Pregled aditiva

E322 - lecitin
Lecithin

ALTERNATIVNA IMENA

/

ALTERNATIVNA ANGLEŠKA IMENA

/

KATEGORIJA

antioksidanti

SPREJEMLJIVI DNEVNI VNOS (ADI)

ni omejen oz. določen (JECFA, 1973)
ni omejen oz. določen (SCF, 1982)
ni omejen oz. določen (EFSA, 2017)

OPIS ADITIVA

Lecitin pridobivajo v glavnem iz sojinih zrn, jajčnega rumenjaka, mleka, morskih virov, oljne ogrščice, bombaža in sončnice. Je odličen emulgator in stabilizator v mešanicah voda-olje/maščoba. Prodaja se ga tudi kot prehransko dopolnilo oz. v medicinske namene. Kot emulgator se lecitin uporablja v mnogih izdelkih - sladkarijah (čokoladah, piškotih, sladoledih, žvečilnih gumijih, namazih, kosmičih), pri peki raznih izdelkov, v kruhu in pecivu, testeninah, margarini, majonezah, itd. Lahko predstavlja tveganje za zdravje, saj je že več kot 90% soje na svetu gensko spremenjene. V večjih količinah lahko povzroči želodčne težave. Sončnični lecitin, ki je pridobljen iz sončničnih semen ne predstavlja tveganja za zdravje.

Podprite naš projekt

Projekt Ni nam vseeno je naše darilo vam. Ustvarjamo ga s srcem, v želji, da najdete koristne informacije, ki bi vam lahko pomagale, da (p)ostanete zdravi. Vsak doniran znesek bo porabljen za dober namen.
Doniraj
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.