Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 




 Ni nam vseeno!

Omemba projekta v Tedniku
V ponedeljek, 9.6.2014 je bil na RTV SLO 1 v Tedniku predvajan prispevek, v katerem je bil med drugim omenjen tudi naš projekt.

V prispevku so se spraševali kaj vse vsebuje hrana, ki jo zaužijemo in na kakšen način skriti sladkorji in aditivi vplivajo na naše vedenje.

Posnetek oddaje si lahko ogledate na naslovu: http://4d.rtvslo.si/arhiv/tednik/174279729 (omenjeni prispevek najdete od 36. minute dalje)
 Bodieko

MSG – strup, ki se skriva v naši hrani
Najhujši uničevalec našega zdravja, ki ga lahko primerjamo z drogo, alkoholom ali nikotinom, se verjetno tudi ta hip skriva v omari v vaši kuhinji. Simptome, kot so glavoboli, migrene, bruhanje, driska, astmatični napadi, kožni izpuščaji, razbijanje srca, napadi panike, depresija, zasoplost, težave z ravnotežjem, alergijski simptomi, zardevanje obraza, nihanje razpoloženja, vedenjske motnje (pri otrocih in najstnikih), duševna zmedenost, izcedek iz nosu, otečene oči, težave s prostato in uriniranjem, poškodbe ust, depresija, rak…raziskovalci, kemiki, fiziki in nekatere zdravstevne inštitucije tesno povezujejo z uporabo MSG-ja.
Marelične koščice in njihova zdravilna moč
Marelice so se že pred tisočletji razvile na Kitajskem. Od tam so jih prenesli v Perzijo in Armenijo, od koder pravzaprav izhaja njihovo latinsko ime – Prunus armeniaca. Marelice so zelo cenili tudi stari Rimljani in Grki, ki so sadežem rekli kar zlata jabolka sonca. V Evropi se marelice gojijo od 16. stoletja. Sicer so marelice bogat vir rudninskih snovi in vitaminoma A in E, prav tako pa vsebujejo tudi betakaroten, ki je močan antioksidant. Poleg slastnega in sočnega mesa ne smemo pozabiti na njihove koščice, v katerih se skriva jedrce s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje. Olje iz mareličnih koščic je med drugim odličen vir nenasičenih maščob.
Zdravo poletno sadje in zelenjava
Poletje je čudovit letni čas z vseh vidikov – dnevi so daljši, prihaja čas dopustov, visoke temperature nas kar kličejo v naravo, predvsem pa je poleti v izobilju veliko vrst sadja in zelenjave. Pripravili smo izbor petih zelo zdravih poletnih vrst sadja in zelenjave. Vsa predstavljena živila nas bodo oskrbela s številnimi za zdravje pomembnimi hranili, kot so vitamin C, betakaroten, kalij in antioksidanti.
 

 BfR - Bundesinstitut für Risikobewertung

Hair colouring products: self-tests can cause allergies
Questions and Answers on Hormones in Meat and Milk
The Federal Institute for Risk Assessment (BfR) is often asked about the possible health risks of hormones in meat and milk. This involves questions about hormones which occur naturally in meat as well as questions about hormone preparations used with livestock. There is also discussion about the possible health risks after consuming meat originating from animals from non-European Union countries in which different legal regulations apply.


 FSA - Food Standards Agency

We are urging the public to stop washing raw chicken
We have issued a call for people to stop washing raw chicken to reduce the risk of contracting campylobacter, a potentially dangerous form of food poisoning. The call comes as new figures show that 44% of people always wash chicken before cooking it – a practice that can spread campylobacter bacteria onto hands, work surfaces, clothing and cooking equipment through the splashing of water droplets.


 ITR - Inštitut za trajnostni razvoj

Kompromisni predlog o gojenju GS rastlin v EU ni zadosten
Okoljski ministri EU so v Bruslju potrdili predlog novega zakona, ki naj bi posameznim državam omogočal prepoved gensko spremenjenih (GS) rastlin. Predlog je bil sprejet po več letih vroče razprave o gojenju GS rastlin in suverenosti držav EU glede tega. Vendar pa kompromis tega vprašanja ne rešuje dovolj dobro, temveč odpira nova zaskrbljujoča vprašanja.


 RTV Slovenija

Omemba projekta v Tedniku
V ponedeljek, 9.6.2014 je bil na RTV SLO 1 v Tedniku predvajan prispevek, v katerem je bil med drugim omenjen tudi naš projekt.

V prispevku so se spraševali kaj vse vsebuje hrana, ki jo zaužijemo in na kakšen način skriti sladkorji in aditivi vplivajo na naše vedenje.

Posnetek oddaje si lahko ogledate tukaj (omenjeni prispevek najdete od 36. minute dalje)
 Skupaj za zdravje človeka in narave

Čas za pravično banko je zdaj
Obsedenost z dobičkom, korupcija in slabo obvladovanje tveganja so povzročili izjemno nezadovoljstvo z bančnim sistemom, ki ne ponuja prave alternative. Zato so v Umanoteri, Slovenski fundaciji za trajnostni razvoj, in razvojni zadrugi eTRI začeli s projektom Pravična banka, s katerim nameravajo ustanoviti prvo pravično banko pri nas. Po podatkih javnomnenjske raziskave Inštituta za analizo trga in medije Mediana idejo o ustanovitvi pravične banke podpira visok delež prebivalstva, zato je razmislek o njeni ustanovitvi potreben in na mestu, a potrebujemo še veliko ozaveščanja in več zaupanja.
Človek iz rastlinjaka
Vsi vemo, kako je videti rastlina, ki ji primanjkuje svetlobe. Če le želimo videti, hitro ugotovimo razliko med vitalnostjo živali, zaprte v hlevu, in tiste, ki se svobodno giblje naokrog. Kako so nas potem uspeli prepričati, da večji del svojega življenja preprosto silimo v zaprte prostore? Znanstveniki so izračunali, da se sodobni človek na soncu zadržuje le 5 % časa v primerjavi s časom, ki ga je na soncu preživel pred sto leti. V krasni in duhoviti knjigi Papalagi haitski poglavar nezdravi videz belega človeka primerja z mrtvim lignjem. Res ni daleč od resnice.
V zapor zaradi kopriv?
Biodinamiki vedo, da koprive posredujejo energijo sonca, zato jih uporabljajo kot osrednji preparat v pripravi biodinamičnega komposta. Tudi fitoterapevti poznajo vrednost koprive, ki je ena izmed redkih zdravilnih rastlin z izjemno širokim področjem uporabe, ob tem pa bo v vsakem telesu storila prav tisto, kar organizem potrebuje. Ali ste vedeli, da bo osebam s premalo železa kura s koprivami pomagala do več železa, tistim, ki ga imajo preveč, pa bo enaka kura pomagala železo znižati?
Koledar dogodkov - junij 2014
Permakulturne počitnice, Program "DIH", Seminar Dišeča spoznanja, Poletno obrezovanje sadnega drevja, Eko praznik v Kobaridu, Eko praznik v Trenti...

 Umanotera

Proti gensko spremenjeni koruzi Du Pont
V Umanoteri smo odločno proti Du Pontovi gensko spremenjeni koruzi! Še je čas, da to skupaj preprečimo s podpisom spletne peticije. "Spoštovana komisar Borg in predsednik Evropske komisije Barroso, odločitev za to koruzo bi bila v nasprotju z Evropskim parlamentom in 19 državami članicami," je med drugim v pozivu zapisala Vida Ogorelec. Pošljite peticijo pristojnim tudi vi in izrazite svoje nasprotovanje GSO. Spletni poziv je na tej povezavi: https://secure.avaaz.org/en/sam_to_commissioner_borg_eu/?bwYDdab&v=41365


 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Umik - Torta z limonino kremo iz trgovin Eurospin
Eurospin Eko d.o.o., Renški Podkraj 64, 5292 Renče obvešča kupce o umiku in odpoklicu Torte z limonino kremo zaradi neoznačene vsebnosti mlečnih beljakovin.
Goljufije s hrano: Težko jih je odkriti, sankcije (pre)majhne
Riž, olivno olje, pomarančni in jabolčni sok, med, sir, vino, začimbe in ribe, to je le nekaj živil, ki so del naše vsakodnevne prehrane, hkrati pa pri njih tudi pogosteje odkrijejo goljufije. Žal v želji za večjim dobičkom potrošniki lahko pričakujemo, da bo odkritih vedno več goljufij s hrano. Na ZPS poudarjamo, da lahko poostreni nadzor nad goljufijami s hrano in precej višje kazni za najhujše kršitelje vplivajo na to, da bodo goljufije, če jih že ni mogoče povsem iztrebiti, vsaj takšne, ki bodo prizadele "zgolj" denarnice potrošnikov, ne pa tudi zdravja.
Test - paštete iz piščančjega in kokošjega mesa
Pašteta je živilo, ki ga imajo radi otroci, pa tudi odrasli. Naš test razkriva, kaj se "skriva" v njih, koliko maščobe, beljakovin, soli in vezivnega tkiva vsebujejo, seveda pa smo preverili tudi njihove senzorične lastnosti, kot je pri naših prehranskih testih že običaj.
Odpoklic - Paniranje iz pražene koruze
Eurospin Eko d.o.o., Renški Podkraj 64, 5292 Renče obvešča kupce o umiku in odpoklicu izdelka Paniranje iz pražene koruze s trga zaradi ugotovljene prisotnosti glutena, kar pa ni označeno na embalaži.
Pesticidi v živilih
Tokrat nas je predvsem zanimalo, katera živila so lahko najbolj obremenjena s fitofarmacevtskimi sredstvi oziroma pesticidi, zato smo pregledali večletna, javno dostopna poročila o rezultatih analiz o ostankih pesticidov v živilih. Poročila na ravni EU so zbir vseh poročil držav članic, objavlja pa jih EFSA, Evropska agencija za varnost hrane. V Sloveniji tovrstna poročila na svojem portalu objavlja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

www.ninamvseeno.org

 Spremljajte našo Facebook stran, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Twitterju!

 Sledite naši Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".