Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 




 Ni nam vseeno!

Aditivi v sirupih
Tokrat smo pod drobnogled vzeli "sadne" sirupe. Objavili smo podatke o kar 87 sirupih, ki smo jih našli v večjih trgovskih centrih.

Hvalimo sirupe Dana Pika, Fructal, Spitz, Natureta in Yo. Malce slabše so se odrezali sirupi Mercator (razen generičnih), Plein Sud, Sunquick in Tuš (razen okusa jabolko). Grajamo pa sirupe Spar, Spar Budget, Frupi (čeprav so nekateri izdelki zelo dobri - upamo, da gre za novejše izdelke v primerjavi s poraznimi starimi sirupi), Karakal, Mercator (generične blagovne znamke), Lidl, Nektar Natura, Olimp, Presad in Tuš (jabolko). Večina izmed teh vsebuje sporna umetna sladila, barvila in konzervanse.

Za najslabši izdelek smo izbrali sirup Olimp (malina/pomaranča) podjetja Vital Mestinje, ki vsebuje skupno 9 aditivov, od tega 7 zelo nevarnih aditivov (sporna umetna azo barvila, natrijev benzoat in četverico spornih umetnih sladil). Vse čestitke zmagovalcu!

Preglejte seznam sirupov

 BfR - Bundesinstitut für Risikobewertung

β−Arbutin in skin lighteners is a health risk
β−Arbutin is used as a skin lightening agent in cosmetics. The substance can be cleaved via metabolic pathways in the skin into D-glucose and hydroquinone. Hydroquinone is a suspected carcinogen which is banned in Europe in cosmetic products such as skin lightening agents. The EU Commission’s scientific committee for consumer safety (SCCS) is currently re-assessing the active substance. From the BfR`s point of view, the use of β−Arbutin should be seen critically due to its property of releasing hydroquinone. The BfR assesses the use of β−Arbutin in cosmetic products as a possible health risk.
 Bodieko

Kaj je naravna hrana za človeka?
Če bi vprašali najrazličnejše poznavalce prehranjevanja, dietetologe, nutricioniste, kuharske mojstre, zdravnike, zdravilce, bi zagotovo dobili zelo raznolike odgovore na zastavljeno vprašanje. Ob iskanju pravega odgovora se tudi vsakemu posamezniku zagotovo porajajo številna podvprašanja. Nemalo ljudi v zadnjem času išče odgovore na predavanjih ali v najrazličnejši literaturi. Tudi sama sem med njimi. A sem po vsej tej odisejadi pred kratkim ugotovila, da je odgovor tako zelo preprost, da je skoraj banalen. Vendar pojdimo po vrsti in razmišljajmo skupaj.
Oblačila, pisana na kožo naših otrok
Številnim mamam (in tetam, babicam, botricam …) je nakupovanje čudovito lepih oblačilc za dojenčke in otroke prav poseben užitek. Priznam, tudi sama sem bila med njimi, dokler nisem ugotovila, koliko naravnih virov je za to porabljenih, koliko strupov spuščenih v okolje in koliko delavcev izkoriščanih za oblačila, ki jih malčki za povrh vsega prerastejo s svetlobno hitrostjo. Čeprav je bil ta prispevek pisan z mislijo na starše novorojenčkov, dojenčkov in malčkov, pa pravzaprav lahko nagovori prav vsakega od nas. Kratek pregled stanja tekstilne industrije po svetu razkrije zaskrbljujoče stanje, ki se ga verjetno mnogi med nami ne zavedajo. Raziskave so pokazale, da so dojenčki izpostavljeni škodljivim kemičnim učinkovinam že v maternici, po rojstvu pa se izpostavljenost še pomnoži, pri čemer žal zelo malo vemo o dolgoročnih škodljivih vplivih tovrstne izpostavljenosti toksinom iz okolja.
Ne pustimo, da nas delo izprazni
Izgorelost pomeni ujetost v stanju čustvene, miselne in telesne utrujenosti, v skrajnih primerih celo v občutkih popolne izpraznjenosti, ki naj bi bila, kot menijo strokovnjaki, povezana z izpostavljenostjo nenehnemu in dolgo časa trajajočemu stresu v delovnem okolju. Izgorevanje na delovnem mestu se nanaša na stanje telesne in duševne izčrpanosti, ki je posledica nenehnega pritiska, povezanega z določenimi delovnimi pogoji. Pri posamezniku se ponavadi odraža kot pomembna izguba energije in poslabšanje delovne učinkovitosti.
Zdravljenje bolečin z zdravilnimi zelišči
Na bolečine v mišicah običajno reagiramo tako, da sežemo po analgetikih, farmacevtskih preparatih za umirjanje bolečin, ki kmalu obnovijo prijetno počutje brez zbadanja in kljuvanja. Toda bolečina je le simptom nekega bolj skritega problema: nategnjene mišice ali kite zahtevajo mirovanje, da se pozdravijo; bolečina nas le opozori, da moramo kolikor mogoče omejiti svoje gibanje.

 

 CSPI - Center for Science in the Public Interest

New Study Links Sugar to Diabetes
Refined sugars, including high-fructose corn syrup, especially when consumed in soft drinks, increase the risk of obesity, diabetes, and heart disease. Dr. Lustig's study is another brick in the wall of evidence that excess sugar consumption is a major threat to public health. We hope Dr. Lustig's study spurs the Food and Drug Administration to determine and set a safe level of added sugars for use in beverages, as requested in CSPI's recently filed petition. The petition, supported by 10 local health departments and dozens of nutrition experts, calls on the FDA to sharply limit the sugar content of soft drinks and to urge voluntary reductions in baked goods, candy bars, and other sugar-rich foods.

 Food Navigator

Processed meat linked to premature death: EPIC data
Consumption of processed meat is associated with an increased risk of heart disease, cancer, and premature death, according to new research data from the EPIC study.
High-fat dairy linked to worse breast cancer survival: Study
Consuming high-fat dairy products following diagnosis with breast cancer could lead to a higher risk or worse outcomes, according to new research.
EFSA revises downward ADI for synthetic blue colour
The European Food Safety Authority (EFSA) has revised downward the acceptable daily intake (ADI) level for synthetic food dye Patent Blue V (E 131) in light of the latest available data.
High salt intake causes 2.3 million deaths per year
Excessive salt consumption accounts for an estimated 2.3 million deaths from heart attacks, strokes and other heart-related diseases globally, new data reports.
Sugary soda linked to 180,000 deaths globally each year
Sugar-sweetened sodas, sports drinks and fruit drinks may be associated with about 180,000 deaths around the world each year, according to research.

 IVZ - Inštitut za varovanje zdravja

Kaj so aflatoksini?
Aflatoskini so naravni strupi, ki jih sproščajo tri vrste gliv rodu Aspergillus – A.flavus, A.parasiticus in redkeje A. nomius. Te vrste najdemo v toplih in vlažnih klimatskih pogojih. A.flavus proizvaja samo B (B1, B2) aflatoksine, medtem ko drugi dve vrsti proizvajata tudi G (G1, G2) aflatoksine. Najpogosteje onesnaženi so oreščki, zemeljski oreščki, fige in drugo suho sadje, začimbe, surova rastlinska olja, kakavova zrna in koruza. Aflatoksina M1 in M2 sta hidroksilirana presnovka aflatoksinov B1 in B2, ki ju najdemo v mleku in mlečnih proizvodih in sta posledica hranjenja prežvekovalcev z okuženo krmo. Aflatoksin B1, ki ga živali zaužijejo z onesnaženo krmo, se v njihovih jetrih pretvori v aflatoksin M1, ta pa se preko mlečnih žlez izloča v mleko.
Priporočeni dnevni vnosi vitaminov in mineralov
Potrebe po vitaminih in mineralih so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne in odvisne od različnih zunanjih in notranjih vplivov. Priporočila po svoji definiciji pokrivajo potrebe skoraj vseh (98%) oseb znotraj skupine zdravih posameznikov. Pri posamezniku je priporočena le tista količina, s katero pokrije potrebe za določene hranilne snovi. Ob vsakodnevnem vnosu hranilnih snovi v količini priporočil je malo verjetno, da bi bila preskrbljenost premajhna. Če neke snovi vnašamo manj od priporočene količine, zato še ni mogoče sklepati, da bi je primanjkovalo, temveč se samo povečuje verjetnost nezadostnega vnosa.

 Skupaj za zdravje človeka in narave

Obsevanje živil z ionizirajočim sevanjem
Kaj je obsevanje živil z ionizirajočim sevanjem? Ionizirajoče sevanje je sevanje, ki pri prehodu skozi snovi neposredno ali posredno ustvarja ione (električno nabite delce). Obsevanje živil z ionizirajočim sevanjem je nova tehnologija za zagotavljanje mikrobiološke varnosti živil, ki uniči zdravju škodljive mikroorganizme v živilih. Podobno kot termična obdelava živil tudi obsevanje živil uniči bakterije in parazite, ki bi sicer lahko povzročili okužbe in zastrupitve z živili. Obsevanje živil ni nadomestilo za dobro higiensko, proizvodno ali kmetijsko prakso. Po uničenju mikroorganizmov z obsevanjem se živilo z nepravilnimi postopki transporta, skladiščenja, priprave in shranjevanja živila do zaužitja, lahko naknadno onesnaži z zdravju škodljivimi mikroorganizmi.
Odporne bakterije se skrivajo v mesu!
Mesna industrija je največja porabnica antibiotikov. Še več, poraba pri ljudeh je v upadanju, poraba pri živalih pa vztrajno raste. V Evropi smo sicer nekoliko bolj „varčni”, v ZDA pa so v letu 2011 v reji živali porabili 11.19 milijard kilogramov antibiotikov. V enakem času so jih ljudje zaužili približno 3,6 milijarde kilogramov. Če ne bi šlo za uradni podatek, ki ga je objavila FDA, ne bi mogli verjeti, da je kaj takega resnično.
Zgodba o uničevanju imunskega sistema
Na svetovni dan borbe proti raku so mediji objavili obete, da bo v generaciji otrok, rojenih leta 2009, vsak drugi ali vsak tretji (odvisno od spola) v svojem življenju zbolel za rakom. Druga znanstvena statistika pa našim otrokom obeta, da bodo zaradi vseh kroničnih težav z zdravjem živeli krajši čas od svojih staršev. Ali se vam ne zdi, da je čas, da se zamislimo nad tem, kar se z našim zdravjem dogaja? Premalo se zavedamo, da je prav ujetost nas samih v globalizacijsko mrežo zgodb tisto, kar uničuje naš imunski sitem. Vse dokler bomo odsotni oziroma v strahu, jezi, žalosti, skrbi in pohlepu, bomo del te zlovešče mreže. Zakaj? Zato ker smo brez notranjega kompasa, izgubljeni, ne sledimo več tihemu glasu vesti, ki nas usmerja k temu, kar je za nas dobro, ter nas obrača proč od tega, kar nam škodi. Brez notranjega kompasa hitro verjamemo zgodbam, ki nam jih ponuja globalizacija, in tako postanemo odlični uporabniki pesticidov, nevarnih aditivov, koktajlov nevarnih snovi v cepivih, nevarnih zdravil, nevarnih sevanj, nesmiselnih preventivnih zdravljenj ali operacij itd. Vse te nevarne snovi v naših telesih pa nedvomno iz dneva v dan in iz generacije v generacijo učinkovito in zanesljivo načenjajo naš obrambni sistem. Kje torej iskati rešitev iz nastale zagate in katerim zgodbam se je še posebej treba izogibati, če želimo okrepiti svoj imunski sistem?
Prva javna podelitev ZNAKA »ŠOLSKI EKOVRT« v programu ŠOLSKI EKOVRTOVI
Šolski ekovrtovi - program, ki poteka pod okriljem Inštituta za trajnostni razvoj, je včeraj stopil korak naprej. Inštitut je namreč skupaj z ministrom za kmetijstvo in okolje, g. Francem Bogovičem in ambasadorko programa ga. Manco Košir, prvič javno podelil ZNAK »ŠOLSKI EKOVRT« (častna listina in izjava) 22 najbolj prizadevnim vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, ki so v zadnjih dveh letih, od kar program poteka, ustvarili številne ekogredice in ekosadovnjake, ter pri tem sledili merilom ekološkega kmetovanja in varovanja narave.
V kolikšni meri je globalna trgovina s hrano varna?
Medije znova polnijo nova odkritja o mleku, ki vsebuje aflatoksine, in mesnih izdelkih, ki naj ne bi imeli nič skupnega s konji, pa so v njih našli ostanke konjskega mesa. V luči takšnih podatkov se še enkrat postavlja resno vprašanje, v kolikšni meri lahko potrošniki verjamemo etiketam. Če bi se jutri pojavila afera zaradi slonovskega mesa, naj vas ne preseneti, če bi z genskimi testi tudi tega našli v klobasah, lazanjah, paštetah. Kljub nasmejanim obrazom uradnikov, ki so plačani za to, da vam pred kamerami zatrjujejo, da je vse v najlepšem redu, takšni incidenti le razkrivajo dejstvo, ki ga ni mogoče spremeniti. Globalni trg je neobvladljiv. Ob tem pa velja še eno pravilo – čim bolj je živilo predelano, tem več sestavin je mogoče vanj skriti – takšnih, ki jih potrošniki sicer nikoli ne bi kupili.
Koledar dogodkov - april 2013
Pomen samooskrbe s semeni, Zablode in zmote alternativne medicine, Navdih iz narave, Ščepec vedenja, Zamolčane zdravilne moči začimb, Ekološka pridelava in hranjenje semen, Pomen čebel za zdravje človeka, Vzemite življenje v svoje roke, Razlaga poljedelskega tečaja Rudolfa Steinerja, Dianetika ali ideal človeškega bivanja, Sejemska prireditev Alterslo, Vrtnarjenje v sožitju z živalskim svetom, Hormonski motilci – največja kemična grožnja človeku, Demenca in Alzheimerjeva bolezen in še in še...

 

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

(Ne)varni parabeni
Radi ponudimo priložnost mladim raziskovalcem, da predstavijo svoje delo tudi širšemu občinstvu. Tokrat smo se odločili za objavo povzetka raziskovalne naloge "(Ne)varni parabeni", ki sta jo pri predmetu kemija v šolskem letu 2011/12 pod mentorstvom prof. Sergeje Sluga in Marjane Peterman izdelali dijakinji Gimnazije Šentvid. Številne kemikalije v izdelkih poenostavijo naš način življenja, izboljšajo njihove lastnosti in olepšajo njihovo zunanjost. Hkrati pa so lahko tudi zdravju nevarne: strupene, rakotvorne, mutagene, dražilne, motijo človekovo hormonsko ravnovesje ali vplivajo na človekov imunski sistem.
Na trgu EU le še novi kozmetični izdelki, ki niso testirani na živalih
Od 11.3.2013 sta v EU prepovedana uvoz in prodaja kozmetičnih izdelkov in sestavin, testiranih na živalih. Vsi obstoječi izdelki, za katerej je dokazana varnost, lahko na trgu ostanejo. Evropska prizadevanja za odpravo testiranj na živalih v okviru ECEAE potekajo že več kot 20 let. V tem času so pobudniki povezovali znanstveno, zakonodajno in politično sfero ter med ljudmi širili idejo, da kakovostna in varna kozmetika ne zahteva trpljenja 12 milijonov živali v evropskih laboratorijih letno. Že leta 1996 je ECEAE združil moči s kozmetičnim podjetjem The Body Shop in Evropski komisiji predložil peticijo za odpravo testiranj, ki je imela kar štiri milijone podpisnikov. Sledili so poskusi za postopno odpravo testiranj na živalih, ki so kot začetno rešitev ponudili odpravo testiranj končnih kozmetičnih izdelkov, ne pa tudi njihovih sestavin.
Umik - Čokoladni jajček Bakugan
Umik Čokoladnega jajca Bakugan z igračko presenečenja 20g, ker ne ustreza varnostnim standardom in zakonodaji s področja varnosti igrač. Čokoladni jajček Bakugan, ni skladen s predpisi o varnosti igrač: embalaža, v kateri je igračka presenečenja, je tako majhna, da obstaja možnost zadušitve, če jo otrok pogoltne.
Test masla: Večina le povprečno ocenjenih
Slovenci ne sodimo ravno med večje porabnike masla, vendar ima maslo svoj prostor v naših hladilnikih, saj je njegov okus edinstven, uporaba pa zelo široka. Zato smo na ZPS preverili kakovost 12-ih vzorcev nesoljenega masla. Rezultati so bili zelo različni, od zelo dobrega do vzorca, ki smo ga zaradi plesni izločili iz testiranja. Ponovno pa se je izkazalo, da najdražje ni hkrati najboljše. Mnenja o maslu so različna: nekateri ga cenijo, drugi se mu izogibajo. "Odgovori na vprašanja o tem, koliko masla zaužiti, če sploh kaj in ali ga je bolje zamenjati z margarino, pa so pogosto deljeni tako med potrošniki kot med strokovnjaki," poudarja dr. Tanja Pajk Žontar. Slovenci ne sodimo ravno med večje porabnike masla, saj ga po podatkih raziskave o Prehrambnih navadah odraslih Slovencev (IVZ, 2009) večina anketiranih uživa enkrat do trikrat mesečno. Na ZPS testu smo pri 12 vzorcih nesoljenega masla preverili senzorične lastnosti, količino vode in maščobe, označbo ter ceno.
Podpiramo sprejem Zakona o davku na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah
22.3.2013 je v Državnem zboru potekala nujna seja Odbora za zdravstvo na temo: problematika obdavčitve sladkih in sladkanih brezalkoholnih pijač z vidika zdravstva, na katero je bila povabljena tudi ZPS. Na ZPS smo skrbno proučili predlog Zakona o davku na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah, katerega sprejem podpiramo, saj številne raziskave, ki potekajo v državah, ki tovrstne obdavčitve že imajo, kažejo, da sistem deluje in ljudje kupujejo manj takih izdelkov.
Barvanje jajc z naravnimi in umetnimi barvili
Ponudba industrijskih barvil je pestra, pri kupovanju pa smo običajno pozorni predvsem na barvne odtenke barvila, v katere želimo odeti jajca, manj pa na dejstvo, da večina teh barvil vsebuje sintetična in zdravju škodljiva azo-barvila. Da bi se jim izognili, lahko jajca pobarvamo tudi z naravnimi barvili. Preizkusili smo naravne načine barvanja jajc in tiste pri katerih smo uporabili že pripravljena barvila. Morate obarvani jajčni beljak obrezati ali ga lahko pojeste? Preberite!

www.ninamvseeno.org

 Pridružite se nam na naši Facebook strani, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".