Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 



 Bodieko

MAGNEZIJ - EDEN NAJPOMEMBNEJŠIH MINERALOV SODOBNEGA ČASA
Magnezij je zelo pomemben mineral za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. V telesu sodeluje pri mnogih procesih, predvsem tistih, ki so pomembni za sproščanje energije. Med drugim magnezij prispeva tudi k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, ravnotežju elektrolitov ter delovanju mišic in živčnega sistema. Magnezija naše telo ne proizvaja samo, temveč ga vanj vnašamo s prehrano, njegovo pomanjkanje pa je ob sodobnemu načinu življenja zelo pogosto.
NARAVNI ANTIBIOTIKI IZ VAŠE KUHINJE
Že Hipokrat je rekel: »Tvoje zdravilo naj bo hrana in tvoja hrana naj bo zdravilo.« V zadnjih nekaj desetletjih se je izjemno povečala uporaba antibiotikov, s katerimi zdravimo bakterijske okužbe. Rezultat tega so vedno večja odpornost bakterij na zdravila in superbakterije, ki se razvijajo hitreje, kot jim znanstveniki uspejo dohajati. V časih, ko antibiotiki na recept še niso obstajali, so se ljudje posluževali zdravilnih rastlin in zelišč s sestavinami, ki delujejo antibiotično.
ŽIVILA, KI KREPIJO SRCE
Zaradi bolezni, ki so povezane z delovanjem srca, umre veliko ljudi, zato pogosteje posegajmo po živilih, ki krepijo njegovo delovanje. Mednje gotovo lahko štejemo sadje in zelenjavo, ki bi se na našem jedilniku morala pojavljati večkrat na dan. Sadju in zelenjavi dodajmo še stročnice in žitarice, pa bosta krvni sladkor in holesterol uravnana, srce pa bolj zdravo.
ARTIČOKA RAZSTRUPLJA TUDI JETRA
Ime artičoke izhaja iz mavrske besede »al-churchufa«, ki pomeni »užitna rastlina«. To je povsem res, saj jo uporabljajo in zaradi njenih zdravilnih lastnosti slavijo že od nekdaj. Ta sredozemska rastlina je bila zelo priljubljena že pri Starih Egipčanih, Grkih in Rimljanih. Tudi številne sodobne raziskave so potrdile njeno sposobnost zdravljenja jetrnih in prebavnih motenj. Artičoka ni uporabna samo v zdravilne namene, ampak tudi v kulinariki, kjer se jo pripravlja na različne načine.
 

 CSPI - Center for Science in the Public Interest

Mars Should Follow Nestle's Lead and Remove Dyes, Says CSPI (Change.org Petition Asks Mars to Use Natural Colorings for M&M's)
If Nestlé can do it, Mars can do it. That's what Jamestown, NY, mom Renee Shutters and the nonprofit Center for Science in the Public Interest are telling the latter company, after the former company decided to eliminate artificial food dyes, as well as artificial flavors, from all of its chocolate candies. Chemicals such as Red 40, Yellow 5, Yellow 6, and other artificial dyes promote hyperactivity and other behavioral problems in children, according to a number of published studies.


 NIJZ - Nacionalni inštitut za javno zdravje

Varnost sestavin prehranskih dopolnil – Polygonum multiflorum thunb.
Pri uživanju prehranskih dopolnil, ki vsebujejo Polygonum multiflorum Thunb. (He Shou Wu) obstaja verjetnost tveganja za zdravje pri daljšem uživanju večjih odmerkov, pri občutljivejših populacijskih skupinah in pri posameznikih, ki že imajo bolezni jeter.
Varnost sestavin prehranskih dopolnil – vitamin D
Vitamin D ima posebno mesto med vitamini, poleg prehrane nastaja tudi v telesu s pomočjo sončne svetlobe. Izdelke z visokimi dnevnimi odmerki vitamina D bi občasno lahko uživali posamezniki s prepoznanim pomanjkanjem vitamina D. Uporaba pa ni priporočljiva pri otrocih, nosečnicah in doječih materah.
Varnost sestavin prehranskih dopolnil – vitamin C
Prekomeren vnos vitamina C preko prehranskih dopolnil v daljšem časovnem obdobju je lahko škodljiv in vodi v neželene stranske učinke pri občutljivejših populacijskih skupinah, pri posameznikih z ledvičnimi boleznimi, posameznikih s pomanjkanjem glukoza-6-fosfat dehidrogenaze in drugih kroničnih bolnikih.
 Skupaj za zdravje človeka in narave

Znanost potrdila življenjsko pomembnost spanja
Vogel je že davno nazaj v svoji knjigi „Ljudski zdravnik“ zapisal: „Če hočemo napolniti svoje 'baterije', bomo to dosegli le s spanjem pred polnočjo. Staro kmečko pravilo pravi 'ura spanja pred polnočjo je vredna toliko kot dve uri po polnoči'.“ Danes znanost ve, zakaj …
Več antioksidantov – več energije!
Kdor je poskusil, ve – antioksidanti v telesu delujejo kot poživilo, ki nam hitro dvigne energijo. Od kod takšno delovanje in kako ga lahko sprožimo po potrebi? Antioksidanti delujejo na različne načine. Nekateri že v času presnove nevtralizirajo proste radikale in tako preprečijo, da bi nam lahko škodili. Drugi delujejo bolj kot „telesni stražarji“ – varujejo celice od znotraj in se po potrebi „žrtvujejo“, da bi jih ohranili. Tretji pa so bolj podobni službi prve pomoči, ki celicam pride na pomoč, ko so napadene.
Razvedrimo duha z eteričnimi olji
Ko je človek iznašel ogenj, je ugotovil, da naravni materiali, s katerimi kuri, ustvarjajo določen vonj. Sčasoma je spoznal, da vonji lesa, korenin, listov, lupin ali trav porajajo različne občutke – nekateri so povzročili stanje evforije, drugi so pomirjali, spet tretji so vzbujali spolno slo. Arome so začeli uporabljati v ritualih ter za izboljšanje svojega fizičnega in psihičnega počutja.
Več nadzora = več varnosti?
Dragi državljani, ker ste v nevarnosti zaradi ________ (vpišite izbrano besedo, na primer, terorizma, fundamentalizma, zdravilstva, zeliščarstva, zastrupitve, ...), bomo v vašem imenu nadzorovali in prepovedovali vse, kar vam lahko škodi. Tako približno se glasi ponudba institucij, za katere želimo verjeti, da skrbijo za našo varnost in zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Evropska agencija za varno hrano (EFSA), mednarodne fundacije, ustanove, inštituti, ..., sodeč po nazivih res zvenijo, kot da so del držav in ne korporacij, dokler ne pobrskate nekoliko bolj pod površje in se bolj podrobno spoznate z njihovim načinom delovanja (in financiranja).
Koledar dogodkov - marec 2015
O prehrani, pridelani po biološko-dinamični metodi, Potniki na ladji norcev, Aromaterapija, Kaj vse nam ponujajo rastline?, Poljedelski tečaj dr. Rudolfa Steinerja v praksi, Z začimbami do več zdravja in energije, Sejem Altermed Celje, Niso vse rožce za vse ljudi, Agrohomeopatija v okrasnih vrtovih, Delavnica barvanja s 100-odstotnimi rastlinskimi eko pigmenti in predavanje o naravni negi las, Predavanje in delavnica: kaj je zdravo v poplavi „zdravih“ živil, teorij in izdelkov?, Tečaj biodinamike, Kako semeniti?, Zamolčane zdravilne moči začimb, Kako od rastlin dobiti 1.000-krat več moči?, Uvodni 72-urni permakulturni tečaj – PDC in še in še...

 Umanotera

Pismo evropskim poslancem: zaščitite javnost pred grožnjami TTIP
V obdobju, ko Evropski parlament snuje svoje stališče o spornem sporazumu TTIP (Čezatlanstki trgovinski in naložbeni sporazum), je 375 civilnodružbenih organizacij po Evropi v odprtem pismu pozvalo evropske odločevalce, naj zaščitijo državljane, delavce in okolje pred grožnjami, ki jih sporazum prinaša. Med podpisniki je tudi Umanotera.


 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklic - Hit mix pizza
Podjetje Žito d.d. obvešča o umiku pripravljene zmesi za testo za pizzo HIT MIX PIZZA. Živilo je odpoklicano zaradi suma na prisotnost tujkov – delcev plastike v živilu.
Oljčno olje - prehranski vidik
Ekstra deviško oljčno olje ponavadi uporabljamo za "hladno" zabelo pri pripravi različnih svežih solat in kuhanih živil, saj prideta najbolje do izraza kakovost olja in njegov učinek na zdravje. Varovalne učinke oljčnega olja pripisujejo visoki vsebnosti biofenolov (imenovanih tudi polifenoli), v deviškem oljčnem olju jih je precej, in uravnoteženi sestavi maščobnih kislin.
Poreklo ali izvor mesa v mesnih izdelkih in pripravkih ne bo več uganka
Evropska Komisija mora pripraviti zakonodajo o obveznem označevanju mesa v mesnih izdelkih in pripravkih. Evropski parlament z veliko večino (460 glasov ZA in 204 glasov PROTI) izglasoval resolucijo o obveznem označevanju porekla mesa v mesnih izdelkih, kot na primer klobasi, začinjenih pred-pripravljenih perutničkah, pripravkih iz mletega mesa ali celo lazanji. Resolucija obvezuje Evropsko Komisijo, da v kratkem pripravi zakonodajo o obveznem označevanju mesa v mesnih izdelkih in pripravkih.
Odpoklic - Bio polenta
Dobavitelj Bio Si d.o.o. obvešča o odpoklicu polente, ker so v njej odkrili sledove alkaloidov.
Dovoljenje za sajenje jabolk, ki vsebujejo GSO
Bi kupili jabolka, ki ne porjavijo? Kaj pa, če vam povemo, da ne rjavijo zato, ker so gensko spremenjena?

www.ninamvseeno.org

 Spremljajte našo Facebook stran, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Twitterju!

 Sledite naši Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".