Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 




 Ni nam vseeno!

Aditivi v bonbonierah
Decembra se je končala akcija popisa aditivov v bonbonierah. Na spletni strani smo tako zbrali 136 bonbonier!

Seznam vseh bonbonier najdete tukaj: http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/izdelki_aditivi.aspx?group=sladkarije&sub=bonboniere

Najboljši izdelki so: Basini Cherry Pralines (Lidl), Basini Chocolate Sticks (Lidl), Choceur Fruits de Mer (Hofer), Favorina Expressions Gourmandes (Lidl), Favorina P'tites Figourines (Lidl), Feine Meeresfrüchte (Maitre Truffout), Truffes Fantaisie (Jacquot) in Palace Haselnuss Pralinen (Lidl).

Slabo so se odrezali: Pralines Selection (Lidl), Šumi Choco Jelly (Žito), Swiss Luxury Selection (Lindt), Swiss Tradition Deluxe (Lindt) in Lady Rose (Bonbonetti Choco).

Za več informacij kliknite tukaj.
 Bodieko

Semena so izjemna in koristna živila
Ko na razpolago ni svežih plodov, so na vrsti semena. Za nekatera semena velja, da so v naši prehrani nepogrešljiva in da imajo na naše zdravje izjemno koristen vpliv. Naj omenimo le nekatera: bučno, laneno in sončnično.
Vsestranski cimet
Le komu ni všeč vonj in okus po cimetu? To čudovito začimbo so zelo cenili že v starem Egiptu in ji pripisovali številne zdravilne učinke. V srednjem veku so zdravniki cimet uporabljali za zdravljenje kašlja, artritisa in vnetega grla.
Naravni pripravki proti kašlju
Naslednjič, ko vas bo mučil neprijeten kašelj, si lahko pomagate s katerim od naravnih pripravkov. Kašelj se razvije, ko virusi, bakterije, prah in druge spojine dražijo živčne končiče v sapniku. S kašljem telo poskuša sprostiti zapore v sapniku. Kašelj je lahko dražeč, suh ali pa med izkašljevanjem izločamo sluz.
Ovseni kosmiči – prava hrana za vaše zdravje
Tudi vi radi zajtrkujete ovsene kosmiče, ki jih obogatite še sadjem ali mlekom. Iz ovsenih kosmičev lahko pripravite tudi različne druge jedi? Skratka, gre za nadvse široko uporabno, predvsem pa zelo zdravo živilo, ki ne bi smelo manjkati v nobeni kuhinji.
 

 CSPI - Center for Science in the Public Interest

European Safety Review of Aspartame a Whitewash, Says CSPI (Group Says Consumers Should Avoid Aspartame to Decrease Cancer Risk)
The nonprofit Center for Science in the Public Interest today sharply criticized a safety review of the artificial sweetener aspartame conducted by the European Food Safety Authority. According to CSPI, the agency disregarded important studies showing that the chemical sweetener, which is used in Diet Coke, Diet Pepsi, and many other no- or reduced-calorie foods, causes cancer in animals. The U.S. Food and Drug Administration and other agencies generally consider that a chemical that causes cancer in animals should be considered a cancer risk to humans.


 EFSA - European Food Safety Authority

EFSA assesses potential link between two neonicotinoids and developmental neurotoxicity
Two neonicotinoid insecticides - acetamiprid and imidacloprid - may affect the developing human nervous system, said the European Food Safety Authority (EFSA). Experts from the Authority propose that some guidance levels for acceptable exposure to the two neonicotinoids be lowered while further research is carried out to provide more reliable data on so-called developmental neurotoxicity.


 Food Navigator

Aspartame sparks methanol row at food forum
Experts have rubbished claims that the methanol content in aspartame threatens consumer health, following the publication of a European Food Safety Authority (EFSA) risk assessment.
Can an apple a day keep the doctor (and statins) away?
The old proverb may stand the test of time, according to new research that suggests consuming an apple a day has the same benefits as statin drugs for people over 50.
 Skupaj za zdravje človeka in narave

Delovanje začimb na virus HIV
HIV in herpes sta za medicino dve ločeni težavi. Zagotovo pa imata nekaj skupnega, saj je prav očitno, da začimbe, ki pomagajo pri enem, učinkujejo tudi pri drugem. Če izhajamo iz dejstva, da obe bolezni nastaneta kot posledica padca imunskega sistema, postaja skupni imenovalec bolj očiten, s tem pa tudi možna rešitev. V japonski raziskavi je bilo med 51 izbranimi rastlinami iz družine ustnatic 46 takih, ki so pokazale zaviralni učinek na HIV. In prav zanimivo je, da je šlo večinoma za začimbe!
Kdaj boste obležali?
Razen vseh navedenih bilanc, prinaša zimski čas tudi priložnost, da v praksi preverimo, kakšen je naš imunski sistem. O tem smo že tolikokrat pisali, da vam je na spletu na voljo že desetine člankov. Združeno, sistematizirano, posodobljeno in zelo natančno pa boste o tem brali tudi v naslednji knjižici Preverjene naravne rešitve, Adijo prehladi! Ta izide 3. januarja. Kaj pa do takrat? Boste zdržali?
Leto združevanja
Kdo pravi, da lanskega decembra nismo dočakali konca časa? Ko se ozremo nazaj in si ogledamo premike, ki so se v tem letu zgodili, je opazno, da so semena nove prihodnosti že skalila in bodo kmalu (vsaj upamo) nadrasla nadležni plevel stare miselnosti. Zgodil se je čudež – ljudje so začeli sodelovati. Celo v Sloveniji, kjer je sosedska nevoščljivost že stoletja veljala za nacionalno identiteto, se dogaja vse bolj opazno sodelovanje, povezovanje in združevanje. Morda smo končno ugotovili, da sosedova krava tudi nas hrani z mlekom?
Pismo jeter
Halo, tukaj jetra! Smo vaša jetra. Ali nas poznate? Zraven kože smo vaš največji organ in naša največja naloga je v presnovi. Od nas pričakujete, da vas nenehno razstrupljamo, saj se večina zdravil presnovi prav z našo pomočjo. Prav tako smo osnovno skladišče glikogena in sintetiziramo plazemske proteine – kar pomeni, da skrbimo za vaše gorivo. Kaj nam torej najbolj škoduje?
Halo, mehur tukaj!
Če so se že oglasila jetra, se oglašam tudi jaz. Sem vaš mehur. Večkrat na dan vas spomnim na svoj obstoj. V času, ki prihaja, pa se lahko zgodi, da se vam bom oglasil še bolj pogosto. Zato tudi sam prispevam nekaj napotkov, kako bomo prijateljevali dolgo in brez zapletov.
Koledar dogodkov - januar 2014
Prijateljevanje z imunskim sistemom, Ica Krebar: Zdrav duh v zdravem telesu, Kalčki: kako jih vzgojiti in kako uporabiti, Niso vse rož'ce za vse ljudi, Kako brati naravo, Predavanje o naravni negi las in barvanju s 100-odstotnimi rastlinskimi eko pigmenti, Predavanje: prehladna obolenja in še in še...

 Studio 12

Cepiti ali ne cepiti?
Verjetno ni starša, ki si ob rednih cepljenjih svojega otroka ne bi potihem želel, da se vse izteče brez zapletov. Od uvedbe obveznega cepljenja, pa vse do današnjih dni je veljalo,da so cepiva varna in da je odstotek otrok, ki ima takšne ali drugačne reakcije, relativno zanemarljiv. V današnjem času pa se vse bolj pojavljajo dvomi in skrbi zaradi predvidevanj, da so cepiva morda odgovorna za naraščajočo preobčutljivost otrok, alergije ter mnoge avtoimunske bolezni. V studiu smo gostili Darinko Radoja in Sebastjana Krofliča, predstavnika iniciative staršev, ki želijo, na temelju negativnih izkušenj s cepljenjem pri lastnih otrocih, spodbuditi javno razpravo ter spremembo zakonodaje o obveznem cepljenju otrok.


 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Umik in odpoklic - prehransko dopolnilo Immuno
Podjetje Lava Medicus d.o.o. izvaja umik in odpoklic prehranskega dopolnila Immuno, ker ima preseženo vsebnost težkih kovin.
Odpoklic - Fileti inčunov v oljčnem olju s Sicilije
Hipermarket E.Leclerc Ljubljana in Maribor umikata izdelek Fileti inčunov v oljčnem olju s Sicilije (Filetti di alici di Sicilia - Creazioni d'Italia) zaradi morebitne prisotnosti histamina v izdelku.
Otroci in mladostniki v primežu trženja nezdravih živil
Otroci in mladostniki so zaradi svoje "nevednosti" lahek plen tržnikov. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je trend naraščanja telesne teže otrok v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami med najbolj izrazitimi. Trženje živil nedvomno tudi vpliva na prehranjevalne navade otrok in mladostnikov. Zaradi teh dveh dejstev je napeljevanje otrok k uživanju nezdravih živil nujno potrebno omejiti. Tako nujno, da omejitev takega trženja kar "kliče" po sistemski ureditvi.
Odpoklic - suhe marelice Dežela sadja
V vzorcu živila so ugotovili prisotnost žveplovega dioksida, kar na izdelku ni navedeno, ta pa lahko predstavlja tveganje za zdravje odraslih in otrok z alergijo na žveplov dioksid.
Odpoklic - VALOR, Temna čokolada 70% mint
Podjetje GAUS d.o.o. obvešča o umiku in odpoklicu izdelka VALOR – Temna čokolada 70% mint, 100 g, zaradi prisotnosti mlečnih beljakovin. Mlečne beljakovine lahko povzročijo probleme pri ljudeh preobčutljivih na mlečne beljakovine.

www.ninamvseeno.org

 Pridružite se nam na naši Facebook strani, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".