Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 



 Bodieko

Energijske pijače – ali povzročajo vedenjske težave pri mladostnikih?
Raziskovalcem sicer (še) ni uspelo ugotoviti, ali energijske pijače sprožajo različne vedenjske težave pri mladostnikih ali pa gre morda za to, da mladostniki, ki imajo vedenjske težave, posegajo po energijskih pijačah. Dejstvo pa je, da med obema zagotovo obstaja neka povezava.
Jagodičevje je popolna hrana za zdravje
Jagodičevje radi uporabljamo pri pripravi različnih slaščic, iz njega pripravljamo marmelade … Kdaj pa ste si nazadnje privoščili pest svežih borovnic, robid, malin ali jagod? Številne raziskave so že dokazale, da ima jagodičevje številne pozitivne učinke na naše zdravje, a se tega še vedno zaveda premalo ljudi. Želimo vas spomniti, kako hranilno bogato je to drobno sadje in kako lahko z njegovim uživanjem za svoje zdravje in dobro počutje naredimo zares veliko.
Živila, ki zmanjšujejo vnetja v telesu
Kronično vnetje lahko povzroči celo kopico različnih bolezni, kot so na primer ateroskleroza, artritis, osteoporoza, Alzheimerjeve bolezen in demence, preobčutljivost na določena živila, sladkorna bolezen, fibromialgija, bolezni srca in ožilja ter v določenih primerih celo nekatere vrste raka. Vnetni procesi v telesu tudi pospešujejo staranje celic. Številni ljudje imajo težave s kroničnim vnetjem, do katerega pride zaradi moderne prehrane in splošnega (nezdravega) življenjskega sloga.
Refluks – pomagajmo si z domačimi pripravki
Refluks je bolezen oziroma težava, ko nam želodčna kislina čezmerno zateka v požiralnik. Simptomi refluksa so zelo neprijetni in marsikdaj znatno vplivajo na kakovost življenja. Zaradi tega smo lahko slabše delovno storilni, izogibati se moramo nekaterim (najljubšim) jedem, težave lahko vplivajo na naše družabno življenje, moteno je spanje …
 

 BfR - Bundesinstitut für Risikobewertung

Raw milk: boiling protects against infections
Children, pregnant women, elderly and sick persons should refrain from consuming raw milk and raw milk products. Especially in the summer months, holidaymakers are fond of buying fresh milk directly from farmers. In addition, farms with cows and milk tasting are popular excursion destinations for school and kindergarten groups. However, the fact that consuming raw milk can lead to illness is evidently not sufficiently understood as shown by reports on outbreaks of disease received by the Federal Institute for Risk Assessment (BfR) every year.


 CSPI - Center for Science in the Public Interest

FDA Approves New Sweetener, Advantame
CSPI will be carefully reviewing the studies on Advantame. However, an initial concern is that in a key cancer study in mice, the number of mice that survived to the end of the study was below FDA's own scientific recommendations, and is therefore inadequate to provide confidence in the safety of a chemical likely to be consumed by millions of people.


 Ekologičen

Začetek sezone partnerskega kmetijstva 2014
Zabojčki sveže zelenjave in sadja pri slovenskih ekoloških kmetijah nas bodo razveseljevali z zdravimi, lokalnimi in svežimi dobrotami. Narava si je že umila jutranje zaspančke in se pretegnila po zimskem spanju ter se začela bohotiti v svoji lepoti. Že nas razveseljuje s prvimi plodovi in sadovi, kot so jagode, šparglji, solato, špinačo, grahovimi vršički, rdečimi redkvicami, čemažem, koprivami in še marsičem. Slovenske ekološke kmetije v okviru partnerskega kmetijstva že sestavljajo svoje prve zabojčke sveže zelenjave in sadja ter se pripravljajo na začetek nove sezone partnerskega kmetijstva v letu 2014.


 Food Navigator

GM acceptance in decline as global crop cultivation falls
The number of countries cultivating genetically modified crops has fallen for the first time, as acceptance of the technology declines, say Friends of the Earth (FoE).
Harvard study backs link between neonicotinoids and bee population collapse
The suggested link between use of neonicotinoid insecticides and the collapse of honey bee colonies has been further backed by new research.
Séralini says GM study retraction was based on 'unscientific double standards'
The decision to retract research linking the consumption of herbicide and genetically modified crops to cancer in rats was based on 'double standards' and pressure from the GM food industry, claims the man behind the study.
'Salt tooth'? People with high blood pressure tend to prefer salty foods
Certain people with raised blood pressure may seek out salt laden foods in a similar way to those with a 'sweet tooth' seeking out sugar-rich products, according to new research.
'Adolescents don't know what they're drinking': Energy drinks study warns
Australian academics warn that young adolescents can easily identify energy drinks brands such as Red Bull or Monster, but are unaware of key ingredients including caffeine, guarana and taurine, and in comments that should serve as a wake-up call for brands, suggest that regulations, labeling and advertising rules be tightened.


 NIJZ - Nacionalni inštitut za javno zdravje

Živo srebro iz amalgama
Amalgam, ki se uporablja za zobne zalivke, vsebuje živo srebro. Mnenje večine evropskih in severno ameriških uradnih inštitucij je, da izpostavljenost živemu srebru iz amalgama ne predstavlja tveganja za zdravje. Vendar obstajajo tudi nasprotna mnenja...
 Skupaj za zdravje človeka in narave

Svečeniki že vedo, zakaj
Na vhodu v egipčanske hrame, v katerih so shranjevali žita in pridelke, je bil vklesan napis: „Ne uživaj hrane, ki so jo pridelali tvoji sužnji.“ Zakaj najvišja kasta, kamor so svečeniki takrat sodili, ni uživala podarjene ali z davki pobrane hrane? Zakaj bi se ob vsem tem obilju potili in žulili dlani, da si pridelajo lastno hrano? Ker so zelo dobro vedeli, da potrebujejo energijo in ne „polnila za telo“. In prav to smo danes pozabili, zato večina ljudi ne dojame, da „mašila“, ki jih uživajo, v veliki meri vplivajo na vse večjo izčrpanost, upad plodnosti, razmah depresije in pomanjkanje veselja do življenja.
Vse cveti, le vi ste nekako uveli?
Toliko tega želite narediti, pa telo tega ne zmore? Spomladanske utrujenosti se lahko rešite z nekaterimi začimbami. Seznam tistih, za katere vemo, da vračajo moči, je zelo dolg. Za bolj natančno izbiro pa je dobro vedeti, kje leži vzrok vaše utrujenosti...
Nam še ni dosti težkih kovin?
Zveza potrošnikov je pred kratkim objavila rezultate barv za lase. Kot pravijo jih je zanimalo ali bo barva las po nanosu tudi v resnici takšna, kot je videti na embalaži in koliko bo barva prekrila sive lase. To kako bo zgledalo na glavi ni nepomembno – pogrešamo pa informacije, kako bodo naša glava in telo prenašali različne barve in tvegane kemikalije ki so v vseh barvah, ki so jih testirali. Začudo, to potošniške organizacije ne zanima.
Očistite črevo pred postom!
Pomlad je običajno čas čistilnih akcij tako v naravi kot v naših telesih. Pri čemer pa mi spomladi in zgodaj poleti iz naših teles preganjamo predvsem spomladansko utrujenost. Da bomo pri tem čim bolj učinkoviti, si oglejmo nekaj Voglovih nasvetov, na kaj ne smemo pozabiti pred, med ali po postu.
Stik z zemljo vrača energijo
Ko bosi stopamo po mokri mivki, se namakamo v vodi ali hodimo po rosni travi, se počutimo kot prerojeni. Občutek imamo, da imamo v sebi več energije. Toda to ni zgolj občutek. V resnici si nabiramo energijo, ki pride v nas s stikom z zemljo. Vse to se nam dogaja, ker smo bosi, tako bosi, kot smo bili v davnini. Znanost je potrdila, da stik z zemljo vrača zdravje. Namernemu stiku z zemljo, zaradi zdravja, pravimo „zemljenje“.
Koledar dogodkov - junij 2014
Predavanje o naravni negi las in barvanju s 100-odstotnimi rastlinskimi eko pigmenti, Skrivnostne moči zdravilnih zeli, Bio dan v Novem Mestu, 4. Eko družinski piknik, Enodnevni nedeljski vegetarijanski kuharski tečaji, Zakaj bakreno vrtno orodje, Predavanje Antona Komata, Eko praznik v Izoli, 8. Dan ekovasi: razumevanje prostora, Ogled eko kmetij na Primorskem, Pridelava zelenjave v partnerskem kmetijstvu, Ali je brezglutenska dieta modna muha, Bio dan v Domžalah in še in še...

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Energijske pijače niso primerna pijača za otroke in mladostnike, Litva je ukrepala, bo Slovenija tudi?
Številne raziskave ugotavljajo, da predstavlja uživanje energijskih pijač resno tveganje za zdravje otrok in mladostnikov. Zaradi visokega vnosa kofeina in drugih sestavin, nizke telesne teže in organizma, ki se še razvija, namreč pri njih lahko nastopijo fiziološke in vedenjske spremembe, ki se razlikujejo od odraslih in vključujejo povečano živčno vzburjenost, nespečnost, povečano uriniranje, pa tudi tesnobo, motnje srčnega ritma in mišične krče.
Umik / Odpoklic - Eurospin Eko d.o.o, okrogel pekač cca 24 cm premera
Eurospin Eko d.o.o., Renški Podkraj 64, 5292 Renče obvešča kupce o umiku in odpoklicu s trga izdelka - okrogel pekač cca 24 cm premera, zaradi možnega luščenja notranjega premaza pekača in s tem poslabšanja kakovosti živila.
Umik - Vaflji koruzni Bio
Zaradi presežene zgornje mejne vrednosti za mikotoksin DON (deoksinivalenol), živilo predstavlja tveganje za zdravje potrošnikov, zato je objavljen umik živila.

www.ninamvseeno.org

 Spremljajte našo Facebook stran, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Twitterju!

 Sledite naši Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".