Če se vam sporočilo ne prikaže pravilno, kliknite tukaj.
 
 




 Ni nam vseeno!

Novo področje - kozmetika (in osebna nega)
Z veseljem sporočamo, da smo na našo spletno stran po letu in pol trdega dela - medtem, ko ste mislili, da nič ne delamo :) - vključili novo področje za pregled kozmetičnih sestavin in izdelkov!

Trenutno imamo v bazi 1415 sestavin, to število pa se bo z vnosi novih izdelkov stalno povečevalo (vseh sestavin je ca. 19000! - pravo vesolje kemikalij), večina pa je povsem neraziskanih. Ni potrebno posebej poudarjati, da interakcije posameznih sestavin (t.i. koktajl učinek) sploh niso in (zaradi kombinatorike in premalo resursov) pravzaprav tudi ne morejo biti raziskane. Trenutno je na strani vnešenih 25 izdelkov, a bo tudi to število vztrajno raslo, vabljeni k sodelovanju in sporočanju novih izdelkov (izdelke lahko fotografirate in pošljete po e-pošti).

Preglejte seznam spornih in manj spornih sestavin, ki jih v kozmetičnih izdelkih (ter izdelkih za osebno nego) dnevno uporabljamo...

Seznam vseh sestavin: http://www.ninamvseeno.org/zdravje/kozmetika/seznam_kozmetika.aspx
Seznam vseh izdelkov: http://www.ninamvseeno.org/zdravje/kozmetika/kozmetika_izdelki.aspx
 Bodieko

ČEBULA JE ZDRAVA – POŽVIŽGAJTE SE NA SLAB ZADAH
Surovo čebulo zaradi slabega zadaha pogosto črtamo z menija. S tem ji delamo veliko krivico, saj ima številne pozitivne in zdravilne učinke. Čebula je dober vir polifenolov (flavonoidov), vitamina C, B6 in mineralov kot so kalcij, magnezij, natrij, kalij in fosfor.
NARAVNO NAD DEPRESIJO
“Depresija ni zgolj žalost, ki pride in gre. Depresija je razpoloženjska motnja, ki vpliva na telo, razpoloženje in misli,” pojasnjujejo v Društvu za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami DAM. Depresija lahko zmoti apetit, spanec, posameznikov pogled nase in na svet okrog njega ter namesto veselja do življenja prinese obup in žalost.
TAVŽENTROŽA – ZDRAVILO ZA TISOČ BOLEZNI
Tavžentroža z latinskim imenom Centaurium erythraea je odlično zdravilo za številne zdravstvene težave, kot so slabokrvnost, težave s krvnim tlakom, izguba apetita...
Z ZGAGO IMA TEŽAVE ŠTIRIDESET ODSTOTKOV LJUDI
Zgago lahko povzroča draženje sluznice požiralnika zaradi določene hrane, denimo pomaranč, paradižnikov, česna, mastnih jedi, čebule,... Za zgago je lahko kriva tudi pijača. Alkoholne pijače vzpodbujajo nastajanje želodčne kisline, zato je priporočljivo, da alkohol, če ga že pijete, redčite.
 

 CSPI - Center for Science in the Public Interest

Food Dye Exposure for Some Kids Exceeds Amounts that Can Trigger Behavioral Problems
Nearly every child in America is exposed to Red 40, Yellow 5, Yellow 6, and Blue 1, according to a new estimate of Americans' exposure to the controversial chemicals released by the Food and Drug Administration. For children who consume a lot of dyed foods, the estimate of the amount of Red 40 alone exceeds the amount of total dyes sufficient to trigger hyperactivity and other adverse effects on behavior in some studies.
New Artificial Sweetener Study No Excuse to Resume Drinking Full-Calorie Soda
Intriguing findings in a paper published in Nature raise serious questions about the effect of saccharin and possibly other artificial sweeteners on the microbial world inside our digestive tracts and the resulting impact on blood sugar and metabolism. What these chemicals do in our gut deserves further study. But consumers already have ample reason to avoid saccharin and aspartame, and reason to be cautious about sucralose, primarily because of evidence from animal studies that they may cause cancer.


 Focus

Zmaga! Upravno sodišče razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje v zadevi LaFarge
Konec avgusta je upravno sodišče razsodilo o tožbi zoper okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je Agencija RS za okolje (ARSO) v začetku leta izdala Lafarge Cementu. Sodišče je pritrdilo argumentom, ki so jih navedle tožeče stranke PIC, Focus in Uroš Macerl, ob strokovni pomoči Eko kroga in zastopanju odvetniške pisarne Zidar-Klemenčič. Sodišče je presodilo, da je šlo za tako hude postopkovne kršitve, da je okoljevarstveno dovoljenje razveljavilo.
Še eno poročilo o zavajajočih podatkih porabe goriva
Le teden dni zatem, ko je analiza laboratorijskega preizkusa, ki ga je opravila italijanska potrošniška organizacija, dokazala, da podatki o povprečni porabi goriva in izpustih CO2 ne držijo, je svoje novo poročilo o tej problematiki izdala še organizacija ICCT (International Council on Clean Transportation). V njem ugotavljajo, da je povprečna razlika med oglaševano in resnično porabo avtomobilov v zadnjih desetih letih z 10 odstotkov narasla na 30 odstotkov pri zasebnih in celo na več kot 40 odstotkov pri službenih vozilih.
 Skupaj za zdravje človeka in narave

EFSA v rokah industrije?
Poročilo nevladne organizacije PAN (Pesticide Action Network) razkriva, kako se je industrija pesticidov infiltrirala v regulatorna telesa EFSE in kako sabotirajo napore, da se raziščejo toksični učinki določenih pesticidov in njihovih kombinacij. Poročilo se predvsem ukvarja z neizvajanjem sklepov iz leta 2005, ko je Evropska komisija EFSI naložila, da začne z raziskavami učinkov kombinacij pesticidov – skrajšano CRA (Cumulative Risk Assessment oziroma v prevodu kumulativna ocena tveganja). Do danes pa tega še niso storili.
GSO - Igre brez meja
V EU se nadaljuje „usklajevanje“ glede pristojnosti za prepoved gojenja gensko spremenjenih (GS) rastlin med državami, ki gojenju nasprotujejo, in tistimi, ki ga podpirajo. Slednje so v manjšini, ki pa je dovolj velika, da npr. svet ministrov držav članic praviloma ni zmožen zavrniti (ali potrditi) predlogov Evropske komisije za odobritev posameznih GS rastlin. Res je sicer, da je trenutno še vedno dovoljeno gojiti le eno GS rastlino, tako rekoč „prastaro“ koruzo MON810, vendar je tako politično stanje sramotno za (demokratično?) EU, v kateri velika večina prebivalstva z GS hrano ne želi imeti opravka.
Ali bomo jedli meso, oprano v kloru?
Iz ameriških medijev lahko izvemo, da zagovornici perutnine, oprane v kloru, v sklopu pogajanj TTIP vodijo že 6. krog pogajanj z EU. Ameriški standardi proizvodnje mesa so bili za Evropo (vsaj do zdaj) zelo sporni. ZDA dovoljuje uporabo rastnih hormonov pri govejem mesu, pri perutnini pa dovoljujejo, da se meso pred prihodom na trg pere v kloru, z namenom dezinfekcije.
Toksična rekreacija!
Rekreacija v parkih, na športnih terenih ali golf igriščih utegne biti veliko bolj nezdrava, kot si mislimo. Po uradnih podatkih, zbranih v drugih državah, naj bi na urbanih javnih površinah uporabili od 0,2 do 2,7 % vseh porabljenih pesticidov. Delež je sorazmerno majhen, tveganja pa precej večja, kot je razbrati iz teh številk. Ko kmet poškropi njivo, po njej v času karence praviloma nihče ne hodi. Ko pa enako storijo v parku, je zgodba drugačna.
Koledar dogodkov - oktober 2014
Vegetarijanski kuharski tečaji, Hrana ki nas uničuje in hrana ki nas zdravi - kako jih razlikovati, Zamolčane zdravilne moči začimb, Brezplačno predavanje: aromaterapija in eterična olja, Skrivnostne moči zdravilnih zeli, Predavanje o osnovah biodinamičnega in permakulturnega sadjarstva, Program „Dih”, Biodinamika, Vpliv ozvezdij – planetov na zemljo, Zelišča – uvod, spoznavanje, nabiranje, Z začimbami do več zdravja in energije, Zeliščarska delavnica, Predavanje pridelava zelenjave na vrtu in njivi, Predavanje o rodovitnosti tal v ekološkem kmetijstvu (s poudarkom na izgradnji trajnega humusa) in še in še...

 Umanotera

Evropska komisija očitno raje kot državljane posluša lobije
Evropska komisija je včeraj zavrnila evropsko državljansko pobudo za zaustavitev prostotrgovinskih pogajanj z ZDA in Kanado kljub neodobravanju in nasprotovanju sporazumom tako strokovne javnosti kot civilnodružbenih gibanj zaradi potencialnega zniževanja standardov in pravic, namenjenih varovanju javnega interesa. Osveščanje o posledicah sprejemanja tovrstnih sporazumov se vseeno nadaljuje, tudi v Sloveniji.


 ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije

Kaj se skriva za sliko pomaranče na pijačah v priročnem 2-decilitrskem pakiranju?
Najbolj intenzivno tržijo prav pijače slabše kakovosti! Starši pogosto v želji, da bi otrokom ponudili dobro in zdravo pijačo, izberejo pomarančni sok. Zato smo na ZPS tokrat naključno kupili sedem pijač, ki s svojo zunanjo podobo vabijo k nakupu prav najmlajše. Izbirali so med pijačami v priročnem 2-decilitrskem pakiranju, ki so imele na sprednji strani embalaže sliko pomaranče. Izkazalo se je, da za vabljivo sliko pomaranče le redko stoji pravi pomarančni sok, zato nasvet staršem – pred nakupom torej poglejte tudi sestavine.
Odpoklic - bučno seme Propak
Propak d.o.o. obvešča o umiku in odpoklicu oluščenega bučnega semena blagovne znamke Dežela sadja, zaradi presežene vrednosti aflatoksinov.

www.ninamvseeno.org

 Spremljajte našo Facebook stran, kjer lahko najdete več novic naših partnerskih in drugih organizacij.

 Sledite nam na Twitterju!

 Sledite naši Pinterest strani!


Če ne želite prejemati naših novic, nam na e-naslov info@ninamvseeno.org pošljite sporočilo z zadevo "Odjava".