Dihalne vaje

Objavljeno: 12.9.2019

Tokrat bomo predstavili enostavne, a učinkovite dihalne vaje. Gre za vaje čuječnosti iz vietnamske budistične tradicije, pri katerih se osredotočimo na dihanje in ga zavestno upočasnimo. Pomagajo pri obvladovanju stresa ter pri najrazličnejših kroničnih boleznih, krepijo moč koncentracije in nam omogočijo, da življenje živimo bolj polno.

  • Če ste začetnik, je najboljše, da se uležete na odejo ali kako drugo tanko podlago. Roke imejte ob strani telesa. Glave ne podpirajte z blazino. Pazite, da na začetku ne pretiravate, saj so pljuča po veliko letih nepravilnega dihanja šibka.
  • Počasi vdihnite dolg vdih in se ves čas zavedajte, da globoko vdihujete. Nato izdihnite ves zrak v pljučih in se ob tem zavedajte, da izdihujete.
  • Nato poskusite z metodo sledenja dolžini diha. Osredotočite se na izdih in opazujte, kako dolg je. Izmerite dolžino izdiha tako, da sami pri sebi štejete (lahko si pomagate tudi z uro, ki tiktaka): 1, 2, 3… Ko to nekajkrat ponovite, boste vedeli približno dolžino izdiha - recimo, da je to 5 enot.
  • Poskusite izdih podaljšati za eno enoto ali dve, tako da bo dolg 6 ali 7 enot. Na ta način pljuča še dodatno izpraznite. Ko končate z izdihom, počakajte trenutek, da pljuča sama prično z vdihom. Pustite jim, da vdihnejo toliko zraka, kolikor ga hočejo. Vdih je normalno krajši od izdiha. Izmerite še dolžino vdiha.
  • Nekaj tednov tako vadite in bodite, medtem ko ležite, ves čas pozorni na izdihe in vdihe.
  • Dihanje lahko nato na isti način spremljate in uravnavate tudi med tem, ko hodite, sedite, stojite in še posebej, ko ste zunaj. Ko hodite, lahko dolžino diha merite kar s koraki. Po kakem mesecu takšne prakse se bo razlika med dolžino izdiha in vdiha zmanjšala in sčasoma izginila, tako da bosta izdih in vdih enako dolga. Torej, če bo dolžina izdiha 6 enot, bo tudi vdih dolg 6 enot.
  • Če med vadbo začutite utrujenost, takoj prenehajte z njo. Tudi če ne čutite utrujenosti, ne pretiravajte - 10 do 20 podaljšanih, enakomernih dihov na vadbo je dovolj.
  • Namesto številk lahko uporabite tudi besedne zveze, ki jih ritmično izgovarjate, npr. stavek “moje srce je zdaj mirno” lahko nadomesti štetje do 5.
  • Dihanje mora biti lahkotno, enakomerno in tekoče. Mora biti tako tiho, da ga oseba, ki sedi zraven vas, ne sliši. Mora biti tekoče in povezano kot tok reke in ne odrezavo in sunkovito kot galop konja. Dolžina izdihov in vdihov mora biti relativno dolga.

Za inspiracijo dodajamo še nekaj citatov budističnega učitelja Thich Nhat Hanha, ki je opisane vaje predstavil v knjigi Čudež pozornosti:

“Ko obvladamo dihanje, si povrnemo kontrolo nad našim telesom in umom. Vsakič, ko se počutite raztresene in se ne morete zbrati, uporabite metodo opazovanja svojega diha. Po približno 10 do 20 minutah se bodo vaše misli umirile in postale kot vodna gladina, na kateri ni najmanjšega valu.”
“Pred leti sem bil hudo bolan. Po nekaj letih jemanja zdravil se mi stanje ni izboljšalo. Lotil sem se dihalnih vaj in tej praksi se lahko zahvalim, da sem danes zdrav.”
“Veliko ljudi govori o izjemnih koristih, ki jih prinaša pravilno dihanje. Poročajo, da je človek, ki zna dihati, človek izjemne vitalnosti: dih gradi pljuča, krepi kri in obnavlja vse organe v telesu. Pravijo, da je pravilno dihanje pomembnejše od prehrane. In vse to je res.”

Podprite naš projekt

Projekt Ni nam vseeno je naše darilo vam. Ustvarjamo ga s srcem, v želji, da najdete koristne informacije, ki bi vam lahko pomagale, da (p)ostanete zdravi. Vsak doniran znesek bo porabljen za dober namen.
Doniraj

Zaupajte nam svojo zgodbo!

Vam aditivi, kozmetične sestavine ali elektromagnetna sevanja povzročajo probleme? Ste prepoznali povezavo z vašimi simptomi? Pišite nam o svojih izkušnjah na info@ninamvseeno.org!

Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.