Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 



 Bodieko

ALI UPORABLJATE DROBNJAK?
Drobnjak je začimba, ki izvira iz osrednje Azije, najdemo pa ga v marsikateri evropski kuhinji. Drobnjak je nabit z vitamini, predvsem A in C, vsebuje pa tudi vitamin B12. Po zgradbi je zelo podoben sorodnima in zelo zdravima česnu in čebuli.
ETERIČNA OLJA ZA ZDRAVJE IN DOBRO POČUTJE
Eterična olja so izjemno koncentrirane substance, ki se zbirajo v posebnih žlezah ali mešičkih v različnih delih rastlin – v cvetu, listih, korenini, semenih, smoli, lupini in skorji. Nekateri jim pravijo tudi esenca ali duša rastline. Vsako eterično olje ima svoje lastnosti in na človeka vpliva drugače – nekatera nas poživljajo, druga umirjajo, razkužujejo, blažijo bolečino, uravnavajo hormone …
STE LJUBITELJI HRENOVK? PREMISLITE ŠE ENKRAT!
Radi jeste hrenovke in ste to ljubezen prenesli še na vaše otroke? Malčki jih namreč naravnost obožujejo – to ni nobena skrivnost. Na krožnikih se ta izjemno hitro pripravljen prigrizek znajde tako doma kot tudi v šolski jedilnici, mar ne? Oh, da piknikov sploh ne omenjamo. Si predstavljate piknik brez hrenovk, ki jih mimogrede obrnete na žaru? No, po prebranem članku boste morda dvakrat premislili o mestu hrenovk na vašem jedilniku.
 

 CSPI - Center for Science in the Public Interest

FDA Food Ingredient Approval Process Violates Law, Says CSPI (Flawed ‘GRAS’ System Lets Novel Chemicals Into Food Supply without FDA Safety Review)
Consumers are being exposed to potentially dangerous chemicals that industry self-certifies as safe for use in foods, with little or no scrutiny from the Food and Drug Administration, according to the Center for Science in the Public Interest, Consumers Union, Environmental Working Group and Natural Resources Defense Council. In an 80-page regulatory comment filed today, the four organizations told the FDA that its process for determining what substances are generally recognized as safe—or “GRAS” in agency parlance—violates the 1958 law that requires FDA oversight of whether ingredients are safe before they can be used in food.
PepsiCo Reformulates Diet Pepsi Without Aspartame
The good news in today's announcement that PepsiCo will replace the artificial sweetener aspartame with sucralose, likely a safer sweetener, in Diet Pepsi is twofold. First, it means that people will be consuming less aspartame. Three top-quality studies have found that aspartame causes cancer in animals, so the less that people consume the better. Second, that Diet Pepsi will be specifically marketed as "Aspartame Free" is a blunt acknowledgment that consumers have soured on aspartame, and the new cans should increase consumer awareness even further and spur other food and beverage companies to abandon it (including in Diet Coke).


 Food Navigator

Report and industry clash over artificial sweeteners' role in childhood obesity
A new research report has said that artificial sweeteners may not help reduce obesity in children – a claim that the industry has dismissed.


 NIJZ - Nacionalni inštitut za javno zdravje

Za alergijami oboleva tretjina prebivalcev razvitih držav
Alergijske bolezni so v sodobnem svetu vse pogostejše. Na težo in pogostost pojavljanja alergijskega obolenja vplivajo številni dejavniki, kot so podnebne spremembe, urbanizacija, onesnaženost zraka, spremenjena izpostavljenost alergenom, uničenje naravne flore, razširjanje tujerodnih vrst rastlin in tudi drugi dejavniki.
Akrilamid v živilih
Strokovnjaki v zadnjem času posvečajo precejšno pozornost akrilamidu v živilih. Akrilamid je procesno onesnaževalo, ki nastane kot posledica obdelave živil pri visoki temperaturi in lahko ogroža zdravje. Kako akrilamid nastane? Domneva se, da akrilamid nastane v živilu kot stranski produkt asparagina (amino kislina) in reducirajočega sladkorja (glukoza, fruktoza) v takoimenovani Maillardovi reakciji – rjavenje živila. Proces poteka pri višjih temperaturah in nizki vlažnosti. Pomemben je tudi čas. Količina akrilamida se v živilu povečuje s temperaturo višjo od 120◦C in časom, dodajanje vlage pri pečenju, tvorjenje akrilamida zmanjšuje. Pri temperaturah nižjih od 120◦C se akrilamid ne tvori. Proces nastajanja se začne, ko se živilo zlatorumeno zapeče. Čim bolj je barva zapečenja intenzivna, tem več akrilamida je prisotnega v živilu. V surovih živilih in kuhanih živilih akrilamid ne nastaja.
 Skupaj za zdravje človeka in narave

Porušena črevesna flora – bližnjica do psihičnih težav otrok
V črevesju sodobnega človeka naj bi namesto 85 odstotkov živelo le 10 do 20 odstotkov koristnih mikrobov! Ali ste vedeli, da se z močno porušeno črevesno floro današnji otroci že rodijo? Preberite, kako je to mogoče in kako to vpliva tako na razvoj težav s fizičnim telesom kot tudi na razvoj težav, kot so pomanjkanje pozornosti, motnje govora, hiperaktivnost, razdražljivost, agresija in celo na razvoj avtizma?
Babice, ne vzgajajte kriminalcev!
Ko so v nekaterih ameriških zaporih ukinili sladkor in belo moko, so se najbolj agresivni kriminalci v kratkem prelevili v jagenjčke. Še več, po prestani kazni je bilo med temi kaznjenci najmanj povratnikov. Neverjetno, vendar resnično! Presežek sladkorja v krvi poskuša telo umiriti tako, da spremeni naše notranje „nastavitve“. Tako kot mi na termostatu nastavljamo temperaturo v prostoru, ima tudi telo podoben način, s katerim poskuša omejiti količino sladkorja, ki plava po naših žilah. Zato se pri ljudeh, ki uživajo hrano z visokim glikemičnim indeksom (sladkorji, bela moka, krompir, ...), sčasoma začne razvijati hipoglikemičnost. V želji, da omeji pretirani sladkor, ga začne telo vse bolj omejevati. In prav to nas sili, da ga uživamo vse več.
Voda – preprosta pot do zdravja otrok
Po zadnji raziskavi OECD so slovenski otroci na lestvici najbolj debelih na četrtem mestu. Predebel je vsak tretji deček in vsaka četrta deklica. Eden od bistvenih vzrokov debelosti je pitje sladkih gaziranih pijač, ki vsebujejo ogromno sladkorja. Po raziskavi, ki je bila opravljena v 39 državah sveta, spijejo slovenski 15-letniki največ sladkih gaziranih pijač. Povprečen slovenski mladostnik vsak dan popije kar 7 dl sladke gazirane pijače. Če bi to pretvorili v kocke sladkorja, to pomeni okoli 20 kg sladkorja na leto. Rekord, na katerega ne smemo biti ponosni.
Koledar dogodkov - maj 2015
PDC – 72-urni tečaj permakulturnega načrtovanja, Začimbe in zelišča v prehrani in negi, Pridelovanje rastlin v sadovnjaku, Tečaj naravne aromakozmetike, Sajenje plodovk in toplotno zahtevnih zelenjadnic...

 Umanotera

Nevladne organizacije pozvale politične predstavnike proti TTIP in CETA
Na tiskovni konferenci 30. marca 2015 smo nevladne organizacije skupaj s sindikati in ostalimi civilno-družbenimi gibanji ponovno pozvale naše politične predstavnike, naj prekinejo pogajanja o trgovinskem sporazumu TTIP in ne sklenejo sporazuma CETA.

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklic - Alnatura prosene kroglice
Podjetje dm drogeriemarkt Slovenija d.o.o. je objavilo preventivni odpoklic zaradi možne prisotnosti tropan alkaloida. Izdelek je bil umaknjen po obvestilu s strani proizvajalca, da so pri rednem pregledu našli sledove Tropan alkaloida.
Odpoklic - Suhe, črne gobe
Distributer Itu.Imex d.o.o., izvaja umik in odpoklic živila: Suhe, črne gobe. V živilu je bila dokazana bakterija Bacillus cereus.
Preventivni odpoklic - Bistri jabolčni sok Grm Novo mesto
Podjetje Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma izvaja preventivni odpoklic bistrega jabolčnega soka zaradi potencialne možnosti okužbe soka s plesnijo, ki je lahko na zunanji strani nekaterih steklenic.
Pojemo več zelenjave in jajc ter manj mesa
Od leta 2004 so se spremenile naše prehranjevalne navade, hrana pa se je v povprečju precej podražila. Zbrali smo nekaj zanimivih podatkov iz brošure `Nekaj ščepcev podatkov o hrani´, ki jo je pripravil Statistični urad Republike Slovenije.
Omejitev / prepoved dovoljene količine trans maščobnih kislin v živilih je nujna
Breme izbire ne sme biti preloženo na potrošnika, ampak živil, ki vsebujejo trans maščobne kisline, sploh ne sme biti na policah trgovin. Kaj so trans maščobe? Trans maščobne kisline so na trgu že več ko 40 let. Industrijsko proizvedene trans maščobe (krajše: TMK) so proizvedene med procesom hidrogenacije rastlinskih olj. Ta tehnologija omogoča, da olja postanejo trdna in obstojna na visoke temperature, hkrati pa na tak način maščobam podaljšajo rok uporabe. Za proizvajalce ni zanemarljivo tudi dejstvo, da je ta vrsta maščob zelo poceni.

www.ninamvseeno.org

 Spremljajte našo Facebook stran, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Twitterju!

 Sledite naši Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".