PO OZNAKAH
5G aditivi adjuvanti AIDS ajurveda alergije alge aloe vera aluminij anemija antibiotiki antidepresivi antropologija ARDS astma avtizem avtoimunske bolezni baker bakterije baterije bazna postaja biodiverziteta bolhe brezposelnost brezvrvični telefon budizem cenzura cepiva cepljenje Cervarix Charles Eisenstein Claus Köhnlein Cochrane covid-19 čebele čistila črevesje čuječnost daljnovod darilna ekonomija demokracija denar deževni pragozd diabetes dihala dihanje DNK dušik dvoživke E120 E250 E407 E450 E451 E452 E621 ekološke sveče ekonomija električna napeljava elektronske sveče epidemija farmacija feritin flebotomija fosfati FSME-Immun gibanje gnojila gozdovi gripa GSO Hans Selye Helena Norberg-Hodge hemoglobin hemokromatoza hepatitis hidroksiklorokin hiperaktivnost hipoksemija hormoni HPV hrenovke humanitarnost iatrogene poškodbe ICNIRP Indija infekcijske bolezni insekticidi intenzivna vzreja intubacija javno dobro jetra jod kanalizacija kandidiaza karagenan karantena kava kisik klimatske spremembe klopi KME kmetijstvo kompost kompostno stranišče KOPB korale koronavirus korupcija kriza krma krvni tlak kvasovke laboratorijske preiskave Ladakh ledvice levkemija ležarina lokalne valute Lyrica mačke mamografija maternični vrat medicina mediji meditacija mehanska ventilacija meningoencefalitis menstruacija meso migranti mikroorganizmi mikrovalovi minimalna plača mobilni telefon monetizacija motnja propadanja čebeljih družin možgani nadledvična žleza Nara Petrovič navigacija nevarni odpadki nevrotoksičnost nikelj nitrati nitriti nitrozamini nosečnost obresti odpadki ogljikov dioksid okolje onesnaženje orientacija osteoporoza otroci pandemija parafin paraliza PCB PCR permakultura permetrin pesticidi Peter Gøtzsche piretroidi plastika pljuča pljučnica plodnost podtalnica poliamini prašičja gripa prebava predrakave spremembe prehrana prehranska dopolnila prekarno delo propaganda protesti protitelesa protivirusna zdravila prst psi ptiči ptičja gripa rak Ray Peat razkužila recikliranje re-lokalizacija remdesivir respiratorji ribe samomor SAR SARS Satish Kumar sevanja sežig Silgard Silvio Gesell skupnost sledenje stikom sol solarne sveče sončne celice spanje srce in ožilje staranje stranski učinki stres sveče svetloba ščitnica šola španska gripa šport tehnologija testiranje težke kovine tradicija transferin trebušna slinavka ulcerozni kolitis uši UTD virusi vitamini vnetje voda vrtnarjenje Wi-Fi zakol zakonodaja zdravila zdravje zelenjava zemlja znanost železo želodec žuželke

Kaj vse se skriva v hrenovkah?

Objavljeno: 12.10.2019

Znani so rezultati akcije "Preverimo sestavine v hrenovkah!" – v bazi smo zbrali skupno 86 izdelkov, kar je večina hrenovk, ki jih najdemo na tržišču. Spodaj podajamo naš komentar glede sestavin, rezultate akcije in seznam vseh hrenovk pa najdete na tej povezavi.

NA KRATKO

  • Mednarodna agencija za raziskave raka predelane mesne izdelke označuje kot potrjeno rakotvorne.
  • Velika večina hrenovk na tržišču vsebuje nevarne nitrite. Uporaba le-teh za proizvodni proces ni nujna, saj obstajajo alternative.
  • Dodani fosfati v hrenovkah se uporabljajo z razlogom povečanja teže izdelka na račun zadrževanja vode, imajo pa številne škodljive učinke na zdravje.
  • Hrenovke vsebujejo tudi druge nepotrebne aditive, polnila, vezivna sredstva in ostale sestavine, ki lahko predstavljajo do 25% celotne teže izdelka.
  • Ostali problemi hrenovk (in drugih predelanih mesnih izdelkov) so med drugim tudi: problem starega mesa, katastrofalne razmere pri intenzivni vzreji živali, raba zdravil in nekvalitetna krma.
  • Na tržišču obstajajo alternative – hrenovke ekološke pridelave, brez GSO in brez aditivov, a ker niso cenovno konkurenčne, jih kupci ne kupujejo v dovolj velikem obsegu.

Najprej je potrebno poudariti, da Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) predelane mesne izdelke (kamor spadajo tudi hrenovke) uvršča v skupino 1 kot potrjeno rakotvorne, saj povzročajo raka na debelem črevesju in danki, obstaja pa tudi povezava z rakom na želodcu.(1)(2) Zakaj je temu tako, bomo videli v nadaljevanju.

Nevarni nitrati in nitriti

Velika večina izdelkov, ki smo jih preverili, je vsebovala aditiv E250 – natrijev nitrit, ki ga Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) uvršča v skupino 2A kot verjetno rakotvorne,(3) saj se lahko pri visoki temperaturi (med kuhanjem) tvorijo rakotvorni nitrozamini, ki povečajo tveganje za nastanek raka želodca(4) in trebušne slinavke,(5) ugotovljena pa je bila tudi povezava s kronično boleznijo jeter.(6) Nitrati in nitriti se uporabljajo kot konzervansi v mesnih in mlečnih izdelkih, in sicer za preprečevanje botulizma, ki ga povzroča bakterija Clostridium botulinum, kot barvilo (ki izdelek obarva rdeče ali rožnato) in kot dodatek arome.(7) A kot je razvidno tudi iz našega seznama hrenovk, uporaba tega aditiva ni nujna, saj obstajajo alternative (sadni in rastlinski/zeliščni ekstrakti, organske kisline, itd.).(8) Očitno ga mnogi proizvajalci dodajajo zaradi ekonomskih razlogov, da lahko zagotovijo daljši rok trajanja in čim nižjo ceno izdelka.

Pri zgodbi z nitrati in nitriti je zanimivo tudi, da je ameriška mesna industrija v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja uporabila vse možne prijeme, da bi ovrgla znanost, ki je kazala na izrazito škodljive učinke uporabe nitratov, in posledično prepoved s strani ameriške Zvezne agencije za hrano in zdravila (FDA), ki je bila naslednji logični korak. Pri tem je igrala na karto potencialno smrtonosnega botulizma in močno precenjevala tveganje, češ da je zaradi nevarnosti botulizma uporaba nitratov v predelanih mesnih izdelkih nujna in rešuje mnoga življenja. S tem pritiskom je industrija dosegla, da na koncu ni prišlo do prepovedi nitratov. A znano je, da nekateri izdelki ne vsebujejo nitratov ali nitritov, zaradi njih pa ni bilo nobenih primerov botulizma. Pravzaprav so primeri botulizma izjemno redki in so večinoma posledica neprimerno konzervirane zelenjave.(9)

Dodajanje fosfatov kot uzakonjena goljufija

Večina hrenovk je vsebovala tudi dodane fosfate (E450 – difosfati, E451 – trifosfati in E452 – polifosfati). Ti med drugim služijo za zadrževanje vode v izdelku in povečanje volumna, podaljšujejo obstojnost izdelka, uravnavajo pH in preprečujejo razbarvanje izdelka. Industrija je fosfate dolgo časa uporabljala brez slabe vesti, politika pa je uzakonila slabo prakso. Znanost pa je v zadnjih desetletjih potrdila, da fosfati vplivajo na številne metabolne procese – preprečujejo absorpcijo kalcija v telesu, vodijo do izgube kostne mase oziroma osteoporoze, kopičenja kalcija v telesu in kalcifikacije mehkih tkiv.(11)(12)(13)(16)(17) Povišane vrednosti fosfatov v krvi lahko vodijo do kronične odpovedi ledvic in razvoja srčno-žilnih obolenj.(10)(11)(13)(14)(15)(17) Fosfate so številne raziskave povezale tudi s prezgodnjim staranjem.(18) Obstaja sum, da lahko pri otrocih povzročijo hiperaktivnost in druge vedenjske motnje.(19) Pri miših so pospešili razvoj raka na pljučih,(20) obenem pa imajo lahko sinergistične učinke z mnogimi drugimi rakotvornimi snovmi.(21)

Ob tem je potrebno dodati, da se fosfati z namenom povečanja teže dodajajo živalim v krmo tudi pred zakolom. Pri tem pa gre v resnici le za to, da zaradi toksičnega vpliva fosfatov žival prične zatekati oz. se ji v telesu začne zadrževati voda. Takšno meso vsebuje večje količine vode, po klanju pa se delež vode v mesu lahko še poveča z namakanjem mesa v raztopini s fosfati. Z namakanjem mesa v fosfatih se lahko ustvari tudi do 15% dodatne teže izdelka, ne da bi bilo žival potrebno hraniti s kvalitetno krmo, čemur bi lahko rekli tudi uzakonjena goljufija. Vse skupaj je zelo dobičkonosno, saj kupec v bistvu plača za vodo, takšno meso pa vsebuje tudi ogromne količine fosfatov, ki so (kot že omenjeno) zdravju škodljivi.(22) Pri pečenju takšnega mesa se izloči večja količina vode, kar ste morda opazili tudi sami.

Ostali aditivi

Poleg zgoraj naštetih aditivov smo v nekaj hrenovkah našli tudi druge tvegane in/ali nepotrebne aditive, kot je npr. E407a – predelana morska alga eucheuma (gre za različico potencialno izredno škodljivega karagenana, o katerem smo že pisali). Naslednji aditiv, ki smo ga zasledili v nekaterih izdelkih, je sporni E621 – mononatrijev glutamat, ki služi kot ojačevalec okusa. Še en zelo tvegan aditiv je E466 – karboksimetil celuloza, potencialno alergeni aditiv E120 – karminska kislina (pridobljena iz posušenih hroščkov Dactylopius coccus) pa se uporablja za obarvanje izdelka, saj daje intenzivno rdečo barvo. Nekateri drugi, verjetno manj nevarni, a vseeno nepotrebni aditivi, ki smo jih našli v hrenovkah, so E262 – natrijev acetat, E300 – askorbinska kislina, E301 – natrijev askorbat, E316 – natrijev eritorbat, E330 – citronska kislina, E412 – guar gumi, in E1401 – modificiran škrob.

Polnila, vezivna sredstva in druge sestavine

V hrenovkah najdemo tudi mnoge druge nepotrebne sestavine, ki služijo kot polnila (v obliki ogljikovih hidratov, kot so npr. moka, škrob, grahove ali bambusove vlaknine, vlakna citrusov ipd.) in vezivna sredstva (sojine beljakovine, mlečne beljakovine). Pogosto so jim dodana tudi škodljiva rafinirana olja. Hrenovkam se takšne sestavine dodajajo zaradi nižanja stroškov in posledično cene (in s tem kvalitete) izdelka. Včasih je bil mesni delež v hrenovkah skoraj izključno 100% in tako je še danes na "zahtevnih" tržiščih, medtem ko je delež polnil, vezivnih sredstev in drugih sestavin v današnjih nizkocenovnih izdelkih lahko celo do 25%!(23)


Slika 1: Prikazuje upad kvalitete močno predelane piščančje hrenovke v različnih fazah: a) mešanica pustega mesa, fosfatov, soli in vode – kompaktna tekstura, roza barva, brez puščanja maščobe in vode; b) dodajanje veziva (izolirane sojine beljakovine, mlečne beljakovine) – tekstura ostaja kompaktna, barva postaja veliko bolj bleda; c) dodajanje maščobe (piščančje kožice) – tekstura postaja malo mehkejša, barva še za odtenek bolj bleda; d) dodajanje škroba in moke, malo rastlinskega olja in umetnih barvil – izdelek se spreminja v (netipično) roza barvo, tekstura mehkejša, a še vedno dobra; e) dodajanje velikih količin (15%) sojinega koncentrata (ali drugih rastlinskih beljakovin) in drobtin – velika sprememba barve v rjavo-rumeno, puščanje vode, očitna sprememba okusa.

Nekateri proizvajalci na deklaracijah nimajo napisanega deleža mesa v odstotkih, kar pomeni, da kupec nima na voljo informacij o tem, koliko je v izdelku ene ali druge vrste mesa, obenem pa mu tudi ni na voljo informacija o tem, kolikšen je dejansko delež skupnega mesa in koliko je v izdelku polnil, veziv in drugih nevarnih in/ali nepotrebnih aditivov.

Vprašljiva svežina mesa

En od problemov vseh vrst predelanega mesa (vse bolj pa tudi “svežega” mesa, o čemer bomo še pisali) je tudi dejstvo, da imajo ti izdelki daljši rok trajanja, kar pomeni, da je meso lahko staro več tednov ali celo mesecev. O problematiki starega mesa pri nas skorajda ni zaslediti besede, čeprav gre za pomembno lastnost mesa – na takšno meso bi namreč lahko gledali tudi kot na že nekoliko pokvarjeno meso, ki ima zelo drugačno kemično strukturo in okus od svežega, obenem pa je tudi njegov vpliv na zdravje drugačen od svežega mesa. Bolj staro ko je meso, večji delež reaktivnih kisikovih spojin in poliaminov vsebuje.(22) Poliamini so majhne molekule, ki nastanejo iz aminokislin (nekateri izmed njih so poimenovani po okusu, ki ga dajejo staremu mesu, npr. kadaverin in putreskin) in v telesu oksidirajo do zelo toksičnih aldehidov, vključno z akroleinom.(24) Poliamini med drugim povzročajo ekscitotoksičnost, poškodujejo živčevje in krvno-možgansko pregrado, poleg tega pa so odkrili tudi, da so močno povišani pri pacientih z rakom.(25)(26)(27)(28)(29)(30)

Mehansko izkoščeno meso

Če pogledamo na deklaracije hrenovk, je v večini primerov prva sestavina, ki jo opazimo, mehansko izkoščeno meso. Kaj točno to pomeni? Gre za postopek, pri katerem ostanke mesa skupaj s kostmi zmeljejo in pod pritiskom potisnejo skozi nekakšno sito. Mehansko izkoščeno meso večinoma ne sestoji iz mesa mišic, temveč iz kosti, kostnega mozga, kože, živčevja, krvnih žil...(31) Medtem ko bolj kvalitetne hrenovke vsebujejo pretežno meso piščančjih nogic, nizkocenovne sestojijo pretežno ali v celoti iz mehansko izkoščenega mesa.(23)

Zaključek

Če temu dodamo še katastrofalne razmere pri intenzivni vzreji živali, nekvalitetno krmo (ki lahko pri konvencionalni pridelavi vsebuje tudi gensko spremenjene organizme) ter pogosto rabo antibiotikov in drugih zdravil, nas lahko dodobra mine apetit. Obenem zdaj lažje razumemo, zakaj so predelani mesni izdelki označeni kot rakotvorni. Danes je povsem jasno, da ima mesna industrija težave in gotovo je, da se bo v prihodnosti morala temeljito spremeniti.

S svojo denarnico lahko po svojih močeh "glasujemo" in podpremo tiste, ki delajo srčno in se trudijo vračati k naravi (najboljša izbira je kupovanje od lokalnega kmeta, ki ga poznamo in mu zaupamo). Kot je razvidno iz našega seznama, obstajajo boljše alternative – hrenovke iz ekološke pridelave, brez GSO in brez aditivov, a le-te predstavljajo manj kot 10% izdelkov na našem tržišču. Od nekaterih proizvajalcev smo dobili informacije, da bi z veseljem delali bolj kvalitetne izdelke, a ker so cene za te izdelke višje, jih kupci ne kupujejo ali pa jih kupujejo manj. Tako zaradi trenutnega ekonomskega sistema v veliki meri ostajamo v začaranem krogu, kjer kupci ne zmorejo kupovati kvalitetnih izdelkov, proizvajalci pa jih ne zmorejo proizvajati. Ekonomija namreč teži k rasti, konkurenčnosti in nižanju stroškov, kar ima za posledico vse nižjo ceno, posledično pa tudi kvaliteto izdelkov.

VIRI

(1) IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat; International Agency for Research on Cancer; 2015
(2) Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat; International Agency for Research on Cancer; 2015
(3) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_IARC_Group_2A_carcinogens
(4) Ingested Nitrate and Nitrite, and Cyanobacterial Peptide Toxins (Summary of Data Reported) - IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 94.; International Agency for Research on Cancer; 2010
(5) Ingested Nitrate and Nitrite, and Cyanobacterial Peptide Toxins - IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 94.; International Agency for Research on Cancer; 2010
(6) Association of Meat and Fat Intake With Liver Disease and Hepatocellular Carcinoma in the NIH-AARP Cohort; J Natl Cancer Inst; 2010
(7) https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_nitrite
(8) Is nitrite-free meat the next big ‘free from’ opportunity?; Informa Markets; 2018
(9) Yes, bacon really is killing us; Bee Wilson; Guardian; 2018
(10) Phosphate Additives in Food—a Health Risk; Dtsch Arztebl Int; 2012
(11) Assessing the Health Impact of Phosphorus in the Food Supply: Issues and Considerations; Adv Nutr; 2014
(12) Effects of Excessive Dietary Phosphorus Intake on Bone Health; Curr Osteoporos Rep; 2018
(13) Dietary phosphate toxicity: an emerging global health concern; Histochem Cell Biol; 2018
(14) Phosphate Additive Avoidance in Chronic Kidney Disease; Diabetes Spectr; 2017
(15) Lack of Awareness of Dietary Sources of Phosphorus Is a Clinical Concern; In Vivo; 2019
(16) Impact of Phosphorus-Based Food Additives on Bone and Mineral Metabolism; J Clin Endocrinol Metab; 2015
(17) Public health impact of dietary phosphorus excess on bone and cardiovascular health in the general population; Am J Clin Nutr; 2013
(18) Dietary and genetic evidence for phosphate toxicity accelerating mammalian aging; FASEB J; 2010
(19) The Right Chemistry: Phosphate additives in food, and your health; Joe Schwarcz; Montreal Gazette; 2017
(20) High dietary inorganic phosphate increases lung tumorigenesis and alters Akt signaling; Am J Respir Crit Care Med; 2009
(21) http://www.additifs-alimentaires.net/E450.php
(22) Meat physiology, stress, and degenerative physiology; Ray Peat; 2014
(23) Meat products with high levels of extenders and fillers; Food and Agriculture Organization
(24) Increase in putrescine, amine oxidase, and acrolein in plasma of renal failure patients; Biochem Biophys Res Commun; 2003
(25) Polyamines and prostatic cancer; Biochem Soc Trans; 2003
(26) Role of spermine in amyloid beta-peptide-associated free radical-induced neurotoxicity; J Neurosci Res; 2001
(27) Targeting alzheimer amyloid plaques in vivo; Nat Biotechnol; 2000
(28) Blood-brain barrier breakdown in cold-injured brain is linked to a biphasic stimulation of ornithine decarboxylase activity and polyamine synthesis: both are coordinately inhibited by verapamil, dexamethasone, and aspirin; J Neurochem; 1989
(29) Altered urinary profiles of polyamines and endogenous steroids in patients with benign cervical disease and cervical cancer. ; Cancer Lett; 2003
(30) Determination of polyamines in urine of normal human and cancer patients by capillary gas chromatography; Biomed Chromatogr; 1990
(31) https://en.wikipedia.org/wiki/Mechanically_separated_meat

Podprite naš projekt

Projekt Ni nam vseeno je naše darilo vam. Ustvarjamo ga s srcem, v želji, da najdete koristne informacije, ki bi vam lahko pomagale, da (p)ostanete zdravi. Vsak doniran znesek bo porabljen za dober namen.
Doniraj
Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.