Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 



 Bodieko

KAKO ZAVREČI ČIM MANJ HRANE?
Strokovnjaki ocenjujejo, da Slovenci na leto zavržemo kar 30 odstotkov hrane. Po vzoru tujih kolegov so se na ministrstvu za kmetijstvo in okolje lotili projekta z imenom Naj hrana ne postane odpadek, a ministrstvo samo ne more storiti veliko, če prebivalci ne pokažemo volje, da bi nekaj naredili tudi sami. Ni težava le v tem, da po navadi skuhamo preveč, ampak velikokrat zavržemo tudi hrano, ki je še povsem dobra in okusna, življenjska doba pa ji še zdaleč ni potekla. Kako torej ravnati, da hrana ne bo končala v smeteh?
OČISTITE PLJUČA IN TELO Z MEDENO VODO
Verjetno ste že veliko prebrali in slišali o zdravilnih lastnostih medu in medenih izdelkov. Pa ste že kdaj slišali za medeno vodo?
Z INGVERJEM NAD GRIPO IN PREHLAD
Sezona gripe in prehladov je v polnem zamahu, število obolelih se veča iz dneva v dan. Da se sezonskim obolenjem izognemo, je pomembno, da se držimo nekaterih enostavnih ukrepov. Mednje denimo sodijo pogosto umivanje rok, skrb za zdravo, uravnoteženo prehrano in pitje večjih količin vode ali čaja. Če pa kljub preventivnim ukrepom vseeno zbolimo, pa nam pri hitrejšem okrevanju lahko pomagajo tudi pripravki iz domače lekarne. Mednje denimo sodijo pripravki iz okusne in predvsem vsestranske eksotične rastline – ingverja!
ŽIVILA, KI NE SPADAJO V HLADILNIK
Sodoben način življenja od nas zahteva, da živila shranjujemo. Tako ne prihranimo le pri času za nakupovanje, ampak živilom omogočimo tudi daljšo življenjsko dobo. A obstajajo živila, ki jih nikakor ne smete shranjevati v hladilniku, saj bodo tam spremenila vonj ali okus, poslabša pa se lahko tudi njihova kakovost.
IZVLEČEK IZ REGRATA, KI UNIČUJE 96% RAKAVIH CELIC PRI LEVKEMIJI
Študija je pokazala, da je regratov izvleček iz korenine zelo citotoksičen za vse tri vrste človeških celic levkemije. Na testiranjih je ekstrakt po 48 urah izpostavljenosti uničil kar do 96% CMML celic (celice kronične mieloične levkemije). Ekstrakt so pripravili iz sveže nabranih regratovih korenin iz bližnjega travnika. Raziskovalci pravijo, da ima ekstrakt “velik potencial” kot učinkovita alternativa konvencionalnim kemoterapijam.
 

 Food Navigator

Researchers aim to improve ‘may contain’ allergen advice
Better defined thresholds at which common allergens trigger reactions in a majority of allergic consumers could improve ‘may contain’ labelling, according to researchers from the University of Manchester.


 FSA - Food Standards Agency

Reminder of advice on eating fish
The FSA is reminding people of its advice on eating fish, following publication today of a European Food Safety Authority (EFSA) report on the risks and benefits of seafood. EFSA concluded that limiting consumption of fish with high mercury content is the most effective way to achieve the health benefits of fish whilst minimising the risks posed by excessive exposure to mercury.


 NIJZ - Nacionalni inštitut za javno zdravje

3. nacionalna konferenca o alkoholni politiki: Zmanjšajmo breme alkohola v Sloveniji
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje RS in Svetovno zdravstveno organizacijo organizira dvodnevno konferenco o alkoholni politiki, ki se je udeležuje preko 200 udeležencev. Tako kot na prvih dveh konferencah (leta 2010 in 2012) želimo tudi tokratni konferenci opozoriti, da lahko z ustrezno alkoholno politiko zmanjšamo breme tveganega in škodljivega pitja alkohola v Sloveniji.
 Skupaj za zdravje človeka in narave

Trije načini, kako iz navadnega prehlada ustvarimo resne težave
"Navadni prehlad traja sedem dni ali pa en teden", se radi pošalimo. Pa ni tako preprosto, kot se zdi. Navadni prehlad res ni hudo obolenje, toda če se ga lotimo napačno, lahko to hitro postane. Oglejmo si tri najpogostejše napake, zaradi katerih se navadni prehlad lahko spremeni v hujše težave.
Sivina v glavi zaradi boja proti holesterolu in nasičenim maščobam
Več kot 50 let so nas učili, da se moramo nasičenih maščob in holesterola bati … In bili smo odlični učenci. Toda namesto obljube, da se bomo z bojem proti maščobam rešili srčno-žilnih obolenj ali možganske kapi, smo na seznam pogostih obolenj zraven navedenih dodali še številne druge. Med drugim tudi razdražljivost, agresijo, hiperaktivnost, depresijo, avtizem, ..., in samomorilna nagnjenja. Ali vas zanima, kako je to mogoče in kako je to povezano z maščobami?
Naših prvih deset let!
Pred točno desetimi leti je nastala prva številka tiskanih novic Skupaj za zdravje človeka in narave. Vsebovala je le kratka obvestila in koledar dogodkov za februar in marec 2005. Priznamo, da takrat nismo vedeli, kaj bo iz tega zraslo. O brezplačnem in popolnoma neodvisnem mesečniku, ki bi ga vsak mesec natisnili v 40.000 izvodih in bi ga bralo več kot 150.000 ljudi in še 50.000 bralcev na spletu, pa takrat nismo niti sanjali.
Koledar dogodkov - december 2014
Kako okrepimo imunost na naraven način, Imunski sistem, Ublažimo stres z eteričnimi olji, Obrezovanje sadnega drevja in jagodičevja, Začetni tečaj biodinamike, Kako zares zdravijo rastline, Kako brati naravo, Semenarimo z ljubeznijo, Skrivnostne moči zdravilnih zeli, Sonaravna in ekološka pridelava ajde, lanu in žit na sorškem polju, Poljedelski tečaj dr. Rudolfa Steinerja v praksi, Izdelava naravnih mazil, Tečaj biodinamike, Uporaba koristnih organizmov pri pridelavi hrane, Pomen starih sort semen in poizkus privatizacije, Zamolčane zdravilne moči začimb, Oživljanje in razvoj tal v biodinamičnem kmetijstvu in še in še...

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Kaj vsebuje pecilni prašek?
"Doma nismo enotni o sestavinah pecilnega praška, zato bi rad natančno vedel, kaj je v pecilnem prašku?". Večina pecilnih praškov je sestavljena iz natrijevega hidrogenkarbonata (soda bikarbona) in različnih kislin ali kislih soli. Pecilni prašek deluje tako, da mešanica kislin in sode bikarbone, pomešana z vodo, v testu reagira tako, da sprosti ogljikov dioksid, ki vzhaja (dvigne oziroma razrahlja) testo.
Odpoklic - CHIO pikantna sirova omaka
Uvoznik objavlja odpoklic omake zaradi možne prisotnosti stekla v živilu.
Test krem BB in CC
Kreme, ki smo jih testirali tokrat, naj bi bile nekakšni multipraktiki. Ženske naj bi (končno) dobile kremo, ki ponuja "vse v enem". Za prenasičeni trg s kozmetičnimi izdelki si je pač vedno treba izmisliti kaj novega in tako ima skoraj vsaka kozmetična hiša danes tudi svojo kremo BB (Blemish Balm), nekatere tudi kremo CC (Colour Correction). Preverili smo, kako dobro vlažijo kožo, ali je zaščitni faktor res tako visok, kot obljubljajo, svoje pa je povedalo tudi nekaj sto udeleženk praktičnega dela testiranja. Gre res za skraj čudežne izdelke?
Odpoklic - Kakao v prahu Good
Podjetje Era Good d.o.o. objavlja odpoklic živila Kakao v prahu Good. V izdelku so odkrili vsebnosti benzo(a)pirena in skupna vsebnost benzo(a)pirena, benzo(a)antracena, benzo(b)fluorantena in krizena, presegajo mejne vrednosti.
Odpoklic - tahin krema
V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu RASFF je objavljen odpoklic tahini kreme, ki je (bila) na voljo tudi v Sloveniji. V živilu je bila dokazana prisotnosti salmonele, ki lahko povzroča prebavne težave.

www.ninamvseeno.org

 Spremljajte našo Facebook stran, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Twitterju!

 Sledite naši Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".