Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 




 Ni nam vseeno!

Aditivi v žvečilnih gumijih
Objavili smo podatke o aditivih v žvečilnih gumijih. Na naši spletni strani tako trenutno najdete podatke o 55 žvečilkah. Najbolje so se odrezali žvečilni gumiji Chicza podjetja Consorcio Chiclero, za njimi pa so sprejemljive še žvečilke Miradnet Xylitol podjetja Hager & Werken. Daleč na zadnjem mestu so vse žvečilke multinacionalke Wrigley (Orbit, Airwaves, Winterfresh, 5, Hubba Bubba) in žvečilke podjetij Hofer, Lidl in Perfetti van Melle (Ice Mentos), za katere pri projektu menimo, da so popolnoma nesprejemljive, saj vsebujejo izredno nevarna umetna sladila, barvila in konzervanse. Kot lahko vidite v našem seznamu imajo nekateri žvečilni gumiji celo skupaj 18 aditivov, kar je resnično pravi koktajl aditivov! Svojim otrokom, vnukom in sebi privoščite raje zdrave žvečilke, kot vidite obstajajo alternative!

 BfR - Bundesinstitut für Risikobewertung

N-Nitrosomorpholine in Snow Sprays
According to tests conducted by Greenpeace, N-nitrosomorpholine was detected in five different snow sprays in concentrations of up to 990 milligrams per kilogram. On the basis of animal tests conducted on various species, N-nitrosomorpholine was classified as a Category 2B carcinogen (Possibly carcinogenic to humans) by the International Agency for Research on Cancer (IARC) as long ago as 1978. It belongs to the substance class of N-nitrosamines which damage the DNA, thus causing cancer.
 Bodieko

Hrana za aktivnejše možgane
Boljši spomin, uspešnejše rezultate izpitov in boljše razpoloženje lahko dosežemo v zelo kratkem času, če uživamo določeno hrano. Naravne spojine, ki so v živilih, lahko obvarujejo naš imunski sistem, čistijo telo kancerogenih snovi in pesticidov ter zmanjšujejo depresijo. Poglejmo si nekaj primerov.
Zara je prisluhnila ljudem: strupene mode je konec
Po večdnevnem javnem pritisku mednarodne Greenpeacove kampanje Detox sta se danes največji svetovni prodajalec modnih oblačil, Zara, in njeno starševsko podjetje, Inditex, zavezala, da bosta do leta 2020 opustila uporabo vseh nevarnih kemikalij iz svojih izdelkov in celotne dobavne verige. Zaveza k razstrupitvi poleg Zare vključuje še sedem modnih znamk, ki so del Inditex skupine: Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysjo, Zara Home in Uterqüe.
Od starega Egipta do vašega krožnika
Česen, katerega zdravilne lastnosti so poznali že v starem Egiptu, doživlja renesanso. Znanstveniki imajo nove dokaze o njegovi vlogi pri zdravljenju rakavih in srčnih obolenj.
Pesticidi v evropskih vodah
Prisotnost pesticidov v okolju je večji problem, kot smo mislili doslej, opozarjajo izsledki študije, v kateri so raziskovalci preučili podatke o 500 organskih snoveh, najdenih v bazenih štirih večjih evropskih rek: Donave, Elbe, Šelde in Llobregate. 38 odstotkov teh snovi je prisotnih v količinah, ki bi lahko škodljivo vplivale na organizme.
Insekticidi ogrožajo evropske reke
Evropske reke bodo v prihodnosti bolj onesnažene s pesticidi kot kdajkoli doslej, opozarja raziskava centra Helmholtz za okoljske raziskave, v kateri so raziskovalci primerjali stanje iz leta 1990 s predvidenim scenarijem podnebnih sprememb in uporabe zemljišč leta 2090. Tveganje za onesnaženost z insekticidi, uporabljenimi v kmetijstvu, se bo pomembno povečalo v številnih predelih Evrope, predvsem v Skandinaviji, baltskih državah in v Srednji Evropi, pišejo avtorji v reviji Ecological Applications. K približno 40 odstotkom evropskih površin, katerih vode ne bodo več imele dobrega ekološkega statusa, bodo sodili tudi večji deli Nemčije.
Zdravilne rastline, ki pomagajo pri boleznih prebavil
Dobra prebava je bistvenega pomena za človekovo zdravje. Če so motene funkcije prebavil, telo ne dobi dovolj hranilnih snovi, poleg tega pa se začnejo tvoriti strupi. Ajurvedska teorija dokazuje, da v telesu obstajajo tri vrste razpoloženj ali telesnih tekočin, pita, vata in kapha, ki ohranjajo človekovo zdravje oziroma so lahko vzrok večine bolezenskih stanj, če niso v pravem ravnovesju. Po kitajski medicini so prebavni organi povezani z mnogimi drugimi telesnimi organi in procesi v telesu, recimo z nastajanjem krvi, kroženjem energije, duševnimi procesi in mišicami. Neravnovesje med njimi pa je vzrok mnogih fizičnih in čustvenih bolezni. Tudi na Zahodu je zdravljenje z zelišči že dolgo usmerjeno na funkcijo prebavil.
Nad raka z živo hrano
Tako imenovana Gersonova terapija, ki jo je razvil nemški zdravnik Max Gerson pred več kot osemdesetimi leti, velja za revolucionarni naravni način zdravljenja številnih degenerativnih bolezni sodobnega časa. Po Gersonovem zatrjevanju imajo vse sodobne bolezni dva osnovna vzroka: zastrupljenost zaradi onesnaženega okolja in predelane hrane s številnimi prehranskimi dodatki ter prehransko nedohranjenost zaradi umetnih gnojil, ki jih prekomerno uporabljamo pri pridelavi hrane. Gersonova terapija, ki temelji na strogi dieti in kavnem klistirju, oboje odpravlja z bogato prehrano in razstrupljanjem organizma.

 

 EFSA - European Food Safety Authority

Mercury in food – EFSA updates advice on risks for public health
The European Food Safety Authority (EFSA) has established Tolerable Weekly Intakes (TWIs), or ‘safe levels’, intended to protect consumers from adverse health effects posed by the possible presence of the main forms of mercury found in food: methylmercury and inorganic mercury. Methylmercury is the predominant form of mercury in fish and other seafood, and is particularly toxic to the developing nervous system including the brain.

 Ekologičen

Večna treblinka predstavitev knjige z Jadranko Juras
Vabljeni na predstavitev knjige večna treblinka. Knjiga govori o človekovem odnosu do živali. Predstavila jo bo Jadranka Juras, aktivna članica Lajke, društva za zaščito in pomoč živalim v stiski.
Sonaravni vrt na strehi - predavanje
Gojko Stanič univerzitetni profesor, pravnik in sociolog, ki ga Slovenci bolj poznajo kot neusahljiv vir predlogov za družbene in ekonomske spremembe, ki bi izboljšale socialno varnost prebivalcev bo podelil izkušnje ter nasvete o ureditvi sonaravnega vrta na strehi.


 Food Navigator

Safety data for stevia extracts is ‘robust’: Cargill/Coke-funded study
All stevia glycosides are safe with respect to their genotoxic/carcinogenic potential, says a new review that seeks to silence doubts once and for all about the ingredient’s potential in food and beverage products.
Taxing junk food could improve diets, review finds
Taxes on soft drinks and foods high in saturated fat and subsidies for fruits and vegetables could improve diets and overall health, according to a new review from New Zealand researchers.
‘Snack foods’ linked to even higher cancer risk in susceptible people
Consumption of junk food and snacks could significantly increase the risk of certain cancers in people with a pre-defined high risk due to a genetic condition, warn researchers.
GM controversy, organic nutrition, sweetener and weight management: 2012’s top science under the microscope
It’s been a busy year in the food science arena, with a whole host of important and controversial findings that would affect the industry. FoodNavigator was there to break you the news … and now we are here to give you the highlights.

 Skupaj za zdravje človeka in narave

Soustvarjanje mestnega vrta v Mariboru
Pri društvu Ekoci k sodelovanju vabijo vse entuziaste, da skupaj so-ustvarimo prvi mestni vrt v Mariboru. Skozi projekt se širi kompetence in znanja na področju ekološkega vrtnarjenja, socialnega podjetništva, organizacije dogodkov, samooskrbe, timskega dela, zato se išče pridne roke za obdelovanje vrta, pisce člankov in novic, organiziatorja v vlogi koordinatorja in PR celotnega projekta ter druge sodelavce, ki lahko s svojim znanjem in dobro voljo pripomorejo k uresničitvi projekta.
Pogovor: Živeti brez denarja
Heidemarie Schwermer je dvajset let delala kot psihoterapevtka in učiteljica, preden se je leta 1996 odločila, da se loti eksperimenta živeti brez denarja. Poskus, ki naj bi trajal eno leto, je medtem postal način življenja te sedemdesetletnice. O življenju brez denarja je napisala tri knjige, imela številna predavanja in bila gostja v pogovornih oddajah. Njena prva knjiga The Star Money Experiment, ki je prevedena v številne jezike, je dobila leta 2008 nagrado za mir Tiziano Terzani, leta 2010 pa je bil premierno prikazan dokumentarni film italijansko-norveške produkcije o njenem življenju. S svojim načinom življenja brez uporabe denarja želi spodbudno vplivati na razvoj bolj pravične in enakopravne družbe.
Ekološka naselja so prihodnost
- Vse težave, s katerimi se sooča človeštvo, je možno rešiti na ravni vasi. – Kosha Joubert - Da bi naša družba zares dozorela, potrebuje kulturni in miselni preskok. Že Einstein je dejal, da bistvenih težav ni mogoče rešiti na isti ravni razmišljanja, na kateri smo jih ustvarili. K sreči skozi vse večje špranje v sistemu že piha svež veter ustvarjalnosti novih generacij. Nekateri pravijo, da je svet ovila kriza politike, gospodarstva in etike. Toda beseda „kriza” označuje le zlahka ozdravljivo bolezen, ki ni nič drugega kot opozorilo, da nečesa ne delamo v skladu z anatomijo družbe. Če družbi dopustimo, da uporabi lastni imunski sistem, bo zlahka odpravila bolezen.
Zdravljenje novega časa
Da se čas trde materije izteka in se na vseh področjih odpiramo tudi za bolj subtilne ravni, je vidno tudi v novodobnih pristopih k zdravljenju. Prva sprememba, ki zaznamuje nove pristope, je drugačno dojemanje bolezni. Živimo v svetu, ki nas uči, naj se proti slabim stvarem borimo. Nekaj takega, kot je boj, na primer boj proti bolezni, proti raku, pa ne moremo poimenovati zdravljenje. To ni zdravljenje. Šele ko se „nepridipravu” naš um prepusti, ga dejansko premagamo. Teme iz sobe ne izganjamo z metlo, temveč tako, da prižgemo luč.
Koledar dogodkov - januar 2012
Kako zdravijo rastline, Reševanje težav na domačem vrtu na ekološki način II., Razlaga poljedelskega tečaja Rudolfa Steinerja, Začetni tečaj biodinamike, Predavanje za kmetovalce – ekološka prireja mleka, Brezplačni darilni dvoriščni sejem, Naravni načini za krepitev imunskega sistema, Vzemite usodo v svoje roke, Kako brati in poslušati naravo in še in še...

 

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Umik - lešnikova jedrca Mercator
Podjetje Mercator d. d. izvaja umik lešnikovih jedrc iz prometa zaradi prisotnosti plesni.
Potencialno nevarna papirna embalaža pri adventnih koledarjih
Nemška potrošniška organizacija StiftungWarentest je konec novembra, objavila test čokolade v t.i. Adventnih koledarčkih. Izmed 24 – ih vzorcev, jih je kar 9 vsebovalo dokaj visoke količine (do 7 mg na kilogram čokolade) mineralnih olj, ki jih uporabljajo v industrijske namene. Takega olja v čokoladi ne bi smelo biti.
Akcija ZPS - Za šolo brez oglasov!
V ZPS smo konec avgusta, tudi na pobudo staršev, začeli z akcijo "Za šolo brez oglasov", saj smo prepričani, da oglaševanje ne sodi v šole. Med oglasi, za katere menimo, da še posebej sporni, so oglasi za živila, ki vsebujejo veliko sladkorja, maščobe in/ali soli, saj otroke še dodatno spodbujajo k slabim prehranskim navadam.
Družbena odgovornost v deželi igrač
Veliko lepih besed, malo konkretnih dokazov! Vsi naj bi poslovali družbeno odgovorno, da to tudi v resnici dokažeta, pa sta se odločila le Playmobil in Hasbro. Sedem let po tem, ko smo potrošniške organizacije opravile prvo preverjanje družbene odgovornosti proizvajalcev igrač, se je na tem področju kaj malo spremenilo. Vsi proizvajalci najbolj priljubljenih igrač na svetu, ki bodo tudi letos pod marsikatero božično jelko, še vedno ne morejo dokazati, da poslujejo zaposlenim, družbi in okolju prijazno.

www.ninamvseeno.org

 Pridružite se nam na naši Facebook strani, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".