Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 




 Ni nam vseeno!

Začetek akcije "Popišimo čipse!"
Danes, 1.6.2013 se uradno začenja akcija »Popišimo čipse!«, v kateri sodeluje 6 prostovoljcev, večina od teh pa se je javila že v prvih 24-ih urah, kar je zelo pohvalno! :)

Akcija bo trajala do nedelje, 16.6.2013, v njej pa bomo popisali vse čipse na naših trgovskih policah in tako ugotovili katere nevarne ali nepotrebne aditive vsebujejo, obenem pa analizirali tudi prehranski profil teh izdelkov.
 Bodieko

Raka lahko pozdravite sami! Zgodbe, ki so jih povedali nekdanji bolniki
Vse več ljudi pripoveduje, kako so si pozdravili raka na naravni način. V Sloveniji je takih zgodb verjetno veliko več, kot jih javnost pozna. Nekaj bolnikov je svojo zgodbo javno povedalo. Veliko več lahko o ozdravitvah preberemo na spletnih straneh. Tudi zgodb o uspešnem zdravljenju z uradno medicino je seveda veliko. A naša pozornost bo tokrat usmerjena v izkušnje ljudi, ki so se pozdravili na naravni način. To ne pomeni, da gre za neko metodo alternativne medicine. Gre za preprosto odločitev posameznega bolnika, da bo poskusil aktivirati zdravilne sposobnosti svojega lastnega telesa in da mu bo na svojevrsten način zraven pomagal. Odločitev temelji na prepričanju, da ima naše telo takšno sposobnost, da lahko pozdravi vse bolezni, če mu le damo priložnost za to.
Konec izmenjave semen za slovenske vrtičkarje?
Pripravlja se nova uredba Evropske komisije, ki predpisuje kmetom in vrtičkarjem uporabo enotnih semen in uvaja določene prepovedi. Mi smo se o novi uredbi pogovarjali z Matejo Koler, predsednico društva Varuhi semen in vodjo Semenske knjižnice. Kako resna so sporočila o novi uredbi Evropske komisije, ki jih v zadnjih dneh beremo iz različnih medijev in evropskih okoljskih organizacij? Situacija je zelo resna in na pripravo uredbe EU se že nekaj mesecev odzivamo številne evropske nevladne organizacije in iniciative. Sedaj so se pričeli odzivati tudi ljudje, kar je najpomembnejše, saj bo uredba EU, v taki obliki kot je bila neformalno predstavljena širši javnosti, prizadela vse nas potrošnike...
Kako zdrava je vaša posoda?
Ljubitelji zdrave prehrane več pozornosti namenjajo posodi, v kateri pripravljajo svoje jedi, vendar si le redko kdo izmed nas lahko zamisli kuhanje brez osnovnih pripomočkov, ki nam lajšajo to vsakodnevno opravilo. Pri tem pogosto ne pripisujemo velikega pomena materialom, iz katerih je naša posoda izdelana, saj ob nakupu le-te zaupamo proizvajalcem, da so njihovi izdelki varni za uporabo. Vendar temu ni vedno tako. Kako torej pravilno izbrati posodo, takšno, ki ne bo imela negativnih posledic na naše zdravje? Poleg kakovostne hrane je tudi ustrezna posoda tista, ki pripomore k boljšemu okusu hrane in tudi k boljšemu zdravju. Ni naključje, da se v kemijsklih laboratorijih uporabljajo le steklene in keramične epruvete, kjer si ne smejo dovoliti, da bi njihov material vplival na rezultate analiz. Steklo in keramika sta namreč inertna in nereaktivna materiala. Ko kupujete posodo za svojo kuhinjo, je vsekakor priporočljivo nameniti pozornost reaktivnosti materialov, iz katerih je izdelana. V nadaljevanju preberite, katera posoda je varna za uporabo in katera je tista, katere se je bolje čim prej znebiti.

 

 Ekovas

15. in 16.6. Goričko: 7. Dan ekovasi - KAKO NAPREJ
Že sedmi pomladni Dan ekovasi se tokrat (s pravljičnim številom 7) seli čisto na drugi konec Slovenije, v Prekmurje. LOKACIJA Gostili nas bodo v Art središču, zavodu za razvoj in umetnost, ki se nahaja na robu vasi Središče, tik ob Madžarski meji. DOGAJANJE (sobota 9:00 - nedelja 18:00) Sobotni del praznika življenja in sonaravnosti bo potekal po metodi Odprti prostor in bo nudil nepredvidljiv, a zelo širok spekter uporabnih znanj in veščin ter obilo zabave pod naslovom "Kako naprej?" Vpletli bomo tudi nekaj tradicionalnih aktivnosti; lončarstvo... V nedeljo bomo nadaljevali z zeliščarskim sprehodom, bliskovito permakulturno delovno akcijo, delavnico izdelave rastlinske čistilne naprave, obiskom eko-socialne kmetije Korenika in drugih lokalnih zanimivosti..

 FSA - Food Standards Agency

EU votes to ban 3-acetyl-2,5-dimethylthiophene
It has today been decided by the European Commission and European Union member states that the flavouring substance 3-acetyl-2,5-dimethylthiophene should be banned. The European Food Safety Authority (EFSA) published a scientific opinion and press release on 16 May that said: 'The flavouring substance 3-acetyl-2,5-dimethylthiophene is genotoxic (that is, it can damage DNA, the genetic material of cells) and therefore a safety concern for human health. Genotoxic substances should not be intentionally added to the food chain.'

 Food Navigator

Trimming the fat: For a better memory avoid sat fats, meat and dairy and increase omega-3
Avoiding saturated fat, meat and dairy, whilst increasing the intake of omega-3 may be linked to better preservation of memory functions, say researchers.
UK children’s foods often higher in fat and sugar, study finds
A significant number of foods marketed to children in the UK are higher in fat and sugar than foods marketed to adults, suggests new research published in Public Health Nutrition.

 IVZ - Inštitut za varovanje zdravja

10. maj - Svetovni dan gibanja 2013: Z redno telesno dejavnostjo v zdrava zrela leta
Vsako leto 10. maja je Svetovni dan gibanja. Namen vsakoletne obeležitve je spodbujanje telesne dejavnosti in zviševanje deleža telesno dejavnega prebivalstva v vseh okoljih in v prostem času. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS letošnjo obeležitev posvečamo starejšim, zato je geslo »Z redno telesno dejavnostjo v zdrava zrela leta«. Redna, ustrezna in varna telesna dejavnost pri starejših je izjemnega pomena, zato starejšim od 65 let priporočamo vsaj pol ure zmerno intenzivne telesne aktivnosti vsak dan. Spodbudno je, da podatki naše zadnje raziskave iz leta 2012 kažejo, da je zmerno intenzivno telesno dejavnih vsaj štiri dni na teden dobre tri četrtine starejših od 65 let, njihova najbolj priljubljena oblika telesne dejavnosti je hoja.
17. maj - Svetovni dan hipertenzije 2013
Vsako leto 17. maja obeležujemo Svetovni dan hipertenzije in ob tem na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) opozarjamo na pomen normalnega krvnega tlaka. Zvišan krvni tlak oziroma arterijska hipertenzija je namreč eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za obolevnost za kronične nenalezljive bolezni, kamor sodijo predvsem bolezni srca in ožilja s pojavnostjo srčnega infarkta, možganske kapi, srčnega popuščanja, motenj srčnega ritma, povišan krvni tlak pa vpliva tudi na obolevnost ledvic, vključno z ledvično odpovedjo. Zvišan krvni tlak ima kar vsak tretji prebivalec Slovenije.

 Skupaj za zdravje človeka in narave

Le dejanja štejejo - Vodo moramo zaščititi
"Naravni viri so največje državotvorno vprašanje. Tam, kjer so jih privatizirali, se je v večini primerov na koncu izkazalo, da je bilo to v dobro kapitala ter v škodo države in ljudi. Primeri prevzema vodne distribucije, železnice, oskrbe z elektriko in drugih državnih podjetij v zasebne roke nazadnje pripeljejo do slabšega vzdrževanja in višjih stroškov za državljane. Zdaj, ko imamo pred seboj dovolj primerov, kako je to potekalo drugje, moramo storiti vse, da zaščitimo svoje vire pred takšnimi prevzemi. Pri tem postaja jasno, da ni dovolj zaščititi vodo oziroma izvir. Zato bomo predlagali zakon, ki ne bo ščitil zgolj vira, temveč tudi pravico državljana, da dobi pitno in kakovostno vodo že iz vodovodne pipe." Vse, o čemer je govoril magister Dejan Židan, si lahko ogledate v odličnem dokumentarnem filmu CATASTROIKA, ki so ga prostovoljci prevedli v slovenščino in opremili s podnapisi.
Odprto pismo evropskemu komisarju
Spoštovani gospod Potočnik, na vas se obračam v imenu Varuhov semen, Društva za ohranjanje biotske pestrosti kulturnih rastlin. Društvo, ki danes predstavlja mrežo pravnih in fizičnih oseb, v skupnem številu preko 1500 posameznikov, si prizadeva za ohranitev tradicionalno pridelovanih sort kulturnih rastlin tako na praktični, izobraževalni, ozaveščevalni kot tudi na politični ravni (več o društvenih aktivnostih si lahko preberete na društveni spletni strani http://www.semenska.org/). Kot aktivni pobudniki ohranjanja agrobiodiverzitete in vzpodbujanja lastne pridelave rastlinskega razmnoževalnega materiala smo zelo zaskrbljeni glede revizije zakonodaje o rastlinskem razmnoževalnem materialu.
Ali prihaja čas farmacevtske cenzure?
Na vprašanja v Jani odgovarja Sanja Lončar. VPRAŠANJE: Te dni dobivam veliko elektronskih sporočil o Codex Alimentariusu, ki je od 14. decembra v veljavi na Nizozemskem. Tam piše, da odslej ne bo več dovoljeno pisati ali predstavljati zdravilnih lastnosti zelišč, vitaminov ali prehranskih dopolnil. Mediji, ki to počnejo, naj bi dobili finančno kazen več kot 30.000 evrov. Piše, da se takšna zakonodaja kmalu pričakuje tudi pri nas. Je to res? Nas čaka zažiganje knjig in revij, ki niso povšeči farmaciji? Janko A. ODGOVOR: Če bo kaj takega uresničeno, bo verjetno konec naše rubrike, pa tudi veliko drugih projektov in medijev, ki pišejo o naravnih rešitvah. Zato sem se pozanimala pri kolegih na Nizozemskem in poskusila dobiti celovite informacije.
EU nam zeli odvzeti pravico do semen, njihove menjave, pridelavo sadja in zelenjave na vrtovih
Evropska komisija želi v prihodnosti predpisati kmetom in vrtičkarjem uporabo enotnih semen. Stare in redke sorte skoraj nimajo možnosti da bi dobile dovoljenje, gojenje le-teh bo kaznivo četudi v zasebnem vrtu. Komisija EU dela na novi regulativi evropskega semenskega trga v obliki odredbe (pripravljen EU dokument v originalu, angleško). S tem se bo opravnomočila odločitev Evropskega sodišča iz julija 2012: Kmetje smejo odslej prodajati samo uradno dovoljena semena. Doslej so bile stare in redke sorte semen, ki so se vzgajale v nekoč zasnovanih izmenjevalnih gospodarstvih in se trgovale večinoma v majhnih količinah, izvzete. Če se bo izteklo po načrtih komisije, ne bodo smeli mali kmetje in zasebniki svojega pridelanega semena niti podariti več.
Konec ekološkega kmetijstva in začetek suženjstva korporacijam?
Evropska komisija pripravlja uredbo, s katero bo pridelovanje neregistriranih semen in razmnoževanje avtohtonih rastlin na domačem vrtu kaznivo, registracijo semen pa si bodo lahko privoščila le velika semenarska podjetja.
Izmenjujete Monsantova ali babičina semena?
Ali ste vedeli, da lahko korporacije patentirajo ne le semena, ki so jih pridobila z genskim inženiringom, temveč tudi takšna, ki so plod konvencionalne pridelave – povedano drugače, ki so jih naši predniki žlahtnili skozi tisočletja? Razmere so že zdaj zelo resne. Samo Monsanto ima v svoji lasti 36 % sort semen vseh paradižnikov, 32 % sort semen vseh sladkih paprik in 49 % sort vseh semen cvetače. Drugače povedano, če te dni v dobri volji, da izmenjujete avtohtona semena, izmenjate kaj „njihovega“, ste storili prekršek in kršili njihove patentne pravice. Za kaj takega pa vas bodo z veseljem tožili. To je obenem tudi dodatni razlog, da poiščemo in zavarujemo svoja avtohtona semena.
Žitna polja zasejana s strupenim zrnjem
Sprehajalec je ob poskusnem polju pobral listek in se zgrozil. Traktor s pripeto sejalnico je brnel čez ravno polje nedaleč od cerkve sv. Primoža in Felicijana. Domačinu iz Loke pri Mengšu, ki se je kot običajno sprehodil mimo poskusnega polja Kmetijskega inštituta Slovenije v bližnjih Jabljah, je ob pogledu na listek, ki je na obronku ležal na tleh, zastal korak. Sklonil se je in ga pobral. Na njem je pisalo: »Ficko za dom, 30 kg (2012). Seme je tretirano s FFS: maxim extra 050 FS. Aktivne snovi: 2,5 odstotka fludioksonil, 2,5 odstotka difenkonazol. OPOZORILA: Tretiranega semena se ne sme uporabljati za prehrano ljudi, rib in toplokrvnih živali, kakor tudi ne za industrijsko predelavo."
Koledar dogodkov - junij 2013
Kako otrokom razviti zdrave prehranske navade, Vse, kar morate vedeti o zelenih smoothijih, Javno predavanje filma Ekonomija sreče, Zdravilne in užitne divje rastline, O semenih, Katera naravna zakonitost lahko izniči učinek zdrave hrane, 7.dan ekovasi, Podnebne spremembe – kakšno izbiro imamo?, Alergije poleti – uspešno zdravljenje z individualno prehrano, Hormonski motilci - posledica feminizacije moških, Hormonska zmeda in kako se obvarovati pred rakom - ponovitev, 1. festival ekološke hrane, Fitoterapevtska domača lekarna in še in še...

 

 Umanotera

Predani podpisi za zeleni razvojni preboj
Konec aprila smo poziv za zeleni razvojni preboj končno predali vladi na najvišji ravni. Predsednica vlade Alenka Bratušek je sprejela 10.358 podpisov (skupaj z osebnimi sporočili) in seznam 195 organizacij, podjetij, občin, združenj in agencij, ki so se pozivu pridružile. S predajo podpisov je kampanja, ki smo jo zastavili s pozivom vladi za zeleni razvojni preboj, formalno zaključena. Kaj smo z njo v preteklega pol leta dosegli?

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Res ne gre brez kemije?
Pomlad je tisti čas v letu, ko toplejše vreme poskrbi, da gremo v naravo, urejamo vrtove, sončni žarki in daljši dnevi pa tudi neusmiljeno razkrijejo posledice kurilne sezone. Oprati je treba zavese, očistiti okna, mogoče pobeliti stene, opraviti večja in manjša vzdrževalna dela… Čeprav lahko marsikaj počistimo z uporabo čistil, ki ne onesnažujejo okolja, kot so kis, soda bikarbona, limona, je treba včasih uporabiti tudi "agresivnejša čistila." Kemikalije pa so tudi v vrsti izdelkov, ki jih uporabljamo pri prenavljanju in vzdrževanju doma, kot so barve, premazi, lepila, v izdelkih, ki jih potrebujemo za zatiranje plevela in žuželk, pri gojenju rastlin…
Odpoklic - ajdova moka iz trgovin Hofer
Hofer poziva kupce, naj vrnejo instant ajdovo moko v kilogramskih pakiranjih, proizvajalca Niederl Alfred Mūhle-Silobetr iz Avstrije z rokom uporabnosti konec januarja 2014 in oznako 035117. Izdelek ni primeren za zaužitje, saj so pri enem od testiranj ugotovili, da izdelek vsebuje povišano vrednost alkaloidov atropin in skopolamin. V Hoferju poudarjajo, da je testiranje povišano vrednost alkaloidov pokazalo le za omenjeni izdelek z rokom uporabnosti konec januarja 2014 in oznako 035117. Izdelek so že v celoti umaknili iz prodaje. V Hoferju pozivajo vse, ki so izdelek kupili, naj ga vrnejo v najbližjo poslovalnico, kjer jim bodo povrnili kupnino.
Prehranski semafor učinkovita preventiva pred nezdravimi nakupi
Rezultati mednarodnega prehranskega kviza CI "Upoštevanje prehranskega semaforja je učinkovita preventiva pred `nezdravimi´ nakupi," meni Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije. Izjavo potrjujejo tudi rezultati mednarodnega prehranskega kviza, ki so ga na pobudo Consumers International (CI) konec aprila ter v začetku maja 2013 izvedle ZPS in številne potrošniške organizacije po svetu. Odgovori 925 slovenskih potrošnikov so pokazali, da je brez branja označb le 35 %pravilno odgovorilo na vprašanja glede vsebnosti soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščob, ob branju označb s prehranskim semaforjem, pa kar 85 %.
Pekarne pod drobnogledom
Ta teden je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) izdala poročilo o inšpekcijskem nadzoru v pekarnah, ki proizvajajo kruh in druge pekovske izdelke. Osredotočili so se na tista podjetja, ki so bila registrirana kot proizvajalci kruha in drugih pekovskih izdelkov v zadnjem letu, na majhne pekarne, na take, ki sploh niso registrirane pri UVHVVR kot nosilci dejavnosti živilske branže in tista, za katere obstaja sum, da ne poznajo zakonodaje. Kar tri četrtine krši zakonodajo, a le petina bo (morda) zares kaznovanih V 106ih pregledih so ugotovili 81 primerov kršitve zakonodaje, a inšpektorji so za kršitelje izdali le 21 ukrepov za prekrške.

www.ninamvseeno.org

 Pridružite se nam na naši Facebook strani, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".