Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 




 Bodieko

Shranjevanje pridelkov
Velikokrat se ljudje ne odločajo za pridelavo vrtnin, ker pridelka ne morejo skladiščiti in se zato odločajo le za manjše površine, kjer pridelajo zelenjavo zgolj za sprotno porabo. Kadar govorimo o skladiščenju vrtnin, ga povezujemo z zamrzovalno skrinjo. Vendar še ne dolgo nazaj, ko zamrzovalna skrinja ni bila dostopna vsem, so naši predniki poznali veliko različnih tehnik shranjevanja, ki dan danes zopet prihajajo v uporabo.
Bodite osveščen potrošnik
Če želite iz živil, ki jih nalagate v nakupovalno košarico, pridobiti kar največ hranil, morate biti zelo osveščen potrošnik. Vedeti morate, kaj se dejansko skriva v živilu, in ne, kaj o tem pripovedujejo oglasi. Ne nasedite vabljivim oznakam na ovojnini. Te so tam zato, da vas pritegnejo in spodbudijo k nakupu, s pravo vsebnostjo hranil pa imajo običajno le malo skupnega.
Ljudsko zdravilstvo pomaga izboljšati odpornost
Znano ljudsko zdravilo proti prehladu pozna pravljično število sedem in prav toliko fižolčkov, ki jih damo v en žep in jih nato previdno, enega po enega, vendar ne več kot enega na dan, prelagamo v drug žep in po sedmih dneh je prehlad s pomočjo domačega ‘čaranja’ pozdravljen. Prehlad v večini primerov namreč ne pomeni nič drugega, kot da se je vsega – dela, stresa, telesne in umske napetosti, zabave in ponočevanja, množice zaostalih presnovkov (strupov), ki jih telo ni uspelo izločiti sproti – nabralo preveč in da rabimo počitek.
Slane bombe, ki zvišujejo krvni tlak
Če mislite, da boste vnos soli omejili le s tem, da hrane ne boste dodatno solili, se motite. Past se ne skriva v solnici, temveč v že pripravljenih, predelanih živil, kot so na primer instant juhe, jutranja žita, zamrznjene dobrote in zelenjava v pločevinkah. Najbrž bi bili presenečeni, če bi vedeli, koliko soli se skriva v že pripravljeni hrani.
GSO: ali tudi vi uživate gensko spremenjeno hrano?
Po neuradnih podatkih naj bi bilo na policah slovenskih trgovin skoraj 30 odstotkov gensko spremenjene hrane, v Ameriki pa kar 80 odstotkov. Marsikateri zagovornik GSO vam bo dejal, da gre pri genskih spremembah za nekaj podobnega kar so že tisočletja s križanjem vrst počeli naši predniki in nekaj kar v sadovnjaku, pa tudi drugje, počne praktično vsak ljubiteljski vrtičkar. Ta argument je na prvi pogled v resnici dokaj sprejemljiv, vendar pa je razlika med genetskimi spremembami, ki nastanejo s križanjem in genetskimi spremembami, narejenimi v laboratoriju ključna: pri prvi se igramo le z genetskimi možnostmi, ki jih organizem, ki ga križamo, že ima, pri drugem pa lahko teoretično v organizem prenesemo lastnost katerega koli živega bitja, da bi dosegli, kar želimo. In čeprav se zdi seme, narejeno tako, da ne diši vrabčkom, ali kvadratni paradižniki, ki jih je lažje zložiti v zaboje, koristna stvar, se je treba zavedati, da nekatere raziskave učinkom uživanja hrane, ki vsebuje GSO, že danes pripisujejo povzročanje različnih alergij, zaradi kratkotrajnosti uporabe pa najbolj črnogledih seznamov posledic uživanja GSO ne bo mogoče potrditi še najmanj deset let.
Sveže stisnjeno obilje iz narave
O sveže stisnjenih zelenjavnih sokovih bi danes morda manj govorili, če ne bi v prvi polovici 20. stoletja ameriški raziskovalec (zdrave) prehrane Norman Walker na osnovi lastnih izkušenj prišel do spoznanja, da s pomočjo sokovnika utekočinjena zelenjava učinkuje ne le izjemno hranilno, ampak tudi zdravilno. Svoje izkušnje je strnil v knjigi Sveže stisnjeni zelenjavni in sadni sokovi, ki je izšla tudi v slovenskem prevodu in prinaša najbolj zgoščene in informativne podatke o tej temi.
Je naše telo zastrupljeno?
Dandanes se ljudje težko izognemo vnosu škodljivih snovi v organizem, saj se ta proces odvija neprestano in dostikrat brez našega nadzora. Naše okolje je vedno bolj onesnaženo, hrana je ‘obogatena’ z različnimi škodljivimi dodatki: pesticidi, konzervansi, težkimi kovinami, aditivi, hormoni … Svoj delež prispevajo še različni farmacevtski izdelki, čistila, kozmetika in podobni spremljevalci našega vsakdanjika. Naš organizem pa vse bolj ogrožajo tudi stres in škodljive razvade, na primer kajenje, nepravilna prehrana in premalo telesnega gibanja. Posledica vsega tega je, da se v telesu postopoma nabira presežek tujih snovi, ksenobiotikov.

 CSPI - Center for Science in the Public Interest

7UP Sued Over Antioxidant Claims on Cherry, Mixed Berry, and Pomegranate Flavors
7UP manufacturer Dr Pepper Snapple Group is facing a lawsuit over its practice of touting an added antioxidant in its regular and diet Cherry Antioxidant, Mixed Berry Antioxidant, and Pomegranate Antioxidant varieties. "There's never been a more delicious way to cherry pick your antioxidant!" is how 7UP's web site puts it. But according to the lawsuit filed today in federal court in California, the antioxidant claim is both misleading, since it gives the impression that the antioxidants come from the pictured healthful fruits, and illegal, since Food and Drug Administration regulations prohibit fortifying nutritionally worthless snack foods and beverages with nutrients.

 EKOVAS

NOVA KNJIGA in PREDAVANJA: Ekološka naselja in trajnostna kultura bivanja
Nara Petrovič bo jesen (in zimo) popestril z novo knjigo in serijo predavanj. Če na seznamu terminov ne najdete predavanja v vaši bližini, lahko Nari pomagate pri organizaciji. Na predavanju bodo ob pestrih fotografijah predstavljene poceni in preproste rešitve za dvig kakovosti življenja, stabilizacijo klimatskih in gospodarskih ekstremov, prehod v nizko-ogljično družbo, višanje ravni samooskrbe in lokalne samouprave, predvsem pa za preseganje butalskega ponavljanja škodljivih vedenjskih vzorcev, kakršnemu smo danes priča v vseh družbenih sferah.
5.12. Ljubljana: Svobodne DEMOKRATIČNE ŠOLE - Šole v katerih se otroci radi učijo
Predstavitev šole Kapriole v Nemčiji in šole Summerhill v Angliji. Z besedo in sliko bomo pokukali v vsakdanjik dveh demokratičnih šol. Spoznali bomo pomembne razlike med šolama in razloge zanje. Predavanje je nadaljevanje predstavitve Svobodnih demokratičnih šol, ki je bila v knjižnici pred 14 dnevi. Povzetek vsebine prejšnjega predavanja: 1. Otroci sami izbirajo, kaj bodo počeli (se učili ali se igrali). Učijo se le tiste predmete, ki jih zanimajo, sami izberejo kdaj kje in s kom se bodo učili. 2. Šolska pravila določajo otroci in učitelji na skupnih glasovanjih. Vsakdo ima 1 glas, tako da imajo otroci v vseh zadevah "premoč" nad učitelji. 3. Vsak učenec lahko počne, kar ima rad in kar mu je pomembno, vendar je dolžan tudi drugim dati enako možnost, da delajo, kar je pomembno njim.

 Food Navigator

Higher dairy intake lowers semen quality – Harvard study
Young men with a high daily intake of full-fat dairy may be risking their chance of having children, US researchers have claimed.
Single sat fat meal has immediate impact on artery functions, warn researchers
A single meal composed of high levels of saturated fats can cause damage to arteries, according to new research.
Do organic beat conventional vegetables for immune system support?
Organically grown carrots may stimulate the immune system, with ‘more’ organic carrots have more of an effect, says a new study that adds to the debate on the health benefits of organic produce.
FACET: New risk management tool for additives, flavourings and food contact materials
A new risk management tool for flavouring substances, additives and food contact materials is due to be completed in the coming weeks, drawing together data on food chemical occurrence, concentration and food intake, says Dr Tracy McCrorie of the University of Ulster.
High glycaemic load linked to cancer recurrence
Consumption of carbohydrate-rich foods with a high glycaemic load could increase the risk of disease recurrence in people with colon cancer by up to 80%, warn researchers.
Young children at high risk from food toxins, warns study
Young children are at a high risk of exposure to potentially dangerous levels of toxins such as arsenic, dioxin and acrylamide in foods products, warn researchers.
High sugar diet could speed up tumour growth: Animal data
High intake of dietary glucose could increase the expression of specific genes that promote tumour growth, according to new research in mice.

 

 FSA - Food Standards Agency

Warning about 'fat-burner' substances containing DNP
Urgent advice has been issued by the Food Standards Agency to the public, and to people in the bodybuilding community in particular, following the deaths of two people believed to have taken a ‘fat-burner’ substance in tablet or powder form. The substance contains DNP (2, 4-dinitrophenol), an industrial chemical known to have serious short-term and long-term effects, which can be extremely dangerous to human health.

 IVZ - Inštitut za varovanje zdravja

Tradicionalni slovenski zajtrk na dan slovenske hrane
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije v letu 2011, v samo izvajanje pa so se vključila tako ministrstvo za kmetijstvo, šolstvo in zdravje kot tudi druge institucije in partnerji v projektu. Ker je bil projekt zelo dobro sprejet v vrtcih in šolah, bo letos potekal ponovno, in sicer v petek, 16. novembra. Ta dan je Vlada RS razglasila tudi za dan slovenske hrane, ki ga bomo obeleževali vsak tretji petek v novembru, s tem pa se želi izkazati podporo domačim pridelovalcem hrane in spodbuditi tudi širšo javnost k uživanju lokalno pridelane hrane. Projekt je odličen primer dobro delujočega medsektorskega ukrepa, ki je neposredno usmerjen v zdravje, posredno pa v krepitev socialno-ekonomskega položaja slovenskega podeželja in v zmanjševanje neenakosti.

 Skupaj za zdravje človeka in narave

Nevarna naravna kozmetika?
VPRAŠANJE: Prebrala sem test zveze potrošnikov, v katerem ugotavljajo, da so naravne kreme mikrobiološko oporečne. Že nekaj časa si prizadevamo, da bi zmanjšali vnos kemije, vendar ne za ceno osebne varnosti. Zato sem zdaj v resni dilemi, kaj narediti in kaj je manjše tveganje. Karmen Z. ODGOVOR: »Dovoli mi, da izberem metodologijo, in dokazal ti bom vse, kar hočeš.« »Tudi, da je belo črno?« »Oh, to je vsaj preprosto.« Tako se je glasil eden izmed dialogov s prvim možem, znanstvenikom. Potreboval je le nekaj minut, da mi je znanstveno dokazal, da je tisto, o čemer sem bila prepričana, da je belo, dokazano črno. Na to vajo se spomnim vsakič, kadar berem znanstvene raziskave.
Ocvrti sir in razkuhana zelenjava – ne, hvala!
Pogled na ponudbo zdravih obrokov v večini restavracij in okrepčevalnic je, blago rečeno, žalosten. Ocvrti sir, sojini polpeti iz zamrzovalnika, razkuhana zelenjava ali kakšne testenine, ki so jih polili z omako, iz katere so pred tem pobrali meso. In zakaj se v Sloveniji premika tako počasi? O tem smo se pogovarjali z Janezom Čretnikom, enim izmed pionirjev slovenske eko ponudbe, ki že 15 let neutrudno dela tudi na področju izobraževanja kuharjev in gostincev v upanju, da se bo tudi pri nas končno premaknilo na bolje.
Slovensko podeželje, prehranska samooskrba in narava leta 2020
Ne, tole ne bo futuristična zgodbica – gre za še kako aktualno vprašanje, na katerega moramo odgovoriti v nekaj naslednjih mesecih. Kmetijsko-podeželski denar EU naj bi se za obdobje 2014–2020 delil na novo. Končno naj bi bil čas za spremembe, ki si jih že dolgo želimo vsi potrošniki in davkoplačevalci, ki nam je mar za okolje, zdravje, socialne vidike kmetijstva itd. Pa bo res tako? Smer razvoja razprave v EU in v slovenskih kmetijskih krogih ne zbuja veliko upanja. Glavni cilj slovenskega programa razvoja podeželja 2014–2020 mora biti povečanje samooskrbnosti. Toda z bistveno bolj trajnostno pridelavo! Tu se vsaj načeloma še strinjamo. Kaj pa je trajnostna pridelava in kako do nje, je pa že sporno.
Pet življenj v enem
Lepo je držati v rokah knjigo s težo. Takšno, za katero veste, še preden jo odprete, da je v njej dragoceno sporočilo, ki nima „roka trajanja” in je nastala le z namenom služiti človeku. Knjiga Ljudski zdravnik, iz katere po malem prenašamo razmišljanja Alfreda Vogla že 5 let, je končno dobila svoj integralni prevod v slovenski jezik. Ob tej lepi priložnosti je v Slovenijo prišla Denise Vogel, žena pokojnega Alfreda Vogla, ki je bila že v času življenja njegova najbližja sodelavka, zdaj (že 16 let po njegovi smrti) pa upravlja Voglovo fundacijo ter skrbi za založbo in nadaljevanje poslanstva Alfreda Vogla. Štejem si v darilo stvarstva, da mi je bilo dano doživeti dve uri z gospo, ki kljub svojim letom (ima jih čez osemdeset) dokazuje, da tam, kjer obstaja plemenit namen, nikoli ne zmanjka energije za njegovo fizično uveljavitev.
Previdno pri izbiri čaja
Le kaj bi lahko bilo spornega v pijači, ki nas razveseljuje in zdravi že tisočletja? Tudi Slovenci imamo radi čaj. O tem priča bogata zeliščarska tradicija in nešteto vrst čajev, ki jih lahko danes kupimo že na vsakem koraku. Preden se odpravite po naslednjega, se sprehodite po domači trati in utrgajte cvetlico, ki tam raste le za vas. Če želite drugo, pa nakup opravite po pameti in občutku.
Koledar dogodkov - december 2012
Predavanje za kmetovalce: Zgubimo strah pred ekološkim kmetovanjem in ekološko kontrolo, Tečaj ličenja z eko kozmetiko, Zamolčane zdravilne moči začimb, Energija naprodaj?, Rastline za prehrano in zdravje, Naravna kozmetika iz domačega lonca, Zaključno srečanje in predavanje Antona Komata: Pomen samooskrbe, Ekološka naselja in trajnostna kultura bivanja, Ekonomski vidiki pri odločitvi za eko kmetovanje, Brezplačni darilni dvoriščni sejem, Kako zdravijo rastline?, Reševanje težav na domačem vrtu na ekološki način II., Začetni tečaj biodinamike, Naravni načini za krepitev imunskega sistema in še in še...

 

 Studio 12

Štafeta semen (mag. Dejan Židan): Podatki samooskrbe 2011: za več slovenske hrane!
Mag. Dejan Židan na okrogli mizi "Štafeta semen" (Eko civilna iniciativa Slovenije) predstavil podatke o samooskrbi Slovenije za leto 2011. V letu 2011 je imela Slovenija najvišjo stopnjo samooskrbe z žiti v zgodovini države: 69% (55% pri konzumni pšenici), na področju oskrbe mesa je samooskrba narasla iz 83% na 85%, prav tako pri vrtninah (iz 31% na 37%). Mag. Židan je spregovoril tudi o pomenu kmetijskih zemljišč, o pomenu slovenske hrane in alternativnih pristopih, kako lahko država zmanjša stroške hrane, ki postajajo vedno večji.

 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Umik - Riž Arborio Carosio Lidl
Inšpekcija za kakovost živil je na podlagi prijave opravila inšpekcijski nadzor, v okviru katerega je bila ugotovljena prisotnost mrtvih insektov in njihovih delov v posameznih pakiranjih riža ARBORIO - "CAROSIO".
Preveč kofeina je škodljivo
Kofein se ne skriva le v kavi, različnih kolah, ampak tudi v energijskih pijačah. Uživanje prevelikih količin kofeina pa lahko škodi našemu zdravju. Energijske pijače (Monster energy, Shark, Red Bull in številne druge), katerih prodaja tudi pri nas narašča, so popularne tudi med otroci, ki teh pijač ne bi smeli piti. Na vseh energijskih pijačah je namreč naslednje opozorilo: "Ni primeren za otroke (otrok je oseba do 16 ali 18 let op.ured.), nosečnice in doječe matere ter osebe občutljive na kofein. Odsvetuje se mešanje z alkoholom."
Umik - pistacija surova oluščena
Pistacije vsebujejo aflatoksine (rakotvorni proizvod plesni) nad zakonsko določenim normativom, zato velja umik s trga.
Kakovostni razred svežega sadja in zelenjave
Oglasil se nam je potrošnik, ki pogosto kupuje pri enem izmed diskontnih podajalcev. Pri zelenjavi je opazil, da je poleg cen naveden še kakovostni razred, največkrat prvi. V drugih trgovinah pa je opazil isto vrsto zelenjave, ki je dražja, čeprav sodi v drugi kakovostni razred (včasih pa kakovostni razred sploh ni naveden). Zanima ga, kako to, da nekateri trgovci navajajo razrede, drugi pa ne. Sprašuje tudi, kaj sploh pomeni prvi kakovostni razred, če pa za določeno zelenjavo in sadje vemo, da sodita med "umazana živila" oz. med tista, pri katerih je bolje, če kupujemo le taka z oznako "bio". Ali pri takih živilih kakovostni razred pretehta ali je bolje kupovati taka z oznako "bio"?
Nevarne kemikalije v oblačilih znanih proizvajalcev
Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je tudi letos opravila raziskavo o prisotnosti nevarnih kemikalij v oblačilih. Letos je raziskavo razširila in pod lupo so vzeli 20 svetovno znanih proizvajalcev oblačil. Prisotnost nevarnih kemikalij so ugotavljali v 141 kosih oblačil, ki so jih kupili v 29 državah in regijah po svetu pri pooblaščenih trgovcih. Vzorec je obsegal oblačila za moške, ženske in otroke, tako kavbojke, hlače iz drugih materialov, majice, obleke in spodnje perilo iz različnih – umetnih in naravnih vlaken. Pri 31ih vzorcih, ki so bili potiskani, so ugotavljali tudi prisotnost ftalatov.
Umik - vsakdanja pšenična polbela moka Klasje Celje
Podjetje Klasje Celje, d. d., zaradi možne okužbe z insekti, izvaja umik vsakdanje pšenične polbele moke iz prometa.
Umik - šampinjoni v slanici Mikado
Podjetje Engrotuš d. d., na podlagi rezultatov analiz vzorca iz uradnega nadzora, izvaja umik šampinjonov v slanici iz prometa. Rezultati analiz, opravljenih na Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor, so potrdili prisotnost kositra v koncentraciji, ki presega predpisani kriterij. Zaradi navedenega je živilo ocenjeno kot škodljivo za zdravje.

www.ninamvseeno.org

 Pridružite se nam na naši Facebook strani, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".