Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 




 Ni nam vseeno!

POZOR: Potencialno nevarna sukraloza
Sporočamo, da smo povišali tveganje za umetno sladilo E955 - sukraloza na "škodljivo", saj je ameriški Center za znanost v javnem interesu (CSPI) pred kratkim objavil novico, da je študija neodvisnega italijanskega laboratorija pokazala, da je omenjeno sladilo povzročilo levkemijo pri miših. Isti laboratorij je že pred leti objavil študije o tem, da aspartam povzroča raka pri podganah in miših. Pri sukralozi gre za sintetično kemično snov, ki jo ustvarijo s kemijsko reakcijo sladkorja (saharoza) in klora. Sukraloza je sicer bolj varna od izredno nevarnih umetnih sladil, kot so aspartam, saharin, acesulfam kalij in ciklamat, a se največkrat v izdelkih uporablja skupaj z acesulfam kalijem.

Svetujemo previdnost pri uživanju vseh izdelkov, ki vsebujejo umetna sladila!

Seznam izdelkov, ki vsebujejo aditiv E955 - sukraloza:
http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/iskanje_aditivi.aspx?id=E955

Vir: http://www.cspinet.org/new/201306121.html
 Bodieko

10 živil, ki pospešujejo staranje
Pozabite na izdelke za pomlajevanje kože; za svoj videz boste namreč veliko storili že z izbiro ustrezne hrane oziroma se izognili hrani, ki pospešuje staranje. Raziskave so namreč pokazale, da bi za lepši in bolj mladosten videz kože morali zmanjšati vnos soli, sladkorja in ocvrte hrane, če naštejemo le nekatere. Obstaja več razlogov, zakaj smo zaradi prekomernega uživanja sladkorja videti starejši. Sladkor namreč nase veže kolagen, kar zmanjšuje elastičnost kože. Izguba elastičnosti kože pa vodi k globljim gubam in postaranem videzu kože.
Krepčila za srce in ožilje
Višina krvnega tlaka in ravni holesterola so pomembni kazalniki zdravja srca in tveganja za bolezni srca in žilja. Spodaj so navedena nekatera najpogostejša zelišča, ki jih omenjajo v povezavi z njunim zmanjšanjem ali celo kot dopolnilo k zdravljenju. Seveda priporočamo, da svoje zdravstveno stanje in vrednosti krvnega tlaka in holesterola, preverite pri zdravniku. Ta vam bo svetoval, ali so za obvladovanje morebitnega tveganja dovolj nekatere spremembe v življenjskem slogu (zdrava prehrana, gibanje) ali pa ste med tistimi, ki že potrebujejo zdravljenje. Povedal bo tudi, ali so navedena zeliščna pomagala za vas in vaše zdravstveno stanje sploh primerna.
Pozor: Izognite se tem živilom!
Nutricionosti in dietetičarji razkrivajo, katera živila so najslabša za vzdrževanje zdrave telesne teže in vitke postave, so navedli na spletnem portalu fitsugar.com. »Ko se s svojimi strankami pogovarjam o zdravi prehrani, jim najprej svetujem, da se izognejo mleku in mlečnim izdelkom,« pove strokovnjakinja za prehrano in avtorica knjige The Beauty Detox Solution, Kimberly Snyder. Poleg tega, da so le-te zelo pogost vzrok alergij na hrano, mlečni izdelki po njenih besedah pustijo kisle postanke v telesu, ki lahko oslabijo kosti.
Čist dom brez kemikalij
Številni izdelki za čiščenje doma vsebujejo veliko nevarnih sestavin, kot so amoniak, belila in kisline, ki lahko nadražijo oči in pljuča. Mnoga čistila vsebujejo tudi nepotrebne antibakterijske sestavine, zaradi katerih lahko bakterije postanejo še močnejše in odpornejše. Tudi najtrdovratnejše madeže lahko učinkovito odstranimo s sodo bikarbono, z boraksom, limoninim sokom in drugimi preprostimi sestavinami, zato vam predlagamo, da kopalnico in kuhinjo čistite s spodaj navedenimi naravnimi kombinacijami.

 

 CSPI - Center for Science in the Public Interest

FDA Urged to Prohibit Sale of Ginkgo in Wake of Cancer Study
CSPI Says FDA Should Give Industry 30 Days to Take Products off the Market Following a government report that the herbal ingredient Ginkgo biloba causes cancer in lab animals, the nonprofit Center for Science in the Public Interest is urging the Food and Drug Administration to prohibit its use in foods and dietary supplements. The watchdog organization says the FDA should give the industry a reasonable time to comply with such a directive and then seize whatever products remain on shelves to protect consumers.

 Food Navigator

Vegetarians have significantly lower mortality rates, reveals new study
Further evidence that following a plant-based diet could improve your health outcomes was unveiled this week with the publication of a large study showing that vegetarian diets are associated with reduced death rates.
Vegetable fats could help men with prostate cancer live longer: Study
Men with prostate cancer can significantly improve their survival chances by switching from diets rich in animal fat and carbohydrates to ones rich in vegetable fats, say researchers.
Study links red meat consumption to heightened diabetes risk
Researchers in Singapore have identified that eating high quantities of red meat over a period of time can increase the risk of type-2 diabetes mellitus (T2DM).

 Skupaj za zdravje človeka in narave

Sužnji svojih domov?
V današnjem času, ko kvadratni meter stanovanja stane okrog 2.000 evrov, oprema pa še približno polovico tega zneska – to za večino ljudi pomeni, da bodo za 60 m2 odšteli 180.000 evrov, kar pri povprečni plači 1.500 evrov pomeni 10 let dela. In ker morate vmes še živeti in jesti, se suženjsko odplačevanje strehe nad glavo (če zanjo odštejete vsak mesec tretjino svojih prihodkov) razvleče na 30 let. Če prištejete še obresti bank, bo treba dodati še kakšno leto življenja več.
Klopi na pohodu
Še v času, ko smo bili v večjem delu Slovenije pod snegom, smo od prijateljev z obale slišali, da je na obali več klopov, kot jih je bilo kadar koli prej. Konji, psi, mačke, vsi so bili polni klopov. Našli so jih tudi ob sami obali morja, kar je zares nenavadno. Morda je preprosto njihovo leto, morda so se namnožili, ker je bila zima toliko bolj vlažna, kot je običajno. Slišimo tudi različne scenarije, ki so v domeni teorij zarote. Vsekakor drži, da se bomo, zlasti tisti, ki smo več v naravi, z njimi veliko pogosteje srečevali. Nismo zagovorniki uničevanja vsega, kar moti naš mir. Zato smo tudi pri klopih poskusili te v prvi vrsti raziskati, spoznati in poiskati načine za mirno sobivanje ali vsaj odganjanje.
Preventiva je najboljše zdravilo
Bolje je preprečiti kot zdraviti, pravi ljudska modrost. Bolj dobičkonosno je zdraviti kot preprečevati, pravi kapital. Kaj pa pravite vi? Ali ste se kdaj vprašali, zakaj stroški zdravstvenih zavarovalnic naraščajo? Ali so zdravniki morda bolje plačani kot pred 20 leti? Niso. Ali so bolnišnice toliko bolje opremljene kot pred 20 leti? Niso. Ali imamo zares več pravic kot pred 20 leti? Kje pa! Edina postavka, ki povsod po svetu iz leta v leto narašča, so stroški, ki se prelivajo k farmacevtskim družbam.
Sonce je brezplačno zdravilo!
O blagodejnosti vitamina D je na voljo že na tisoče priznanih študij. Obenem se povečuje tudi zavedanje, v kolikšni meri je njegov primanjkljaj v telesu povezan s številnimi zdravstvenimi težavami. Že dolgo vemo, da pomanjkanje vitamina D povzroča težave s kostmi. Sledila so spoznanja, kako pomemben je za delovanje imunskega sistema. Tudi možnost za bolezni perifernih arterij je za 80 % višja pri ljudeh z najnižjo koncentracijo vitamina D. Raven tega vitamin vpliva tudi na krvni pritisk, raven holesterola v krvi, spolne funkcije itd. V zadnjem času so različni znanstveniki povsod po svetu pod drobnogled vzeli tudi vpliv vitamina D na rakave bolezni.
Razmišljate kot Angelina Jolie?
Glede na aktualnost informacije o preventivni odstranitvi dojk Angeline Jolie zaradi možnosti, da bo zbolela za rakom, smo se odločili poslati tole posebno sporočilo. Želimo vas informirati še o drugi plati tovrstnega razmišljanja ter o nekaterih dejstvih in zadnjih znanstvenih raziskavah. Priznani raziskovalci, znanstveniki in zdravniki so odkrili, da podedovani geni ne določajo naše usode. To pomeni, da tudi v primeru, če so vaši predniki zboleli za določeno vrsto bolezni, nikakor ne pomeni, da ste sedaj na vrsti vi. (Pravzaprav je ta strah oziroma "misel na najhujše" najslabše, kar lahko sploh storimo, saj je točno to povod za bolezen.)
Koledar dogodkov - julij 2013

 

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklic - sinji morski pes Brumec Ručigaj
Proizvajalec Brumec Ručigaj objavlja umik in odpoklic dveh živil zaradi presežene vsebnosti živega srebra. Ob uradnem vzorčenju je bilo ugotovljena vsebnost živega srebra (1,6 ± 0,3 mg/kg), ki je višja od dovoljene (1mg/kg), zaradi česar je proizvajalec izvedel umik dveh živil iz prometa in o tem obvestil tudi kupce.
Odpoklic - jogurti Besser
Podjetje Kalček d.o.o. je objavilo umik in odpoklic živila jogurt Besser zaradi vsebnosti plesni.
Umik - instant ajdova moka Korngold
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec ajdove moke. Rezultat analize, izvedene v laboratoriju Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, je pokazal prisotnost alkaloidov atropina in skopolamina v koncentraciji, ki predstavlja tveganje za zdravje ljudi, predvsem otrok. Omenjena alkaloida sta v semenih rastline Navadni kristavec (Datura stramonium L.), rastline, ki raste tudi na poljih z ajdo. V primeru neustreznega čiščenja ajde, lahko omenjena alkaloida z mletjem preideta v moko.
Umik - dveh vrst ajdove moke proizvajalca Žito d.d.
Zaradi presežene vrednosti atropina in skopolamina, sta dve vrsti ajdove moke proizvajalca Žito odpoklicani s trga. Proizvajalec ŽITO d.d. obvešča, da je na prodajnih mestih objavil informacijo o umiku in odpoklicu ajdove moke zaradi presežene vrednosti atropina in skopolamina.
Sladkor pod drobnogledom
Med potrošniki je pogosto slišati, da je rjavi sladkor bolj zdrav kot beli, da ima sladkor, pridobljen iz sladkorne pese, boljši okus kot tisti, ki je pridobljen iz sladkornega trsa, da rjavi sladkor v resnici ni rjav, temveč le "pobarvan" beli sladkor… Marsikateri potrošnik se zato upravičeno sprašuje, s čim (če sploh) naj sladka priljubljeno sladico, kavo, čaj. Čeprav je sladkor živilo, ki ga v vsakodnevno uporablja veliko ljudi, pa naj bi ga po prehranskih priporočilih uživali čim manj - ne glede na njegovo barvo, svetujejo na ZPS.
Umik več vrst toasta zaradi možne plesnivosti
Proizvajalec Klasje Celje d.d. obvešča o umiku več vrst toasta zaradi možnega pojava plesnivosti živila.
Sporni premaz za paprike
Menda naj bi slovenski trgovec v Bosni in Hercegovini prodajal paprike, premazane z opp-imazalilom. To je izjemno nevarna kemikalija: ali mogoče takšne paprike prodajajo tudi v Sloveniji?

www.ninamvseeno.org

 Pridružite se nam na naši Facebook strani, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".