsak dan pojedle vsaj en polnomasten mlečni izdelek, in le odstotek tistih, ki so zaužile po manj kot porcijo takega izdelka na dan.
Cepljenja – bližnjica do zdravja ali do dobičkov?
Že pred dolgimi desetletji je farmacevtska industrija kot eno izmed strategij za obrambo pred zelo nevarnimi boleznimi izbrala pot cepljenja. Zamisel sloni na razmišljanju, da bomo težavo, ki smo jo enkrat rešili pod lažjimi pogoji, lažje premagali, tudi ko bo šlo zares. Če naš imunski sistem spozna kakšen virus in proti njemu razvije protitelesa, naj bi nas to oborožilo za spopad s takšnim virusom tudi v živo. Logika morda ni napačna – težave pa nastanejo, ko se je polasti kapital. Včasih so bila cepiva orožje proti zelo nevarnim boleznim, kot so otroška paraliza, tuberkuloza, črne koze itd. Tudi način razvijanja in pridobivanja cepiv je bil bolj klasičen (brez vseh kemičnih bližnjic, ki jih poznajo današnja cepiva). Vmes pa se je, tako kot na vseh področjih, marsikaj spremenilo.
Voda je naše bogastvo – ne damo ga (Poziv k dejavni vključitvi v javno razpravo)
Eko civilna iniciativa Slovenije poziva k aktivni vključitvi v prizadevanja, da imamo Slovenci dostop do pitne vode, ki ne bo v zasebni lasti. Pitna voda je področje, kjer so veliki koncerni zaslutili možnost monopolnih dobičkov. Zato nastaja nova direktiva EU. Niso ogrožene velike države, saj te znajo zaščititi svoje državljane. Cilji so druge. Na žalost je med njimi tudi Slovenija. Vendar pa je še čas, da državljanke in državljani povemo, kaj želimo s pitno vodo, je poudaril tudi mag. Dejan Židan. V tem času namreč v EU poteka odločanje o privatizaciji vodnih virov (tudi pitne vode). Postavimo se na pravo stran in to je, da je voda last državljank in državljanov, ne pa države, ki lahko sprejme tudi napačne odločitve o njeni privatizaciji.
Naj štafeta pride še dlje in novice o samooskrbi
15. marca se je slavnostno začela druga štafeta semen. Pobuda ekocivilne iniciative je že v lanskem letu motivirala in premaknila na tisoče Slovencev, da so sejali, izmenjevali, se izobraževali ter ozaveščali javnost o pomenu avtohtonih in ekoloških semen za samooskrbo in zdravje. Očitno so semena padla na plodna tla, saj vse kaže, da bo novoletna štafeta nekajkrat bolj odmevna od lanskoletne. Priča temu je bilo tudi fantastično vzdušje in polna kongresna dvorana Celjskega sejma in kar je še bolj pomembno – vse večje število ustanov, medijev in strokovnjakov, ki bodo dejavno sodelovali v tem projektu.
Novi mediji za nove čase
Veliko ljudi živi v iluziji, da mediji poročajo o tistem, kar se dogaja, in da razmerje med velikostjo novic odraža dejansko stanje pomembnosti dogodkov. Pa je ravno obratno. Večina medijev največ svojega prostora posveča temam, ki bodo najmanj vplivale na kakovost vašega življenja (politične afere, zgodbice iz sveta slavnih, črna kronika, stanje na borzah, …). Če vemo, kako je bilo, pa ne moremo, da ne bi opazili novega vetra v mnogih medijih. Kolegi na nacionalni televiziji in radiju se vse bolj pogosto in temeljito lotevajo tem samooskrbe, nevladnih organizacij, zdravja in pravic državljanov.
Koledar dogodkov - maj 2013
Hormonska zmeda in kako se obvarovati pred rakom, Bazar semen in sadik, Kako (zares) zdravijo rastline, Kako »brati« naravo, V čem je skrivnost začimb, Skupaj za dobro (človeka in narave), Najnovejša spoznanja o zdravilnih rastlinah, Priprava sadno-zelenjavnih kašastih sokov, Zamolčane zdravilne moči začimb, Kako premagati kandido v petih korakih, Kako umiriti um, Sklop 3 predavanj o postenju in presni hrani, Zdravilnost biodinamične hrane, Podnebne spremembe – kakšno izbiro imamo, Čudoviti svet aromaterapije, 3. Ekopraznik v Brežicah, Predavanje: revma, Dan mladosti in BD sejem – mladi glasbeniki in ekologi, Ayurveda - starodavna modrost in še in še...

 

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Označevanje izdelkov brez GSO
Na policah trgovin je veliko izdelkov, za katere v oglasih zatrjujejo, da so proizvedeni oz. pridelani brez gensko spremenjenih organizmov (GSO). Ali je to zgolj marketinška poteza ali pa to pomeni, da večina drugih izdelkov, pri katerih tega ne poudarjajo, na tak ali drugačen način vsebuje GSO? Kako je pri nas z označevanjem vsebnosti GSO v izdelkih?
Energijske pijače – naj vas ne zavede premišljeno trženje
Tempo našega življenja postaja vse hitrejši, vse manj časa je za rekreacijo in sprostitev. Kot eno od rešitev, kako pridobiti potrebno energijo za izpolnjevanje vsakodnevnih obveznosti, nam ponujajo energijske pijače. To so brezalkoholne pijače, ki vsebujejo tudi snovi, ki naj bi vplivale na naš centralni živčni sistem in naj bi nam zagotovile "energijo", pravzaprav pravo eksplozijo energije. Preteklo leto je Evropska agencija za varno hrano prepoznala energijske pijače kot novo nastajajoče tveganje za zdravje ljudi, še posebej, če jih kombinirajo z alkoholom.
Se pustite zapeljati embalaži? Preverite in rešite kratek kviz!
Z reševanjem kviza boste odkrili, ali bi jasne in dovolj vidne oznake na živilih spremenile vaše nakupovalne navade. Večina potrošnikov kupuje veliko predpakiranih živil, toda: ali preberete tudi oznake, ki so na njih? Pridružite se potrošnikom iz Brazilije, Nizozemske, Madžarske, Indije, Indonezije, Mehike, Quebeca in Zimbabveja in nam pomagajte v naših prizadevanjih, da bi pristojni sprejeli ukrepe, ki bodo potrošnikom pomagali izbirati živila, ki so dobra za njihovo zdravje.
Umik - BIO kruh Edles Sesambrot
V evropskem sistemu hitrega obveščanja za živilo in krmo RASFF je bil objavljen umik kruha, ki je (bil) tudi na slovenskem trgu.V nekaterih pakiranjih kruha BIO Edles Sesambrot je bila namreč dokazana prisotnost plastičnih delcev (do 5mm), zaradi česar je proizvajalec živila izvedel umik iz prometa.

www.ninamvseeno.org

 Pridružite se nam na naši Facebook strani, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".