Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 




 Ni nam vseeno!

Ob peti obletnici
Letošnje leto je očitno za nas prelomno.

Praznujemo 5 let delovanja, konec septembra smo poleg prehrane začeli z novim velikim področjem kozmetike in osebne nege (z novimi kozmetičnimi izdelki ste nas dobesedno zasuli)... :) Pravkar pa smo presegli tudi magično mejo 2000 prehrambenih izdelkov!

Ker delamo na dolgi rok in nam je v interesu dobra uporabniška izkušnja, smo v zadnjem času na spletni strani implementirali tudi par novosti.
Poglobljen intervju v Nedelu o našem projektu
V nedeljo je bil v časopisu Nedelo objavljen poglobljen članek z naslovom 'Večino aditivov hrani dodajajo zaradi lepotnih vzrokov', posvečen problematiki aditivov v prehrani. Članek je nastal na osnovi intervjuja z Janom Gamsom, ustanoviteljem in vodjo našega projekta.

Članek je na voljo na naslovu: http://www.delo.si/nedelo/vecino-aditivov-hrani-dodajajo-zaradi-lepotnih-vzrokov.html
 Bodieko

OTROCI NAJ VZLJUBIJO SADJE IN ZELENJAVO
Otrokom za nagrado prepogosto ponujamo škodljive stvari, kot so sladkarije ali gledanje risanke. Poskrbite, da boste vi in ostali skrbniki otrok ponujali zdrave nagrade. Otroci bodo prav tako veseli, poleg tega bodo še pokali od zdravja.
HREN JE ZDRAV IN POPESTRI JEDILNIKE
Hren pride na naše jedilnike predvsem v velikonočnem času, a bi ga bilo zaradi njegovih številnih dobrih lastnosti dobro uživati pogosteje, a zmerno. Uporablja se njegova valjasta korenina, ki ima zaradi vsebnosti močnega eteričnega olja, oster in pekoč vonj.
CVETNI PRAH – BOGAT VIR HRANILNIH SNOVI
“Cvetni prah ali pelod je značilen za vsako posamezno cvetočo rastlinsko vrsto in je nekakšen prstni odtis vsake rastline, zaradi česar je edinstven,” je pojasnila Nataša Lilek iz Čebelarske zveze Slovenije. Cvetni prah nastaja v štirih podolgovatih pelodnih vrečkah oziroma prašnicah, ki je spodnji, razširjeni del cvetnega organa prašnika. Ko prašnica dozori se odpre in na prašnikovo površino se sprosti na milijone pelodnih zrnc.
GENSKO SPREMENJENA SOJA JE PRISOTNA LE V KRMI?
Ker se pojavlja vse več govoric, da na trgovskih policah najdemo veliko gensko spremenjene soje, smo Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) povprašali o konkretnih podatkih. “Na osnovi letnih monitoringov in uradnega nadzora v RS ugotavljamo, da so na slovenskem trgu gensko spremenjeni organizmi (GSO) prisotni samo v krmi, ki je kadar vsebuje GSO, tudi ustrezno označena. Na policah slovenskih trgovin GS živil po naših podatkih ni,” pravijo.
Z OPOZORILI NAD DEBELOST
Strokovnjaki opozarjajo, da so nekatere sladke pijače zdravju tako nevarne, da bi morale biti podobno kot tobačni izdelki označene s posebnimi opozorili. Zadnje poročilo OECD-ja Slovenijo postavlja na četrto mesto po prebivalcih s čezmerno telesno težo. Naši otroci in mladostniki popijejo največ sladkih pijač v Evropi.
 

 BfR - Bundesinstitut für Risikobewertung

FAQ on primary aromatic amines in printing ink for paper napkins and food packaging
Printing ink for paper napkins and other food packaging made of paper can contain primary aromatic amines (PAA). Some PAA have carcinogenic and mutagenic properties. In case of prolonged contact with food, PAA can be transferred to the food and subsequently ingested by humans. The BfR recommends that the existing maximum permissible value for the transfer of PAA classified as carcinogenic is re-evaluated.
What to do with the chicken in the kitchen? A lack of kitchen hygiene can make you sick
A lack of hygiene when handling food is an important cause of food-borne illness outbreaks. For this reason, the Federal Institute for Risk Assessment (BfR) has published a two-minute web film (in german) on the subject entitled "What to do with the chicken in the kitchen?" "Data on cases of illness show that we must provide more information even to young people on how to handle food correctly", says BfR President Prof. Dr. Dr. Andreas Hensel. "In order to reach this target group, the BfR has made a video clip about the important topic of cross-contamination, i.e. the transfer of germs from one, usually raw, food to ready-to-eat foods."


 Ekologičen

Kako se znajti v džungli bolj in manj kakovostne hrane?
Izbirajmo sezonska živila, z lokalnim poreklom. Tako bomo uživali najbolj kakovostno hrano in najbolj prispevali k ohranjanju okolja. Hrana iz naše bližine je okusnejša in hranljivejša, so prepričani na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). S tem se v Zavodu Ekologičen zelo strinjamo, saj že več kot 3 leta delujemo v okviru partnerskega kmetijstva in spodbujamo uživanje lokalne hrane od slovenskih ekoloških kmetov.


 Focus

Kanada, ZDA in velika naftna podjetja z ustrahovanjem dosegla oslabitev EU zakonodaje o umazanih gorivih
Po petih letih nasilnega lobiranja s strani Kanade, ZDA in velikih naftnih podjetji, je Evropska Komisija objavila predlog predpisov o kakovosti goriva, ki naftnih podjetji ne odvračajo od uporabe in investiranja v najbolj umazana goriva na svetu, kot sta katranski pesek in utekočinjen premog. Direktiva o kakovosti goriv iz aprila 2009 je dobavitelje goriv v Evropi prvič prisilila k zmanjšanju ogljične intenzivnosti goriv v prometu in sicer za 6 % do leta 2020.
Proti tajnim sporazumom: peticija in protest
Društvo Focus je član Koalicije proti tajnim sporazumom. Skupaj z ostalimi članicami koalicije zbiramo podpise zop­er sporazuma TTIP in CETO. Sodelujoče organizacije smo se odločile, da nadaljujemo s peticijo navkljub odločitvi Evropske komisije, da zavrne registracijo Evropske državljanske pobude zoper TTIP in CETO. Združena vseevropska akcija proti tajnim čezatlantskim trgovinskim sporazumom TTIP, CETA in TISA je potekala v soboto, 11. 10. v Ljubljani. Za vse ostale informacije v zvezi s projektom je na voljo posebna spletna stran: http://ttipslovenija.wordpress.com/ in http://www.stop-ttip-ceta-tisa.eu/sl/ in na spletnih straneh Umanotere.
 Skupaj za zdravje človeka in narave

O energijsko živi hrani in imunskem sistemu živih organizmov
“Najpomembnejše , kar vam lahko povem, je tole; človek prav gotovo ne živi od tega, kar poje. Ne živimo od tega, kar prebavimo, tudi od tega ne, kar lahko uporabimo za izgradnjo svojega telesa. Živimo od tega, kar gradi red v našem organizmu”(Dr. Heilmann) Hrana je eno najbolj pomembnih področij, s katero imamo opraviti. Kljub neštetim znanstvenim raziskavam prehrane, kljub neštetim knjigam in člankom na to temo, pa je to še vedno področje, polno skrivnosti.
Kako ustaviti vnetja?
Porušeno ravnovesje med omega 3 in omega 6 maščobami je eden izmed pomembnih razlogov vse večjega števila vnetij. Oglejmo si, kako do tega pride in kaj lahko storimo, da se posledicam vnetij izognemo. Tiha vnetja bi lahko poimenovali tudi vnetja, ki „ne bolijo“, vsaj tako se zdi na prvi pogled. Tiho divjanje vnetnih procesov v telesu, ki se odvijajo ob diabetesu, revmatoidnem artritisu ali aterosklerozi, resda ne boli tako kot, denimo, vnetje mehurja, pa vendar lahko naše življenje precej ogroža, če ga ne vzamemo resno.
Parodontalna bolezen – tihi ubijalec
Če bi imeli za dve dlani veliko vnetje na roki, bi nemudoma pohiteli k zdravniku. Ko pa je takšno vnetje v ustih, se večina zanj ne zmeni ... Dokler ni prepozno. Tako kot na drugih področjih življenja mnogi tudi pri zdravju skrbijo le za to, da ne boli in da je lepo videti. Ljudje bi radi imeli lepe in bele zobe, jih pa ne zanima, kakšni bodo temelji teh zob. Zobje ne stojijo v zraku. S svojimi koreninami so vsajeni v naše čeljusti. Izguba zob zaradi vnetja, ki pripelje do propadanja čeljustne kosti (parodontalna bolezen), je še najmanjša posledica, ki lahko doleti človeka. Še večje in pogosto spregledane so posledice, ki jih ima tako tiho vnetje na celotno zdravje.
Zahtevni časi terjajo celostne rešitve
Na sejmu Agra je eko Posvet o semenih. Predstavniki vlade, ministrstev, stroke, nevladnih organizacij in eko civilne iniciative so se v odprtem dialogu ukvarjali s problematiko samooskrbe, varne hrane, GSO semen, ohranjanja semenskega materiala itd. Rezultat tega je strnjen v dokumentu 30 pobud, ki so jih poslali Ministrstvu za kmetijstvo in okolje ter Državnemu zboru – Odboru za kmetijstvo. Dokument je objavljen tudi na spletni strani Ekoci: http://ekoci.si/?p=2546.
Koledar dogodkov - november 2014
Zdrava prehrana za sodobno življenje, Eksotična masla za telo: brezplačna predstavitev, Preženimo prehlad z eteričnimi olji, Ponovitev brezplačnega predavanja: aromaterapija in eterična olja, Zamolčane zdravilne moči začimb, Delavnica barvanja s 100-odstotnimi rastlinskimi eko pigmenti in predavanje o naravni negi las, Izmenjava sadik jagodičevja, sajenje sadnega drevja in lipe, Kako izboljšati imunost z naravnimi sredstvi, Knjižni sejem, Industrijska konoplja – rastlina prihodnosti in še in še...

 Umanotera

Zbiramo podpise proti sporazumom TTIP in CETA
Umanotera se pridružuje več kot 250 organizacijam, ki so začele z zbiranjem podpisov samoorganizirane Evropske državljanske pobude zoper sporazuma TTIP in CETA. Podpišete jo lahko na spletni povezavi (klik spodaj) - potrebujemo vsaj šest tisoč podpisov! Zbiranje podpisov je namreč drugo dejanje: Evropska komisija je nedavno že zavrnila registracijo uradne Evropske državljanske pobude zoper TTIP in CETO, zato so se organizacije odločile, da nadaljujejo z neformalno peticijo in tako političnim predstavnikom sporočijo svoje mnenje glede sporazumov, o katerih se trenutno pogaja Evropska komisija. Cilj sporazuma je milijon zbranih podpisov z minimalnim številom podpisnikov v vsaj sedmih državah EU, Slovenija jih mora zbrati vsaj 6.000. Peticijo lahko podpišete na tej spletni povezavi: http://www.umanotera.org/index.php?node=316.


 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklic - Keksi pirini Hildegard BIO
Zaradi neoznačenih alergenov mlečnih beljakovin so keksi odpoklicani s trga. Za potrošnike, ki niso preobčutljivi na mlečne beljakovine, je živilo varno.
Umik ljubljanske salame Mesnine dežele kranjske
Podjetje Mercator, d.d.. umika iz prometa narezek iz ljubljanske salame zaradi prisotnosti Listerije, patogene bakterije.
Odpoklic - Biotop bio koruzna moka
Zaradi neoznačenega glutena v živilu "Bio koruzna moka" blagovne znamke BIOTOP, je izdelek odpoklican s trga.
Odpoklic - Desert karamela in smetana in Desert kakav in vanilija
Eurospin Eko d.o.o. obvešča kupce o preventivnem umiku živila s trga. Obstaja možnost previsoke vsebnosti vodikovega peroksida v živilu. Peroksid uporabljajo za sterilizacijo posodic v živilski industriji.

www.ninamvseeno.org

 Spremljajte našo Facebook stran, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Twitterju!

 Sledite naši Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".