Pregled aditiva

E250 - natrijev nitrit
Sodium nitrite

ALTERNATIVNA IMENA

/

ALTERNATIVNA ANGLEŠKA IMENA

/

KATEGORIJA

konzervansi

SPREJEMLJIVI DNEVNI VNOS (ADI)

0,060 mg/kg telesne teže/dan (SCF, 1997)
0,070 mg/kg telesne teže/dan (JECFA, 2002)
0,070 mg/kg telesne teže/dan (EFSA, 2017)

OPIS ADITIVA

Natrijev nitrit je naravno prisoten mineral, katerega je mogoče izkopati ali kemično pridobiti iz natrijevega nitrata (E251).

Nitrit je sol, ki je v velikih odmerkih strupen, na splošno so nitriti v velikih količinah zelo nevarni in lahko povzročijo smrt. Pod določenimi pogoji (med kuhanjem) lahko nitriti v mesu tvorijo nitrozamine, ki so rakotvorni, tudi v samem želodcu lahko pride do podobnih reakcij in tvorjenja nitrozaminov. Poleg rakotvornosti se nitritu pripisuje tudi povzročanje hiperaktivnosti. Ni primerno za nosečnice in dojenčke do 3 oziroma 6 mesecev starosti, saj imajo le-ti drugačen tip hemoglobina, ki hitreje reagira na nitrite kot normalen hemoglobin. Zaradi tega tudi ni primeren za posameznike, ki trpijo za prebavnimi motnjami zaradi zmanjšane želodčne kisline.

Maksimalni predpisan odmerek je 22 mg/kg telesne mase. Skupina FAO / strokovni odbor WHO za aditive v živilih je določil za sprejemljiv dnevni vnos (ADI) 0-0.06 mg/kg telesne teže. Uporaba natrijevega nitrita je prepovedana na Norveškem, Švedskem, v Kanadi in Nemčiji.

Uporablja se za zorenje mesnih in ribjih izdelkov, saj preprečuje razmnoževanje bakterij, v največji meri bakterije Clostridium botulinum, ki lahko povzroči botulizem. Kot konzervans nastopa predvsem v izdelkih kot so šunka, slanina, hrenovke, prekajene ribe, usoljena govedina, itd. Mesu daje zaželjeno rdečo barvo in aromo, brez nitrita bi bila barva mesa bolj sivkasta.

Drugi vplivi na zdravje: prekomerno uživanje lahko povzroči, da hemoglobin izgubi sposobnost prenašanja kisika. Zgodnji simptomi vključujejo razdražljivost, pomankanje energije, glavobol, omotico, bruhanje, drisko, oteženo dihanje, pomodrelost na področju ustnic in oči, tudi dlani in stopal. Ob nepravočasnem zdravljenju so možne tudi poškodbe možganov in smrt.

Podprite naš projekt

Z donacijo lahko podprete naše delo, da bomo še naprej lahko objavljali kakovostne vsebine. Hvala, ker nas podpirate!
2€
5€
10€
20€
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.