Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 




 Ni nam vseeno!

Aditivi v čipsih
Na naši spletni strani smo objavili rezultate akcije popisa čipsov, ki se je končala junija. Skupno je objavljenih kar 97 izdelkov, od tega jih 29 vsebuje nevarni ojačevalec okusa E621 - mononatrijev glutaminat, ostali pa naj tega aditiva ne bi vsebovali. Mnogi izdelki (označeni z zeleno kljukico) pa vseeno vsebujejo »kvasni ekstrakt«, ki je sestavina pod katero lahko proizvajalci skrijejo sporni ojačevalec okusa. Na inšpektorat smo že naslovili vprašanje glede možnosti, da se to v praksi tudi res dogaja.

Seznam vseh čipsov najdete tukaj: http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/izdelki_aditivi.aspx?group=slani%20program&sub=cips

Čips kot živilo predstavlja zelo slabo izbiro in nima nobene prehranske vrednosti (razen kalorij), saj poleg visoke vsebnosti soli in maščob vsebuje tudi nevarni akrilamid, ki je znana toksična snov in povzroča raka, nastaja pa pri cvrtju in pečenju nad 120° C (še hitreje pa se tvori nad 170° C). Več o akrilamidu si lahko preberete na straneh:
http://www.zzv-lj.si/strokovna-priporocila/kemija/akrilamid-v-zivilih
http://www.veskajjes.si/index.php?option=com_content&view=article&id=1125:akrilamid-ga-zauijete-preve&catid=35:zdravo-prehranjevanje&Itemid=25

Kot da vse to ne bi bilo dovolj, smo pri uživanju čipsov izpostavljeni dodatnemu tveganju zaradi nevarnih aditivov kot je E621 – mononatrijev glutaminat. V enem izmed izdelkov smo celo našli nevarno umetno sladilo E951 – aspartam, ki je popolnoma nepotrebno.

Mnogi ste mogoče že opazili, da pri nekaterih čipsih sploh ne gre za rezine krompirja, temveč gre v bistvu za posušen krompirjev pire v prahu (?), kar pomeni, da je tak izdelek močno procesiran. Čipsi, ki vsebujejo več aditivov so tudi tisti z različnimi okusi, npr. s papriko, kislo smetano in čebulo, sirom itd. Navadni čipsi načeloma vsebujejo samo tri sestavine (na deklaraciji glejte na »krompir, olje, sol«).

Če že občasno uživamo čipse, se raje odločajmo za bolj »zdrave« alternative, kot so npr. manj slani čipsi iz rdeče pese, sladkega krompirja, manioke, čebule, itd. Take čipse dobite v raznih trgovinah z bio prehrano. Še bolje pa je, da namesto čipsa posežemo po bolj zdravih prigrizkih (oreščki, suho sadje)... :)

Hvala Mariji, Marjanci, Tini, Miši in Ireni za pomoč pri popisu izdelkov in vsem, ki ste bili pripravljeni sodelovati!

 BfR - Bundesinstitut für Risikobewertung

Frequently Asked Questions on nitrate and nitrite in food
Lettuce and vegetables such as rocket, spinach, kohlrabi, beetroot and radish can contain high quantities of nitrate. Nitrite can form from nitrate in the body or even in the foods themselves due to improper storage, incorrect transport or non-observance of the standard rules of hygiene. Together with the amines or amides produced naturally in the body or ingested with food, N-nitroso compounds can then be produced. Most of these compounds have been proven to be carcinogenic in animal tests. In the view of the Federal Institute for Risk Assessment (BfR), the intake of nitrate and nitrite via food should be reduced. This should be achieved primarily through suitable cultivation and harvesting methods, as well as a targeted selection of foods. The advantages of a vegetable-rich diet outweigh the possible risks caused by slightly increased nitrate and nitrite levels. Consumers should therefore in no way limit their vegetable consumption, but they should ensure plenty of variety in the vegetables they eat. The BfR has compiled below a list of common questions and answers on nitrate and nitrite in food...
 Bodieko

Poskrbimo za zdrava jetra!
Jetra so zelo pomemben organ, saj skrbijo za številne življenjsko pomembne metabolične procese, kot so razgradnja ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, shranjevanje vitaminov ter mineralov, pa tudi razgradnja številnih škodljivih snovi, kot so na primer alkohol, zdravila in mnoge druge kemikalije, ki jih vsakodnevno vnašamo v organizem.
Ali lahko pesticide res sperete z vodo?
Se spomnite, kako so nas že od malega učili, da moramo sadje in zelenjavo oprati, da iz njega “speremo pesticide”? To je poučen in zanimiv poizkus za otroke in dober opomnik za starše. Potrebujete barvilo za hrano ali drugo barvilo, ki je topljivo v vodi. Z njim napolnite majhno skodelico ali skledo in v obarvano raztopino položite list vaše najljubše solate. Tako, kot bo list vpil barvo in se nato tudi sam obarval, po njem lahko potujejo tudi razni pesticidi, le da tega ne opazimo, saj so brez barve.
Zdrava prehrana za vašega ljubljenčka
Na enak način kot skrbimo za svoje zdravje, moramo skrbeti tudi za zdravje svojih hišnih ljubljenčkov. In kot zagotovo veste, hitra prehrana ni najboljša izbira za vaše želodčke, zato tudi vsa hrana, ki je v trgovinah na voljo za vaše domače živali, ni vedno najbolj zdrava. A oni, v nasprotju z nami, pogosto nimajo izbire, pač pa pojejo, kar jim mi stresemo v njihovo skledico. Prav zato je pomembno, da se namesto njih pozanimate vi in jim kot njihovi skrbniki nudite tisto, kar je zanje najbolje.
Bill Gates & Monsanto: Korporacijski prevzem globalnega kmetijstva
Potem ko je bilo razkrito, da je Bill & Melinda Gates fundacija, filantropa organizacija ustanovitelja Billa Gatesa, kupila 500.000 delnic Monsanta leta 2010, ocenjenih na več kot 23 milijonov dolarjev, je postalo jasno da ta t. i. dobrodelna dobronamernost le nekaj drugega, kot izkoreninjenje bolezni in hranjene revnih po svetu. Izkazalo se je da družinska zapuščina Gates skuša prevzeti in imeti pod nadzorom svetovne sisteme, vključno s področjem tehnologije, medicine in sedaj kmetijstvo.

 

 CSPI - Center for Science in the Public Interest

Berries Over Bugs!
Dannon Urged to Use Berries, Not Insect-Derived Carmine, to Color its Yogurts
The Center for Science in the Public Interest wants global yogurt giant Dannon to put berries over bugs. Dannon uses carmine—a dye extracted from the dried, pulverized bodies of cochineal insects—to give several varieties of fruit-flavored yogurt their pink color. The nonprofit food watchdog group says that Dannon's practice cheats consumers, who might expect that the named fruits—and not the unnamed creepy crawlies—are providing the color. And, the bug-based dye puts some consumers at risk of serious allergic reactions.
Soda Sales Continue Slide; Good News for Public Health Says CSPI
Statement of CSPI Executive Director Michael F. Jacobson
What's good for Coke and Pepsi is not what's good for the country. In fact, it is unambiguously good news for public health that non-diet soda volumes are continuing their 15-year slide—at Coca-Cola, PepsiCo, and Dr Pepper Snapple Group. It signals that consumers are really getting the message—that that one of the most important things you can do to improve your health is to switch to water or other no- or low-calorie drinks. Sugar drinks are a leading contributor to obesity and also promote diabetes, heart disease, and other serious health problems. These big three soda companies should see the writing on the wall and accelerate the pace with which they shift their beverage lines in a lower-calorie direction.

 Food Navigator

EFSA calls for safety tests for six food dyes – including five Southampton colours
The European Food Safety Authority (EFSA) has recommended further safety tests for six food dyes – including five of the so-called Southampton Six colours – although it says currently there is no reason to revise the acceptable daily intake (ADI).
Artificial sweeteners' weight loss claims may be cause for concern, warns expert
Current public health messages that call for a reduction in the intake of sugary foods and drinks should consider expanding recommendations to include all sweetened products, according to one expert's opinion.

 IVZ - Inštitut za varovanje zdravja

Spodbujanje uživanja zelenjave med učenci
Sadje in zelenjava spadata med nepogrešljivi del uravnotežene prehrane, ki imata biološko zelo visoko vrednost. Bogata sta z vlakninami, vitamini,minerali, antioksidanti in številnimi drugimi rastlinskimi snovmi. Obdobji otroštva in mladostništva sta zaznamovani s hitro rastjo organizma, ki ju zaznamuje tudi večja potreba po vitaminih in mineralih, zato je pogosta in zadostna količina uživanja sadja in zelenjave še posebej potrebna. V skupini otrok in mladostnikov razpoložljivi rezultati raziskav kažejo,da omenjeni skupini uživata manj zelenjave kot je priporočeno, medtem ko je uživanje sadja bolj priljubljeno. S starostjo uživanje zelenjave upada, dekleta je uživajo več kot fantje (Jeriček Klanšček in drugi, 2012).
Kaj so barve /barvila za živila?
Ali so barvila za živila aditivi? Ali obstaja zakonodaja na področju barvil za živila? Kdo nadzoruje vsebnost barvil v živilih? Kje najpogosteje najdemo barvila za živila? Ali so barvila dovoljena v vseh živilih? Odgovore na ta vprašanja in še več drugih najdete v članku IVZ-ja.
Priporočila glede uživanja tekočin
Pitje pijač (tekočin) je potrebno za vzdrževanje ravnovesja vode v telesu. Za dobro fizično in psihično delovanje našega telesa je potreben zadosten vnos tekočin. Prav optimalen vnos tekočin je lahko odločujoč dejavnik dobrega počutja. Najprimernejša pijača za odžejanje in nadomeščanje izgubljene tekočine je predvsem vodovodna pitna voda, priporočamo pa tudi nesladkane čaje. Izotonične pijače so za nadomeščanje tekočine primerne za uživanje le ob vzdržljivostnih telesnih naporih, ki trajajo več kot eno uro. Brezalkoholne pijače so zaradi velikih količin dodanega sladkorja ali sladil ter barvil in arom manj primerne za pitje. Odsvetujemo pa uživanje energijskih in alkoholnih pijač.


 RTV Slovenija

Doma pridelana zelenjava iz veletržnic
Odličen video prispevek o tem kaj na tržnicah prodajajo pod "domačo" zelenjavo...
 Skupaj za zdravje človeka in narave

Začimbe so najcenejša zdravila
Koliko je vreden začimbni vrt? Je to zgolj okrasno in lepo dišeče zelenje? Odličen dodatek za kompost? Začimba za jedi? Ali morda še nekaj veliko bolj dragocenega? Dve tretjini sveta vam bosta povedali, da so zanju začimbe zdravila prve izbire. V mnogih kulturah so to edina zdravila, ki jih poznajo. Sodeč po tem, kakšnega zdravja so, bi težko rekli, da so „ubogi reveži“, ki so na slabšem od nas.
Jejmo zdravo in kuhajmo z glavo!
„Ah, danes se ne splača kuhati, saj lahko malico dobimo že za 4,8 evra!“ Tako pogosto nekateri razlagajo „neumnost“ zapravljanja časa za pripravo obrokov. Pa vendar – ali je to res tako poceni? 4,8 evra neto je cena povprečne neto ure dela. Torej boste eno uro delali, da bi lahko kupili poceni malico. Ko pa enkrat pokukamo v kuhinje, v katerih pripravljajo te malice, bomo lahko odkrili tudi skrivnosti tako nizkih cen. Poceni sestavine utegnejo biti reciklirana ponudba prejšnjih dni, hitro zmešani praški ali sestavine, ki so pred pretekom roka uporabe, vse to pa začinjeno z ojačevalci okusa. Ali bi lahko jedli veliko bolje, za manj denarja in v miru? Seveda!
Dobra nega ni nujno draga
Slovenci imamo radi pregovor „malo denarja, malo muzike“ in se ga včasih držimo kot pijanec plota. Tako smo prepričani, da večjo varnost na cesti zagotavlja avtomobil prestižne znamke, da so oblačila dragih blagovnih znamk bolj kakovostna, enako dojemamo tudi kozmetične izdelke in mnogo drugih reči. Resnica pa je pogosto precej drugačna. Na straneh tokratnih novic (junij 2013) ste lahko prebrali, da je življenje mnogokrat lahko precej poceni, ko ga vzamemo v svoje roke ter ko poslušamo svoj in ne tuj glas.
Voda kot rešitev za vse?
Vse, kar boste prebrali v nadaljevanju, je Viktor Schauberger zapisal pred 80 leti. Gre za enega največjih znanstvenikov, o katerem v šoli nismo slišali prav ničesar (Ali vas to preseneča?). In sicer kljub temu, da je že takrat spoznal skrivnosti vode, izdelal in prikazal implozivni motor ter dokazal, kako deluje antigravitacija.
Potrebujemo vodo ali zdravila?
Ali ste vedeli, da so debelost, zgaga, želodčna razjeda, zaprtje, motena prebava, vnetje trebušne slinavke, diabetes, žolčni kamni, astma, alergije, glavoboli, migrene, angina pektoris, povišan krvni pritisk, nosečniška slabost, artritis, bolečine v hrbtu, revmatoidni artritis, povišan holesterol, AIDS, depresija, nemir, razdražljivost itd. lahko le različni obrazi dehidracije?
Koledar dogodkov - avgust 2013
Carske počitnice na Cesarjevem, Praktično (biodinamično) izobraževanje, Družinski aroma piknik, Jernejevo – zeliščarski dan v deželi kozolcev, Teden aromaterapije in naravne lepote na otoku Ižu in še in še...


 Tržičan.si

Rešimo svoja semena!
Bi morda ideja ene ženske lahko rešila Semenarno in vse državljane pred možno katastrofo?
Ko smo slišali prve vesti, da nekaj poka v podjetju Semenarna, so nekateri samo zamahnili z roko, češ spet tajkunski posli, toda propad tega podjetja lahko pomeni veliko več kot samo še en bankrot ali dodatnih 300 delavcev na cesti. Zgodba Semenarne je nevarna in vse bolj postaja mejnik odločitve. Ali bomo državljani Slovenije samo gledali (p)odiranje v naši državi ali bomo končno znali reči tudi ne in predvsem stopili skupaj. Zakaj je zgodba o Semenarni tako pomembna?

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Pekarne pod drobnogledom - objavljen je seznam ukrepov
Konec maja je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) izdala poročilo o inšpekcijskem nadzoru v pekarnah, ki proizvajajo kruh in druge pekovske izdelke. Ker seznama kršiteljev niso objavili, smo jih pozvali, naj bo seznam javen. UVHVVR je kršitelje sedaj razkrila. Inšpektorji so pri 88 pravnih subjektih opravili 106 inšpekcijskih pregledov in odkrili 81 primerov kršitve zakonodaje. Za kršitelje pa so izdali le 21 ukrepov za prekrške.
Tržni pregled soli - številne nepravilnosti pri označevanju
Slovenci zaužijemo preveč soli, najdemo jo v vsaki kuhinji, marsikje je tudi obvezna "oprema" jedilne mize. Na trgovskih policah potrošniki lahko izbirajo med morsko, kameno in evaporirano soljo, na trgu pa je tudi vrsta soli z bolj "eksotičnimi" imeni. Cene soli so zelo različne, v povprečju pa je kamena sol dražja od morske. Ob pregledu 30-ih izdelkov soli so na ZPS ugotovili številne nepravilnosti pri označevanju. Med 16-imi vzorci kamene in evaporirane soli je bilo 11 nejodiranih, torej neskladnih s Pravilnikom o kakovosti soli. Na kar nekaj izdelkih pa so našli tudi zavajajoče prehranske in zdravstvene trditve.
Umik - Ročno izdelana čokolada
Čokoladnica d.o.o. obvešča o umiku in odpoklicu izdelka Ročno izdelana čokolada - črna čokolada Rajska ptica, 85 g, zaradi neoznačene vsebnosti mlečnih beljakovin. Mlečne beljakovine lahko povzročijo probleme pri ljudeh, ki so preobčutljivi na mlečne beljakovine.
Umik - Čokolešnik rogljiči
Keksarna Brodnjak d.o.o., Zvezna ulica 47, Maribor obvešča o umiku in odpoklicu izdelka Čokolešnik rogljiči, 350 g, zaradi neoznačene vsebnosti mlečnih beljakovin. Mlečne beljakovine lahko povzročijo probleme pri ljudeh preobčutljivih na mlečne beljakovine.
Umik - Hildegardini pirini vaflji
Podjetje Prema d.o.o. obvešča javnost o umiku in odpoklicu izdelka Hildegardini pirini vaflji, Bio, z blago grenko čokolado, 100 g, zaradi neoznačene vsebnosti mlečnih beljakovin. Mlečne beljakovine lahko povzročijo težave ljudem, ki so preobčutljivi na mlečne beljakovine.

www.ninamvseeno.org

 Pridružite se nam na naši Facebook strani, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".