Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 




 Ni nam vseeno!

Oddaja "Aditivi v živilih"
Na TV SLO 1 je bila 17.2. ob 21.55 predvajana polurna dokumentarna oddaja Aditivi v živilih, in sicer v sklopu serije Zdravje Slovencev (prvi del od petih). V oddaji je bil omenjen tudi naš projekt, na kar smo zelo ponosni. :)

Ker je to prva »prava« oddaja o aditivih, ki skrbno analizira vse pomisleke pri uporabi aditivov v živilih in obravnava tudi možna tveganja za zdravje, vam ogled oddaje močno priporočamo. Ostale oddaje v sklopu omenjene serije bodo obravnavale še multiplo sklerozo, demenco, zdravilna zelišča in ženske spolne motnje.

Oddajo si lahko ponovno ogledate na naslovu:
http://tvslo.si/predvajaj/aditivi-v-zivilih-dokumentarna-serija-1-5/ava2.158917874/

 BfR - Bundesinstitut für Risikobewertung

BfR removes anthraquinone from its list of recommendations for food packaging
The substance anthraquinone is used in the production of paper and cardboard, including food packaging. Anthraquinone contained in the packaging can contaminate food. The Federal Institute for Risk Assessment (BfR) took the publication of an expert opinion of the European Food Safety Agency (EFSA) published in 2012 as an opportunity to reassess the use of anthraquinone in the manufacture of paper intended for food contact. In its opinion on anthraquinone as an active pesticide ingredient, the EFSA concludes that carcinogenic effects cannot be ruled out for anthraquinone and that the hazard potential for mammals cannot be determined unequivocally. Animal experiments show that anthraquinone can have a carcinogenic effect on the kidneys and liver. The International Association for Research and Cancer (IARC) classifies the substance as a possible carcinogen for humans (“Group 2B”).
 Bodieko

Kako varna je vaša mikrovalovka?
Mikrovalovna pečica – eden izmed izumov, ki nam je v veliki meri olajšal življenje, predvsem v kuhinji, že desetletja pogreva mrzlo hrano, zmrznjene pripravljene jedi in ostanke. Morda ni dovolj znano dejstvo tudi to, da kar nekaj restavracij dandanes kuha samo v mikrovalovnih pečicah. V njih vsaj pogrevajo pripravljeno hrano, da je topla, medtem ko je pravzaprav skuhana že zjutraj. Večina znanstvenikov zatrjuje, da je njihova uporaba varna, vseeno pa vam jih predstavljam malce bolj pobliže.
Prehrana proti raku trebušne slinavke
Vedno več raziskav dokazuje, da je med ljudmi, ki uživajo veliko sadja, manjša obolevnost za rakom trebušne slinavke. Tako je neka švedska študija pokazala, da že en agrum na dan zmanjšuje tveganje raka trebušne slinavke za polovico in celo za dve tretjini v primerjavi s skromnejšim uživanjem (manj kot enkrat na teden). Raziskava med cajunskim prebivalstvom v Louisiani, med katerim je največ raka na trebušni slinavki v Ameriki, je pokazala, da je lahko sadje celo nekakšen ‘protistrup’ za mesno hrano.
Pomembnost samooskrbe s hrano
Dandanes ni nobene težave dobiti kar koli kadar koli. To seveda velja tudi za hrano. Vsega imamo v izobilju in brez omejitev, tudi jagode lahko kupimo pozimi. A ker nikdar ne vemo, kaj kupimo, je najbolje kupovati lokalno, kar najverjetneje veste tudi sami in kar tudi mi vedno poudarjamo. Še bolje pa je, če uspete pridelati svojo hrano, pa naj gre za paradižnike na balkonu, velik vrt za hišo ali pa zelišča na okenski polici.
Prehrana in osteoporoza
Pozdravljeni! Pišem vam v imenu mame. Stara je 46 let, že pred tremi leti so ji postavili diagnozo osteoporoze, kljub zdravilom in pazljivejšemu prehranjevanju so ji pred letom dni pri ponovnem pregledu povedali, da ma hudo osteoporozo hrbtenice in kolkov. V zadnji reviji sem prebrala članek o škodljivosti mleka in mlečnih izdelkov, njena prehrana (zaradi kalcija) pa temelji ravno na teh. V menopavzi pa je že od njenega 39. leta. Kaj svetujete? Kakšno prehrano, da se stanje ne bo še naprej slabšalo?
Konec testiranja kozmetike na živalih
Konec januarja nas je razveselila novica, da bo z 11. marcem 2013 Evropska unija zaprla vrata kruti kozmetiki. Od tega dne naprej bosta v EU prepovedana uvoz in prodaja kozmetičnih izdelkov in sestavin, testiranih na živalih. Novico je potrdil evropski komisar Toni Borg, ki je zadolžen za kozmetično direktivo, in s tem pokazal posluh za prizadevanja številnih evropskih organizacij za zaščito živali, ki so opozarjale na nesmisel in neprimernost črnega scenarija, po katerem je bilo predvideno tudi večletno podaljšanje roka za odpravo testiranj na živalih znotraj EU.
Hitra prehrana škoduje zdravju
Ko govorimo o zdravi prehrani, je pridevnik hitro popolnoma odveč. Tako hitra hrana kot hitro prehranjevanje sta zdravju škodljiva in v nekaterih primerih dolgoročno celo nevarna. K hitri prehrani ne prištevamo samo ponudbe hitrih restavracij, pač pa tudi vnaprej pripravljeno, zamrznjeno hrano, ki jo lahko kupite v trgovinah. Razen res redkih svetlih izjem, večina teh izdelkov vsebuje veliko nasičenih maščob, sladkorjev in soli, pa tudi precej drugih dodatkov (barvila, ojačevalce okusa), ki sicer nudijo okus, a hkrati škodujejo zdravju.
515 kemikalij, ki jih dnevno nanesete na telo
Ste se kdaj vprašali, koliko različnih kemikalij dnevno nanesete na vaše telo?
Je veganska hrana najboljša za hormonsko ravnovesje?
Savina Atai je pred časom dvignila precej prahu med vegani, ko je v javnosti večkrat izjavila, da se vegani hitreje starajo, ker se spolni hormoni ne bi tvorili optimalno, če v naši hrani ni maščob živalskega izvora. Savino smo prosili, da bi bolj podrobno pojasnila razloge, zakaj naj bi prišlo do omenjenih težav, če se človek prehranjuje izključno s hrano rastlinskega izvora. Žal nismo prejeli odgovora, je pa njena sodelavka Ariana Vetrovec omenila, da je imela Savina negativno osebno izkušnjo z vegansko prehrano.

 

 Food Navigator

BASF stops seeking EU approval of GM potatoes
BASF has said it will stop seeking approval of its genetically modified (GM) potato varieties in the European Union after a decade of research and investment, citing uncertainties in the regulatory environment.
Vegetarian diet could slash heart disease risk by a third, say EPIC researchers
British vegetarians have a 32% lower risk of hospitalisation or death from heart disease than comparable non-vegetarians, according to new data from the University of Oxford.
Deep-fried food linked to higher risk of prostate cancer
Regular consumption of foods that have been deep-fried is associated with an increased risk of developing prostate cancer, warn researchers.
Researchers voice concern over organochlorine levels in EU cheese
Researchers have discovered levels of dioxin-like polychlorinated biphenyls (DL-PCB) in excess of European Union (EU)-established limits in a small number of commonly available cheese brands – a find they have described as “worrisome.”
‘Sugar-free’ and ‘diet’ sodas linked to diabetes: Study
Consumption of ‘light’ or ‘diet’ sodas may be linked to an increased risk of developing type 2 diabtes, according to new research.

 Skupaj za zdravje človeka in narave

Kako vrtičkarji lahko rešijo svet
Ugotovite zakaj je vrtnar heroj v boju za rešitev planeta. Video v katerem pripoveduje dr. Vandana Shiva, nam ponuja enostavno in praktično rešitev, varnost lokalne preskrbe s hrano. Odkrijte zakaj je vaš lasten vrt ključ do ustvarjanja trajnostnega sveta.

One Million Gardens can change the world
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TB-vOFyIB28#!
Voda je naše bogastvo - ne damo ga! Poziv k aktivni vključitvi v javno razpravo in podpisu peticije
Eko civilna iniciativa Slovenije poziva k aktivni vključitvi v prizadevanja, da imamo Slovenci dostop do pitne vode, ki ne bo privatiziran. Pitna voda je področje, kjer so veliki koncerni zaslutili možnost monopolnih dobičkov. Zato nastaja nova EU direktiva. Niso ogrožene velike države, saj le-te znajo zaščititi svoje državljane. Cilj so druge. Na žalost je med njimi tudi Slovenija. Zato je še čas, da državljanke in državljani povemo, kaj želimo s pitno vodo, je poudaril tudi mag. Dejan Židan. V tem času namreč v EU poteka odločanje o privatizaciji vodnih virov (tudi pitne vode). Postavimo se na pravo stran in to je, da je voda last državljank in državljanov in ne države, ki lahko sprejme tudi napačne odločitve o njeni privatizaciji.
Kdo si lasti naše zdravje?
Tako kot so nam državo prevzeli v nekaj potezah, podobna igra poteka, tudi ko gre za naše zdravje. Najprej je stroka določila, kaj je registrirano zdravilo. To je v redu. Nič nimamo proti, da se nekatere zdravilne učinkovine dodatno preizkušajo, standardizirajo, testirajo in da se natančno določi njihova uporaba. Vendar pa to zdaleč ni edino, kar zdravi in pomaga. Prav tega drugega dela pa se loteva naslednji korak – to, kar ni registrirano, ne sme biti predstavljeno kot zdravilo.
Odprto pismo slovenski javnosti glede cepljena otrok proti gripi
SOS – Starši obveščamo Slovenijo

Protestiramo: Združenje pediatrov neetično promovira neregistrirano otroško cepivo proti gripi Otroško cepivo proti gripi je edino v naši državi brez dovoljenja za promet, odgovorni molčijo o stranskih učinkih in ne povedo, da ni cepljenje proti gripi za dojenčke in malčke nič bolj učinkovito kot placebo. Starši na oglasnih deskah zdravstvenih ustanov, vrtcev, šol in podjetij že teden dni prebiramo poziv Združenja za pediatrijo, naj poskrbimo, da se bodo naši otroci v času, ko »se je začela sezona okužb z respiratornim sincicijskim virusom, ki jim bo sledila gripa«, izognili tem boleznim. Združenje za pediatrijo med ukrepi priporoča tudi cepljenje staršev in otrok proti gripi. V gibanju SOS – Starši obveščamo Slovenijo javno protestiramo proti taki komunikaciji.
ALTERMED – odgovor na potrebe sodobnega časa!
Recepti ljudskega zdravilstva, užitne divje rastline, zdrava prehrana pri preobčutljivosti na gluten, prehranska in zdravilna moč jedilne konoplje, nova prehranska dopolnila in izdelki za boljše počutje, nasveti za preživetje po koncu sveta itd. Vse to in še več bo mogoče spoznati na letošnjem 9. sejmu Altermed. Sejem bo v Celju potekal od 15. do 17. marca 2013 in bo na celjskem sejmišču združil najboljše ponudnike izdelkov in storitev zdrave prehrane in nege, sonaravnega bivanja in blagodejne duhovnosti.
Koledar dogodkov - marec 2013
Zamolčane zdravilne moči začimb, Zdravilnost biodinamične hrane, Začetni tečaj biodinamike, Ekološka naselja in trajnostna kultura bivanja, Kako do več energije?, Ekološka pridelava in hranjenje semena 2. del, Spomladansko razstrupljanje, Kako „brati” naravo?, Kako prehrana vpliva na zdravje, počutje in obnašanje?, Pridelovanje in predelovanje zelenjave, Začimbe in zelišča v našem vrtu, Razlaga poljedelskega tečaja Rudolfa Steinerja, Predavanje in degustacija presnih zelenjavnih sokov, Skrivnost je v odnosu..., Sejem Altermed, Moč žive hrane, Štafeta semen 2013 – soustvarjajmo prihodnost!, Ali je socialno podjetništvo pot v prihodnost?, Biološka vrednost živil, Brezplačni dvoriščni sejem, Samooskrba - vzemite življenje v svoje roke in še in še...

 

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklic - čokoladni jajček Gomi
V seznam hitrega obvečšanja o nevarnih izdelkih na evropskem trgu RAPEX je Slovenija prijavila čokoladni jajček z igračko Gomi. Obstaja nevarnost zadušitve. Čokoladni jajček predstavlja nevarnost, ker je embalaža v kateri je igračka presenečenja tako majhna, da jo otrok lahko pogoltne. Ne ustreza varnostnim standardom in zakonodaji s področja varnosti igrač. V primeru, da imate ta izdelek doma, ga takoj odstranite iz dosega otrok. Tudi sicer previdno pri uporabi tovrstnih živil / igračk, še posebej, če so v družini otroci mlajši od treh let, saj je zaradi tega, ker je otrok pogoltnil igračko ali kapsulo v kateri je igračka, že prišlo do poškodb in celo smrtnega primera.
Označevanje izvora mesa tudi na mesnih izdelkih je nujno
Konec januarja 2013 je v Veliki Britaniji izbruhnila "afera s konjskim mesom", saj so v izdelkih, označenih kot goveji, našli konjsko meso. Po mnenju potrošniških organizacij ta afera jasno kaže, da je potreben strožji javni nadzor nad kakovostjo in ne le nad varnostjo prehranskih izdelkov. Ob tem izpostavljajo tudi potrebo po ostrem nadzoru nad sledljivostjo, nad označevanjem in informiranjem potrošnikov o izvoru prehranskih izdelkov.
Skrito pod etiketo
Z zanimivim primerom je ZPS seznanila potrošnica, ki je kot doktorica veterinarske medicine pri kupovanju živil še posebej pozorna na njihovo poreklo. Če ni občutne razlike v ceni, se vedno odloči za nakup domačih izdelkov. Tako je v Mercatorju kupila predpakirane piščančje prsi, saj je bilo na deklaraciji izdelka z velikimi črkami zapisano "Aia garancija porekla", pod tem napisom pa so bile še navedbe: "lastna krmila", "lastna vzreja" in "lastne klavnice in predelovalnice". Prepričana je bila, da je kupila meso slovenskega porekla, ko pa je doma z izdelka odstranila nalepko s ceno, ki je prekrivala podatek o proizvajalcu in njegovem naslovu, je razbrala, da je bilo meso proizvedeno v Italiji. To pa ni bilo vse. Pod nalepko s prodajno ceno izdelka 5,14 evra je bila zapisana originalna cena izdelka 3,57 evra. Vse to je potrošnico pošteno razjezilo, tako da je na ZPS poslala fotografiji izdelka in jih prosila za mnenje.
Tržni pregled žit za zajtrk, namenjenih otrokom
Žita za zajtrk so pri otrocih priljubljena, saj so po navadi sladkega okusa in zanimivih oblik. Zjutraj se praviloma vedno mudi, zato so priročna izbira tudi za starše. Pa vendar podrobnejši pogled 26 žit za zajtrk, ki jih tržijo za otroke, razkrije, da imajo več skupnega s sladkarijami kot z žiti. Kaj torej izbrati za zdrav zajtrk vašega malčka, šolarja, najstnika? Na ZPS so pripravili tržni pregled 26 žit za zajtrk, ki jih tržijo za otroke. S skupino potrošnikov so jih razdelili v štiri skupine, in sicer glede na njihove sestavine in tudi predstavitev.
Odpoklic – študentska hrana La Bio Idea
Živili sta odpoklicani zaradi pomanjkljive deklaracije, ker ni navedenih arašidov (lahko povzročijo alregijo), ki so sestavni del mešanice. Prodajali so jih v trgovinah TUŠ.
Odpoklic - zamrznjene Lasagne Bolonese Ledo
Zaradi preventivnih razlogov (vsebnost konjskega mesa, ki ni deklarirana), je živilo odpoklicano s trga.
Aflatoksinov v mleku iz Slovenije naj ne bi bilo
Konec prejšnjega tedna so ugotovili, da aflatoksinov v mleku iz Slovenje ni. Uradni vzorci, ki jih je dala v analizo Uprava Republika Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so bili v skladu z zakonodajnimi merili in mejnimi vrednostmi za aflatoksinM1. Kaj so to aflatoksini? Aflatoksini so mikotoksini in so izločki plesni različnih rodov (Aspergillus, Ffusarium idr)., ki lahko okužijo hrano in živila ter krmo za živali. Največkrat so aflatoksini prisotni v arašidih in drugih oreških, lahko pa tudi na zrnju žitaric in koruze. Plesni, ki se lahko razvijejo na sadju, recimo na jabolkih, pa izločajo strupen mikotoksin imenovan patulin.
Odpoklic - Spar Gourmet tortelini
Zaradi prisotnosti konjskega mesa, kar ni navedeno na deklaraciji, trgovec Spar objavlja odpoklic Spar Gourmet tortelinov.

www.ninamvseeno.org

 Pridružite se nam na naši Facebook strani, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".