Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 



 Bodieko

9 ŽIVIL, KI PREPREČUJEJO RAKA NA DOJKI
Znanstveniki že dalj časa ugotavljajo, da je rak dojke tesno povezan s prehrano. Ugotovljeno je bilo, da obstajajo živila, ki zaradi vsebnosti določenih antioksidantov pomagajo preprečevati tega raka. Prosti radikali poškodujejo DNK celic, antioksidanti pa preprečijo, da bi se degenerirane celice, ki vodijo v raka, reproducirale. Poglejmo, katera hrana deluje zaščitno in vas lahko obvaruje pred nastankom raka na dojki.
POZITIVNI UČINKI ZELENEGA ČAJA
Ni skrivnost, da je zeleni čaj izredno zdrav topli napitek, novejše raziskave pa so potrdile, da dobro vpliva celo na človeške možgane. Znanstveniki namreč trdijo, da zeleni čaj pomaga izboljševati nekatere kognitivne funkcije, zlasti sposobnost pomnjenja.
KJER JE ČESEN, TAM JE ZDRAVJE
Kjer je veliko česna, je malo bolnih ljudi. To preprosto resnico so poznali že Stari Egipčani, ki so to začimbnico uporabljali tako v prehrani kot v medicini. Da se ljudstva dolga tisočletja niso motila, ko so česnu pripisovala koristne učinke na zdravje, danes potrjujejo številne znanstvene raziskave.
KUHANJE NAD PARO – PREPROST IN ZDRAV NAČIN PRIPRAVE HRANE
Kuhanje nad paro dobro ohrani skoraj vse sestavine v hrani in zagotavlja njen poln okus. Prav zato velja za enega najbolj zdravih načinov priprave hrane. Poznali so ga že naši daljni predniki, ki so, še pred odkritjem ognja, na od sonca segretih kamnih segrevali in mehčali živila.
 

 Food Navigator

How much pesticide residue is in our food?
98.3% of foods in the EU contain pesticide residues within legal limits, but there were “significantly higher” maximum limit exceedance rates for products from outside of Europe, according to a report from the European Food Safety Authority (EFSA).
 Skupaj za zdravje človeka in narave

Ni res, da zdravilo za ebolo ne obstaja!
To leto bo minilo v znamenju epidemije ebole, ki je (po zadnjem poročilu Svetovne zdravstvene organizacije) terjala že okrog 5.000 žrtev. Mediji in stroka nenehno ponavljajo, da za virus ebole ne poznamo zdravila. Pa je res tako?
Z začimbami nad virus HIV, virus herpesa, hepatitisa itd.?
Virusi so za našo uradno znanost še vedno velika uganka. Na tem področju ima farmacija najmanj registriranih zdravil. Če bi želeli navesti tista, ki so ob tem tudi nesporno učinkovita, pa bi imeli povedati še manj. Še najbolj razvpita protivirusna zdravila, za katera so se ljudje dobesedno tepli ob izbruhu gripe pred nekaj leti, so se izkazala za veliko manj učinkovita in veliko bolj tvegana, kot bi od „zdravila“ pričakovali.
Koledar dogodkov - december 2014
Čiščenje telesa s sokom, Brezplačno predavanje "Aromaterapija v nosečnosti", Naše zdravje korenin v prsti, Cikel predavanj: Ali nam hrana lahko tudi škoduje?, Pravi čas setve za sadike in vrt, Prehrana dojenčka in mame, Brezplačno predavanje “Eterična olja v vsakdanjem življenju”, Brezplačno predavanje “Uvod v psihoaromaterapijo”, Možnosti pridelave hrane s permakulturo in ekoremediacijami, Temeljne razlike med konvencionalnim, ekološkim in biodinamičnim načinom kmetovanja, Delavnica barvanja s 100-odstotno rastlinskimi eko pigmenti in predavanje o naravni negi las in še in še...

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Informacije o živilih: Številne pozitivne novosti za potrošnike
Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom bo stopila v veljavo 13. decembra 2014. Kaj prinaša potrošnikom? Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki bo stopila v veljavo 13. decembra 2014, potrošnikom, po našem mnenju prinaša pomembne informacije, novosti in izboljšave glede označevanja predpakiranih živil, nepredpakiranih živil in informiranja o živilih. Uredba je v celoti zavezujoča in neposredno velja v vseh članicah Evropske unije. Rezultati bodo potrošnikom vidni postopoma, saj bodo na policah še vedno izdelki, ki jim še ni potekel rok uporabe, ali so še vedno v skladišču proizvajalca ali trgovca (npr. paštete, suhe salame, moka…). Menimo, da gredo nova pravila v pravo smer - k razumljivim in bolj jasnim informacijam o živilih za potrošnike - na ta način pa se lahko povrne zaupanje v informacije za boljšo izbiro, ki jo bilo močno načeto po večjem številu škandalov.
Odpoklic - Čokoladni mandljevi piškotki brez glutena in brez laktoze
Podjetje K naravi d. o. o., obvešča o umiku živila Čokoladni mandljevi piškotki brez glutena in brez laktoze. V proizvodu je bila ugotovljena vsebnost mlečne beljakovine, ki predstavlja tveganje za potrošnike z alergijo na mlečne beljakovine. Na deklaraciji proizvoda ni opozorila za potrošnika, da proizvod vsebuje mlečne beljakovine - piškoti so celo označeni kot izdelek, ki ne vsebuje mlečnih beljakovin.
Odpoklic - Keksi žepni čokoladni bio
Podjetje Steel Plast d.o.o. obvešča o umiku in odpoklicu izdelka Keksi žepni čokoladni bio 40g, zaradi neoznačene vsebnosti mlečnih beljakovin. V primeru, da imate te kekse doma in ste preobčutljivi na mlečne beljakovine, keksov ne zaužijte. Lahko jih vrnete v trgovino, kjer ste jih kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine. Za potrošnike, ki niso preobčutljivi na mlečne beljakovine, je živilo varno.
Odpoklic - Bio WERZ riževi čokoladni zajčki
V živilu je bila ugotovljena vsebnost mlečne beljakovine, ki predstavlja tveganje za potrošnike z alergijo na mlečne beljakovine. Na deklaraciji proizvoda ni opozorila za potrošnika, da proizvod vsebuje mlečne beljakovine.
Za bolj "zdravo" cvrenje
Cvrenje je eden od kar pogostih načinov priprave hrane. Značilna obarvanost, prijetna hrustljavost ter polno izražena aroma so razlogi za priljubljenost ocvrtih živil. Glede na to, da živila med cvrenjem vpijejo kar nekaj maščobe, pa naj ne bodo prav pogosto na naših krožnikih. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v domači kuhinji poskrbite, da bodo ocvrta živila nekoliko bolj "zdrava".
Test - dezodoranti in antiperspiranti
Pod drobnogledom prvič tudi aluminijeve soli. Pred neprijetnim vonjem vas bo zaščitila večina preizkušenih izdelkov, pred potenjem pa le nekateri. Med njimi so tudi takšni, ki ne vsebujejo aluminijevih soli. Razlike v ceni so velike, v kakovosti pa ne takšne. Že za zmerno ceno lahko dobite dober dezodorant ali antipersirant.

www.ninamvseeno.org

 Spremljajte našo Facebook stran, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Twitterju!

 Sledite naši Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".