Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 



 Bodieko

KISLO ZELJE ZA BOLJŠO PRESNOVO
Že Stari Grki so kislo zelje imeli za zdravilo, mornarji pa so si z njim na dolgih poteh pomagali proti skorbutu. Kislo zelje je polno vitamina C, rudnin, mineralov in vlaknin. Poleg tega vsebuje obilico vitamina B12 in ostale pomembne vitamine iz te skupine. Zimski čas je čas kislega zelja, vendar se njegova »sezona« daljša, tako da ga je moč svežega kupiti skoraj v vsej hladnejši polovici leta.
SVETOVNA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA JE NAPOVEDALA VOJNO SKRITEMU SLADKORJU
V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v okviru svojega boja proti debelosti pozivajo k drastičnemu zmanjšanju porabe sladkorja. Ta je pogosto skrit v raznih pijačah in živilih. V svojih prejšnjih smernicah je WHO priporočala, naj sladkorji predstavljajo manj kot deset odstotkov posameznikovega dnevnega energijskega vnosa. V novih smernicah pa to količino prepolavlja.
TELO POTREBUJE BALASTNE SNOVI
Balastne snovi oziroma vlaknine igrajo ključno vlogo pri prebavi in presnovi. Po obroku, bogatem z vlakninami, bomo dalj časa siti, zato pomagajo tudi pri uravnavanju telesne teže. Katera hrana jih vsebuje največ?
V TEM STOLETJU BO ZARADI TOBAKA UMRLA MILIJARDA LJUDI
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto zaradi posledic kajenja umre kar šest milijonov ljudi. Vodilni strokovnjaki s področja javnega zdravja so v najnovejši izdaji zdravstvene znanstvene revije The Lancet napovedali, da bo kajenje, če ga ne ustavimo, v 21. stoletju terjalo milijardo smrtnih žrtev.
HRANA IN PIJAČA, ZARADI KATERE BOSTE ŠE BOLJ LAČNI
Čeprav s hrano v prvi vrsti tešimo lakoto in z njo v telo vnesemo sestavine, ki jih potrebuje za normalno delovanje, obstajajo tudi živila oziroma sestavine, ki nas lahko naredijo le še bolj lačne oziroma nam vzbudijo občutek lakote. Večinoma gre za umetna sladila, ki so le nadomestek pravega sladkorja, pa tudi za živila brez zadostne vsebnosti vlaknin in beljakovin.
 

 CSPI - Center for Science in the Public Interest

IARC Finds Widely Used Glyphosate Herbicide a Probable Carcinogen
The conclusion by the International Agency for Research on Cancer, a globally respected agency within the World Health Organization, that the herbicide glyphosate is a "probable human carcinogen" should be taken seriously by the Environmental Protection Agency, farmers, and industry. Glyphosate is used mostly on genetically engineered corn, soybeans, cotton, and sugar beets, but it is also used by everyday gardeners on their lawns. Considering that farmers use millions of pounds of glyphosate each year, the EPA should ensure that the herbicide only be used in ways that do not endanger farmers, consumers, or farm animals.
New Dietary Guidelines Should Limit Sugar, Salt, Red and Processed Meats (Statement from the Dietary Guidelines Meeting, March 24, 2015)
Thank you for this opportunity to make suggestions for the next Dietary Guidelines. First, I applaud the scientific work done by the Advisory Committee, especially for its over-arching view that a diet higher in plant-based foods and lower in animal-based foods is essential for both human health and the planet’s health. That important observation should be maintained in the final Guidelines.


 Food Navigator

Mediterranean diet could cut heart disease risk by nearly half
People following a Mediterranean-style diet could slash their risk of heart disease by up to 47%, according to a new ten-year study.
Study: UK dietary food guidelines could cut heart attack risk
Following the UK dietary guidelines could reduce the risk of heart attacks in middle-aged and older men and women by up to 30%=, say researchers.
Food chemicals may have harmful ‘cocktail’ effect
Risk assessment of food chemicals usually fails to take into account their effects when combined with other compounds – and these ‘chemical cocktails’ may be harmful to health, says new research from Denmark.


 NIJZ - Nacionalni inštitut za javno zdravje

Ponudba in prodaja alkoholnih pijač na športnih prireditvah je korak nazaj
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da pobuda za zakonsko spremembo, ki bi znova dovolila ponudbo in prodajo alkoholnih pijač na športnih prireditvah, o kateri naj bi v naslednjih dneh razpravljali slovenski poslanci, pomeni korak nazaj na področju prizadevanj za zmanjševanje škode, povezane z rabo alkohola.
Transmaščobne kisline predstavljajo tveganje za srčno-žilna obolenja
Zmerno uživanje maščob je del uravnotežene prehrane, saj poleg tega, da so vir energije, vsebujejo tudi nujno potrebne (esencilane) maščobne kisline in v maščobah topne vitamine (A, D, E, K), imajo ugoden vpliv na zdravje, še zlasti na srčno-žilni sistem. Priporoča se prednostno uživajo kvalitetnih virov maščob, kot so npr. repično, sojino sončnično in oljčno olje, ki imajo za zdravje ugodno razmerje maščobnih kislin. Dober vir esencialnih nenasičenih ω-3 in ω-6 maščobnih kislin so tudi mastne morske ribe.
Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) v hrani in njihov vpliv na zdravje
Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) predstavljajo veliko skupino organskih spojin, katerih izpostavljenost iz hrane in okolja je treba zaradi njihovih negativnih vplivov na zdravje zmanjševati na najnižjo možno raven. Se ne akumulirajo, vendar se v telesu intenzivno presnavljajo, pri čemer nastajajo produkti, ki so lahko rakotvorni.
 Skupaj za zdravje človeka in narave

Moč in nemoč registriranih rastlinskih zdravil
Najbolj poklicana oseba, ki pozna vse trnove poti registracije naravnih zdravil, je zagotovo Robert Terčelj Schweizer, ustanovitelj podjetja Farmedica, ki že 20 let v Slovenijo prinaša najboljše, kar je mogoče dobiti na evropskem trgu fitofarmacevtskih izdelkov. Do zdaj so registrirali19 izdelkov, kar je tretjina vseh registriranih na Slovenskem trgu. Da spomnimo, skupaj je v Sloveniji registriranih le 58 zdravil rastlinskega izvora. Zato smo se z g. Terčeljem pogovarjali o trenutnih razmerah na tem področju in obetih za prihodnost.
Mit o moči sinteznih pripravkov na preizkušnji
Večina ljudi že v osnovi meni, da so sintezna zdravila močnejša in hitrejša v svojem delovanju od zdravilnih zelišč. Pa je res tako? Za primerjalne študije med rastlinami in registriranimi zdravili se lahko zahvalimo predvsem znanstvenikom iz držav, kjer je tradicionalna medicina zelo močna in financirana s strani države. Tam so opravili veliko poskusov, kjer so moči zelišč neposredno primerjali z močmi registriranih pripravkov in prišli do presenetljivih ugotovitev.
Moč mešanic
Ali ste vedeli, da česen in ingver skupaj postaneta za 50 odstotkov močnejša kot vsak zase? Da ima en gram mešanice janeža, kumine in koromača več moči, kot če bi zaužili tri grame posamične rastline? Mešanice niso seštevanje zdravilnih učinkovin. Če že moramo uporabiti kakšen matematični izraz, potem gre prej za množenje...
Kako lahko povečamo moči pripravkov?
Mnogi imajo še vedno občutek, da so zeliščarji prijazni dedki in babice, ki v svojih brunaricah sušijo zelišča – sodobna farmacija pa so doktorji znanosti v belih haljah in ultra sodobnih laboratorijih. Te predstave so v marsičem zgrešene. Tudi proizvajalci naravnih preparatov zaposlujejo zelo veliko znanstvenikov in premorejo sodobno tehnologijo. Včasih uporabljajo celo veliko bolj prefinjeno opremo, kot jo najdemo v farmacevtskih podjetjih! Razlika je predvsem v tem, kakšne cilje si zastavljajo.
Ali je konvencionalna kozmetika močnejša od naravne?
... z liposomi, s perlami Q10, s sadnimi kislinami, DNA repair, z izvlečki sadja, s kolagenom, z jojobinim oljem, ... Česa vse ne slišimo, ko gre za promocijo konvencionalne kozmetike. Ponavadi zveneča imena novih znanstvenih dosežkov spremljajo še slike visokotehnoloških molekul, izjave znanstvenikov, odstotki zmanjšanja gubic, ...
Koledar dogodkov - april 2015
Aromaterapija, Organski vrt – pot do samooskrbe, Kako brati in poslušati naravo, Poljedelski tečaj dr. Rudolfa Steinerja v praksi – vpliv kozmičnih in zemeljskih sil, Edvin Tomažič o biodinamiki, Kako prehrana vpliva na zdravje, obnašanje in intelektualne sposobnosti, Hrana ki nas uničuje in hrana ki nas zdravi - kako jih razlikovati, Terenska delavnica: spoznavanje užitnih in zdravilnih divjih rastlin, Putka Zdravka in zajček Sladko (predstava za otroke z ekološko tematiko), Kako do več energije, Skrite zdravilne moči začimb, Maščobe, masla, olja in oreščki za zdravje in v kozmetiki, Dnevi permakulture, Spomladanske delavnice izdelovanja naravne kozmetike, Skrivnostne moči zdravilnih zeli, Kako od rastlin dobiti 1.000-krat več moči, Čas je za čemaž, Zdravilna moč začimb z domačega vrta, PDC – 72-urni tečaj permakulturnega načrtovanja in še in še...

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklic - goveja kocka Tuš
Podejtej Tuš obvešča, da so zaradi nespecifičnega vonja objavili odpoklic goveje kocke Tuš.
Umik - sirni namaz s pomladanskimi zelišči Tuš
Podjetje Engrotuš d.o.o. izvaja umik sirnega namaza TUŠ zaradi neoznačenega datuma uporabe.
Pesticidi v živilih: največkrat v jagodah in solati
Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je v poročilu o vsebnosti ostankov pesticidov v živilih za leto 2013 ugotovila, da je 97% vzorcev živil varnih. 3% vzorcev je vsebovalo več od dovoljene količine pesticidov, z upoštevanjem merilne negotovosti laboratorijev pa je bilo 1,5% vzrocev umaknjeno (odpoklic) s trga. Največkrat so prekomerno vsebnost pesticidov vsebovale jagode in solata.

www.ninamvseeno.org

 Spremljajte našo Facebook stran, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Twitterju!

 Sledite naši Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".