Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 



 Bodieko

Najboljše začimbe za zdravje in dolgo življenje
Ko boste naslednjič pripravljali kosilo, boste morda bolj premišljeno izbrali začimbe, s katerimi boste obogatili vaše jedi. Tradicionalna kitajska medicina in druge vzhodnjaške tradicije s pomočjo zelišč in začimb že stoletja zdravi različne bolezni in pomaga ljudem krepiti zdravje. Kitajski zdravilci ingver že stoletja uporabljajo za blaženje bolečine, v Indiji pa pasto iz kurkume nanašajo na kožo in tako skrbijo za to, da je ta čista in da se na njen ne pojavljajo neprijetni mozolji. Določene začimbe pa krepijo zdravje in nekaj pripomorejo k temu, da boste živeli dlje.
Najboljši rastlinski viri kalcija
Vsi vemo, kako pomembno hranilo je kalcij, saj ohranja naše kosti zdrave (seveda ima še vrsto drugih nalog, med drugim tudi uravnava pH vrednost v našem telesu). Na samo zdravje naših kosti sicer vplivajo še drugi dejavniki, med drugim tudi količina telesne dejavnosti. Žal še vedno obstaja mit, ki pravi, da so najboljši vir kalcija živalski proizvodi (to še posebej velja za mleko in druge mlečne izdelke).
Je vzrok vaših težav morda gluten?
Z občutljivostjo na gluten, rastlinsko beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, rži in ječmenu, je povezanih več kot 55 bolezni. Ocenjuje se, da 99 odstotkov ljudi, ki ne prenašajo dobro glutena oziroma imajo celiakijo, nima postavljene uradne diagnoze. Zelo pogosto je namreč, da sama bolezen poteka brez kakršnih koli značilnih simptomov.
Preprosti načini, kako se znebiti toksinov
Vsak dan smo izpostavljeni različnim toksinov – nahajajo se v hrani, vodi, zraku. Naše telo ima sicer zelo močan razstrupljevalni sistem, ki deluje ves čas preko naših jeter, črevesja, kože, ledvic in pljuč. Ponujamo vam nekaj preprostih strategij, s katerimi boste zmanjšali prisotnost toksinov v svojem življenju.

 

 Ekologičen

Zelemenjava in štafeta semen
Cilj Zelemenjave je izmenjava vrtnih presežkov, Štafeta semen pa spodbuja izmenjavo domačih avtohtonih ter ostalih semen med posamezniki. Kako lahko še kvalitetneje preživite vikend? V zadnjem času se zdi kot, da se Slovenija prebuja. Rahel piš malih pobud in dobronamernih idej preveva našo deželo. Proaktivnost državljanov daje vsaj žarek upanja v teh časih. Na sobotnem dogodku lahko menjate domača, avtohtona semena pod okriljem Pozitivne točke Štafete semen. Prinesete vaša semena in jih zamenjajte z drugimi. Na Zelemenjavi pa zamenjajte presežke z domačega vrta in sadovnjaka ali domače vložene dobrote (vloženo sadje, zelenjava, marmelade), čaje, zelišča, začimbe, pecivo in ostale domače žaube za katero drugo domačo dobroto.


 FSA - Food Standards Agency

FSA issues OxyElite Pro warning
The Food Standards Agency (FSA) is warning people not to consume a food supplement product called OxyElite Pro, after it was linked to a number of cases of hepatitis in the US. The supplement is produced by USP Labs LLC of Dallas, Texas, and sold in the UK through the internet. The FSA was alerted to warnings by the US Food and Drug Administration (FDA) on the product after 29 people became ill in Hawaii from acute non-viral hepatitis, a type of hepatitis not caused by viral infection, which lasts up to six months. The FDA reported that one person died and two required liver transplants. No cases of illness have been reported in the UK, but the FSA advises consumers not to take this product.

 IVZ - Inštitut za varovanje zdravja

16. oktober - Svetovni dan hrane 2013
Vsako leto 16. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane. Organizacija združenih narodov za kmetijstvo in hrano (FAO) je ob letošnji obeležitvi izbrala slogan »Uspešni prehranski sistemi zagotavljajo zdravje ljudi«, s katerim želi opozoriti na visoke stroške in bremena, ki jih nosi družba zaradi slabih prehranjevalnih navad in vseh njihovih posledic. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) pa želimo ob letošnji obeležitvi opozoriti na naraščajočo debelost otrok in mladostnikov v Sloveniji. Gre za vse večji javnozdravstveni problem pri nas, saj imajo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije otroci v Sloveniji enega od najhitreje naraščajočih trendov povečevanja telesne teže. Čezmerna hranjenost in debelost otrok in mladostnikov vplivata na slabšo kakovost življenja in večjo verjetnost pojava različnih kroničnih nenalezljivih bolezni.

 Skupaj za zdravje človeka in narave

Naravna pot za krepitev imunskega sistema pri otrocih
Prihajajo hladnejši meseci, s tem pa tudi prehladi, smrkanje, kašljanje in druge bolezni. Pa res mora biti tako, da zbolimo vsako jesen ali zimo? Vam je poznan stavek:”Takoj ko pridemo v vrtec zbolimo.” Zmotno mislimo, da je vrtec kriv za bolezen naših otrok. Res je, da je v vrtcu več otrok ter tudi večja izpostavljenost virusom, vendar zato še otroci ne zbolevajo. Starši v strahu pred boleznijo otroke zavijamo v vato. Otroke izoliramo stran od smrkavih in prehlajenih otrok, misleč, da potem pa otrok ne bo zbolel.
'Invazija Monsanto' vse bližje, borba za semena pa tudi?
Multinacionalke z GSO so z napovedjo o umiku iz EU očitno želele le malo pomiriti duhove. Kmalu po tem se je namreč vnela debata o uvozu nove vrste koruze GSO, zdaj pa vodilni znanstveniki pri EU pozivajo k večji naklonjenosti GSO. Ljudi skrbi, da bodo po "invaziji GSO" ostali brez možnosti izbire.
V Murgle po eko izdelke
Murgle center v Ljubljani postaja vse bolj zanimiva točka za vse, ki iščejo eko izdelke. V Mesariji Gregorc ponujajo ekološko meso, raznovrstni kruh iz domače vasi, eko mlečne izdelke, peciva Hribar in druga eko živila. Le nekaj korakov proč je tudi trgovina mlekarne Krepko, v kateri so na razpolago eko mlečni izdelki in maslo iz nehomogeniziranega mleka. Takoj zraven je še Mavrični dar, v katerem je eko kotiček iz dneva v dan vse večji. Prav posebej pa je zanimiva ponudba eko sadja in zelenjave ter eko jajc. Najnovejša pridobitev je nova, v celoti ekološka trgovina Zdravo in naravno, ki bo ponudbo dopolnila še z eko kozmetiko, velikim izborom eko živil, s čistili in z vsem drugim, kar potrebujemo za življenje brez strupov. Splača se vam obiskati Murgle center.
Cena belih nasmehov
Ljudje še nikoli niso imeli tako lepih zob kot v današnjem času. Zobje so res videti lepi, ceno za to lepoto pa, razen z denarjem, pogosto drago plačujemo tudi s pešanjem drugih, za življenje bolj pomembnih organov. Ali ste vedeli, da so težave s ščitnico, z nihanjem hormonov, izgubo spomina, s kronično utrujenostjo in kandido zelo tesno povezane z amalgamskimi zalivkami v naših zobeh? Ali ste vedeli, da lahko zobne kreme s fluorom zmotijo delovanje našega imunskega sistema in močno načnejo delovanje ščitnice?
Koledar dogodkov - november 2013
Zamolčane zdravilne moči začimb, 1. nacionalna konferenca 'Spodbujamo zelena delovna mesta', Življenje brez glutena, Kako obvladati kandido, Kako zares zdravijo rastline, Predavanje Svoboden svet, Sadje in skupnost - prvo srečanje študijskega krožka, Predavanje o prehranskih navadah, Kako izboljšati imunski sistem otroka, da jih bakterije in virusi ne premagajo, Podjetništvo prihodnosti - Socialno podjetništvo (ali socialno podjetništvo za »male« kmete), Predavanje: stres, Kako zares zdravijo rastline, Ekološka pridelava in hranjenje semen - 3. del, Kako vzeti odločanje v svoje roke - za kulturo bivanja po meri človeka in še in še...


 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklic - pšenični zdrob bebe Zlato polje
Podjetje Žito d.d., zaradi zaznave neustreznega vonja v nekaterih izdelkih, izvaja preventivni umik in odpoklic pšeničnega zdroba bebe v modri embalaži in teže 250g, blagovne znamke Zlato polje, z rokom uporabe 19.10.2014. Proizvajalec poziva potrošnike, da omenjenih izdelkov ne uporabljajo.
Odpoklic - Koruzi za popcorn ODLIČNO in TUŠ
Podjetje Hrib d.o.o. obvešča o odpoklicu Koruze za popcorn ODLIČNO in TUŠ zaradi prisotnosti insektov.

www.ninamvseeno.org

 Pridružite se nam na naši Facebook strani, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".