Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 



 Bodieko

Načela prehrane po Sebastianu Kneippu
Sebastian Kneipp se je rodil leta 1821 kot sin revne tkalske družine v Stephansriedu pri Ottobeurenu na Bavarskem. Njegova največja želja je bila postati duhovnik. Leta 1848, ko je začel ravno študirati teologijo, je zbolel za pljučno tuberkulozo. Zdravniki so ga hoteli že kar odpisati, vendar pa mu je ravno v tistem trenutku prišla v roke knjiga Johanna Siegmunda Hahna o zdravljenju s hladno vodo. Kneipp se je nato začel kopati v mrzli Donavi in ozdravel.
Vodnik do rastlinske prehrane
Z uživanjem rastlinske prehrane lahko veliko naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Veliko ljudi, ki so se odločili za tovrstno spremembo prehrane, poroča o številnih učinkih rastlinskih živil na svoje zdravje. Nobena sprememba ni lahka, to drži, vendar jo lahko dosežete.
Rdeča pesa – vir zdravja
V številnih tradicijah verjamejo, da je rdeča pesa odličen tonik za jetra ter čistilec krvi, prav tako pa močno poveča tudi sprejem kisika v celice. S pomočjo rdeče pese pomladimo in obnovimo stare in obnemogle telesne celice. V starem Rimu so s pomočjo rdeče pese zdravili povišano telesno temperaturo in zaprtje, starogrški zdravniki pa so jo uporabljali kot oblogo za rane. Danes rdeča pesa velja kot hranilno zelo bogato živilo s številnimi pozitivnimi lastnostmi za zdravje.
Čebula ne sme manjkati v nobeni kuhinji
Čebula je že stoletja odlično sredstvo za zdravljenje prehlada in gripe – lahko jo uživamo surovo, pečeno, praženo ali prekuhano. Čebulo pridelujejo že 6000 let in v tem času si je popolnoma upravičeno pridobila sloves živila, ki je lahko v pomoč pri številnih boleznih. Čebula med drugim vsebuje cink, magnezij, selen, sulfide in acetilsalicilno kislino. Ugodno vpliva na želodec, črevesje, pomaga proti napenjanju, krepi imunski sistem, spodbuja tvorbo hormonov, krepi srce in preprečuje krvne strdke.
Zelena – zakladnica številnih zdravilnih lastnosti
Zeleno uvrščamo v družino kobulnic, obstaja pa več vrst in podvrst te zelenjave. Stebelna ali belušna zelena ne naredi gomoljev, njeno steblo pa je krepkejše. Gomoljna zelena je njeno nasprotje – okusni in aromatični gomolji se odlično podajo v juhe, omake … Poznamo pa tudi listno zeleno, ki je prepoznavna predvsem po svojih aromatičnih listih. Zelena je zelo nezahtevna rastlina, zato jo je precej preprosto gojiti.
Kakav – bogastvo hranilnih snovi
Pravi kakav se ponaša s številnimi pozitivnimi lastnostmi – vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov ter pomlajuje.
 

 BfR - Bundesinstitut für Risikobewertung

Lead, nickel and allergenic scents in candles to be restricted
Candles may contain substances with adverse health effects such as lead, nickel, allergenic scents and volatile organic compounds (VOC). These compounds are being released into ambient air and thus getting inhaled by consumers. For this reason, the German Federal Institute for Risk Assessment (BfR) has issued recommendations addressing EU-wide safety requirements for candles.
BfR recommendation leads to the Europe-wide restriction of carcinogenic PAHs in consumer products
On 7 December 2013, the European Commission implemented the restriction of carcinogenic polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in consumer products, initiated by Germany, as a binding legal standard. According to Regulation (EU) 1272/2013, consumer products shall not be placed on the market after December 2015, if they contain components which during normal use come into contact with the skin or oral cavity and whose content of specific PAHs classified as carcinogenic exceeds a given limit value.
People consuming high amounts of energy drinks ignore the pick-me-up risk
Some visitors to discotheques, music and sports events and LAN parties drink considerable amounts of so-called energy drinks used for pick-me-up. On average, the persons questioned consumed approx. 1 litre of energy drink mixed with alcoholic beverages while dancing in clubs. "Up to 5 litres were drunk within 24 hours in some cases," says BfR President Professor Dr. Dr. Andreas Hensel. "Undesired health effects of energy drinks are possible, especially if people consume very large quantities, mix them with alcohol, only get a little sleep or exert themselves physically". These risks are particularly considerable for individuals who are sensitive to caffeine, such as persons with certain cardiovascular disorders.


 CSPI - Center for Science in the Public Interest

FDA Should Ban Azodicarbonamide, Says CSPI
Azodicarbonamide has long been used by commercial bakers to strengthen dough, but has been poorly tested. Two suspicious chemicals form when bread with azodicarbonamide is baked. One of the breakdown products is semicarbazide, which caused cancers of the lung and blood vessels in mice, but poses a negligible risk to humans. A second breakdown product, urethane, is a recognized carcinogen. When azodicarbonamide is used at its maximum allowable level, it leads to slightly increased levels of urethane in bread that pose a small risk to humans.


 Ekologičen

Tajča Pavček: Raje veljam za čudno in sem polna energije, kot bolna
Pogovarjali smo se s Tajčo Pavček, ustanoviteljico Ekolife-a, profesorico športne vzgoje, raziskovalko zdravega življenja, mamo 3 otrok, ki je po naravni poti prebolela multiplo sklerozo. Če bi radi živeli bolj zdravo, pa ne moremo prebiti odpora, se znebiti starih navad ali odreči najbolj škodljivim pregreham, je Tajča Pavček zagotovo naša najboljša motivatorka. Ob svoji diagnozi za multplo sklerozo, ki jo je dobila pri svojih 31, je ostala odločena, da se ne bo vdala. Iskala je pot do zdravja. In jo je našla. Spremenila je navade. Ostala pri zdravih navadah.
Ustavimo ekocid v Evropi
Državljanska pobuda Ustavimo ekocid v Evropi vabi v svoje vrste prostovoljce, ki bi se radi pridružili ekipi okoljskih ozaveščencev. Ustavimo ekocid v Evropi je pobuda usmerjena v to, da bi ekocid v Evropi postal kazniv. To pomeni, da bi bil ekocid na evropskem ozemlju prepovedan in bi bila vpletenost v ekocid za državljane EU, podjetja in banke ilegalna. Poleg tega bi bilo prepovedano, da bi podjetja, vpletena v ekocid, svoje izdelke prodajala na evropskem tržišču, saj bi po novi zakonodaji vsak, ki bi take izdelke kupil podpiral ekocid.


 Ekovas

Miro Žitko: serija predavanj o naravni gradnji
Miro je postal znan, ko je s zelo nizkim finančnim vložkom (a s polno mero znanja in dela) postavil čudovito naravno hišo. Svoje izkušnje in znanje je strnil v knjigah in dokumentarnem filmu, srečate pa ga lahko tudi na bližajočih predstavitvah naravne gradnje:
- Tolmin: petek, 21. 2. 2014, ob 18. uri v Knjižnici Tolmin
- Kobarid: torek, 25. 2. 2014, ob 18. uri v Zeleni hiši
- Idrija: četrtek, 27.2.2014, ob 18. uri v Knjižnici Idrija
- Bovec: petek, 28. 2. 2014, ob 18. uri v Stergulčevi hiši
- Kamnik: torek, 18. marca 2014, ob 19. uri v Matični knjižnici Kamnik


 Food Navigator

Pesticide toxicity vastly understated, claims new Séralini study
Major pesticides are more toxic to humans than their declared active principles, according to a new study by divisive French scientist Gilles-Eric Séralini.
Is salt linked to obesity? Study links adolescent salt intake to obesity and inflammation
High intakes of salt throughout adolescence may be associated with levels of obesity and inflammation, regardless of calories consumed, say researchers.
Sugar consumption linked to heart disease death risk
Excessive consumption of added sugars in drinks, snacks and sweets is associated with an increased risk of dying from heart disease, according to a major US review published in JAMA Internal Medicine.
AGE related dementia: Cooked foods and meats linked to Alzheimer's risk
Foods that are rich in advanced glycation end products (AGEs) from high cooking temperatures - including fried and cooked meats - may increase the risk of developing dementia, according to new research.
Vegetarian diet could slash blood pressure: Meta-analysis
Consuming a vegetarian diet may be associated with lower blood pressure, and as such could be used to reduce blood pressure and heart disease risk, say researchers.


 ITR - Inštitut za trajnostni razvoj

Vseevropsko nasprotovanje patentu na papriko podjetja Syngenta
Prejšnji ponedeljek je široka koalicija, ki jo sestavlja 34 nevladnih organizacij, organizacij kmetov in rejskih organizacij iz 27 evropskih držav, tudi iz Slovenije, vložila ugovor na patent na papriko podjetja Syngenta. Medtem, ko je v Münchnu potekala vložitev ugovora, so zaposlenim na Evropskem patentnem uradu postregli z juho iz pekoče paprike. Slike akcije si lahko ogledate na spletni strani švicarske NVO Erklärung von Bern.
 Skupaj za zdravje človeka in narave

Ali bo zmagal krog ali kvadrat?
Navidezno nesmiselno vprašanje odkriva osnovno težavo naše civilizacije. Črni Los, pripadnik plemena Sujev, je pred leti povedal: „Vse, kar počnemo Indijanci, je v krogu, in sicer zato, ker vsa moč tega sveta vedno deluje v krogih. Vse poskuša biti okroglo. Nebo je okroglo, Zemlja je okrogla, zvezde so okrogle. Tudi veter, ko je najmočnejši, dela krožne vrtince. Ptice delajo okrogla gnezda, saj je njihova vera enaka naši. Tudi letni časi se obračajo v krog in enako je človeško življenje le en krog od otroštva do otroštva. Iz kroga prihaja vsa moč.“
Alfred Vogel o nastanku raka
Mnogi si še vedno naivno zatiskajo oči in verjamejo, da pravega vzroka za nastanek raka ne poznamo. Toda takšna naivnost ni brez cene. Korporacijam, ki jih zanimajo le dobički, seveda ni v interesu, da povežemo nastanek raka s strupi v hrani, kemikalijami v okolju, pretirano uporabo konvencionalnih zdravil, z neustreznim načinom življenja, notranjim nezadovoljstvom itd. Če ne dojamemo, da je prav to ugonobilo našega prijatelja, mamo, brata, teto, otroka, …, potem se navedenim dejavnikom tudi mi ne bomo izogibali, pa četudi se raka bojimo in bi naredili vse, da se mu izognemo. Posledica takšne naivnosti je logična, boleča in v številnih primerih pogubna.
Korporacije ne poznajo meje. Povežimo se tudi mi!
Nevladne organizacije, kot so AVAZ, SumOfUs, evropska civilna pobuda ali naš Tretji člen, poskušajo ukrepati mednarodno. Predstavljamo vam tri aktualne pobude, ki jih je vredno podpreti!
1. Podprimo zakon o ekocidu
2. Rešimo demokracijo pred znanokracijo
3. Ohranimo pravico do bojkota
Izvažamo zahodni način življenja in zahodne bolezni
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila nove napovedi o širjenju rakavih bolezni v svetu, ki merljivo dokazuje, da je zahodni model življenja in zdravja zgrešen. V obdobju naslednjih 10 let se bo, po napovedih WHO, stopnja obolevnosti za rakom povečala za več kot 25 %. Večina novo obolelih se pričakuje v deželah v razvoju, ki se hitro razvijajo pod zahodnim vplivom.
Koledar dogodkov - marec 2014
Zamolčane zdravilne moči začimb, Začetni tečaj biodinamike, Zdravstvena tveganja industrijske hrane, Ekološka znanja za prihodnost, Rešitev je v samooskrbi, Kako obvladati kandido, Vojna ali mir z bakterijami, Pravilna uporaba začimb v domači kuhinji, Kar ješ - to si; kako prehrana vpliva na naše življenje in na razvoj otrok, Predavanje o naravni negi las in barvanju s 100% rastlinskimi eko pigmenti, Razlaga poljedelskega tečaja, Altermed Celje, Tečaj biodinamike, Brezplačno predavanje o masaži za prebujanje telesa, čustev in boljših odnosov, Zamolčane zdravilne moči začimb, Naravni parfumi, Življenje brez glutena in še in še...

 Studio 12

Primer dobre prakse: Zeleni zabojček
Zeleni zabojček smo na kratko predstavili že v prispevku 'Na ekološki kmetiji'. Gre za enega od prvih projektov na področju dostave ekološke pridelane hrane čisto do potrošnika. V tokratnem prispevku si lahko ogledate celotno predstavitev projekta Zeleni zabojček. Od ciljev, pa vse do izzivov, s katerimi se soočajo.


 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Uporaba prehranskega semaforja: bo Slovenija dala prednost dobičkom korporacij ali zdravju ljudi?
Potrošniške organizacije si že več kot desetletje prizadevamo za sprejem ukrepov, ki bodo potrošnikom pomagali izbirati živila, ki so dobra za njihovo zdravje. Jasna in pregledna prehranska tabela v obliki barvno kodiranih hranil (prehranski semafor) na prvi strani embalaže predpakiranega izdelka, je zato ena izmed naših ključnih zahtev. Prehranski semafor bi moral biti `obvezna oprema´ embalaže vseh predpakiranih živil – je opazen, enostaven in omogoča potrošnikom preprosto in hitro primerjavo podobnih izdelkov. Rezultati dokazujejo, da je prehranski semafor učinkovita preventiva pred nezdravimi nakupi, stroka je prav tako za, le prehranski lobiji ne. Kako pa bo na Svetu za konkurečnost glasovala Slovenija?

www.ninamvseeno.org

 Spremljajte našo Facebook stran, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Twitterju!

 Sledite naši Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".