Poziv mednarodnih znanstvenikov glede nevarnosti elektromagnetnih sevanj

Objavljeno: 3.6.2019

247 neodvisnih znanstvenikov in strokovnjakov s področja medicine iz 42 držav po celem svetu, ki je objavilo več kot 2000 recenziranih člankov o bioloških vplivih in nevarnostih neionizirajočih sevanj, je poslalo poziv Združenim narodom, v katerem opozarjajo na škodljive učinke, ki so jih odkrili pri svojem delu. Leta 2015 so objavili spodnji videoposnetek, v katerem svarijo pred nastajajočo krizo javnega zdravja, leta 2017 pa so v ponovnem pozivu izrazili zaskrbljenost glede nove tehnologije 5G in pozvali k neodvisnim preiskavam glede možnih tveganj za zdravje.

Prevod zapisa videoposnetka:

Prinašam slabe vesti o naših priljubljenih napravah: mobilnih telefonih, tablicah, Wi-Fi-jih… Povzročajo poškodbe celic v naših telesih in nas mnoge prezgodaj ubijejo.

Moje ime je dr. Martin Blanc, prihajam iz oddelka za fiziologijo in celično biofiziko na univerzi Columbia. Skupaj s 160 kolegi(1), ki se jim situacija tako kot meni zdi nesprejemljiva, danes pošiljamo peticijo Združenim narodom, v kateri zahtevamo, naj v zvezi s tem ukrepajo. Smo znanstveniki in inženirji in tukaj sem z namenom, da vam povem, da smo ustvarili nekaj, kar nam škoduje in kar uhaja izpod nadzora.

Pred Edisonovo žarnico je bilo v našem okolju zelo malo elektromagnetnega sevanja(2). Vrednosti so danes velikokrat višje, obenem pa se hitro povečujejo zaradi vseh novih naprav, ki oddajajo takšno sevanje. Primer, ki ga ima veliko od nas ta trenutek v žepu, je mobilni telefon. Ena od študij je pokazala, da se je po tem, ko se je uporaba mobilnih telefonov močno razširila, incidenca smrtonosnega možganskega tumorja pri mladih več kot potrojila.

Antene baznih postaj postavljamo na stanovanjske zgradbe in strehe bolnišnic, kjer ljudje skušajo ozdraveti. Pametni brezžični merilniki in bazne postaje našo okolico prekrivajo s sevanji. Še posebej zaskrbljujoče je, da sevanja telekomunikacijske tehnologije in električnih omrežij pri ljudeh povzročajo poškodbe DNK. Mnogim biologom je jasno, da bi bil to lahko vzrok za vedno večjo incidenco raka. Prihodnje generacije, naši otroci, so izpostavljeni tveganju.

Komisije, ki postavljajo varnostne standarde, biologov in znanstvenikov ne poslušajo. Bioloških dejstev ne upoštevajo, zato so dopustne meje postavljene previsoko. Te meje nas ne ščitijo. Do boljše zaščite bo verjetno prišlo šele po popolnem razkritju možnih konfliktov interesa med regulatorji in industrijo.

Vse večja izpostavljenost elektromagnetnim sevanjem je globalni problem. Svetovna zdravstvena organizacija in mednarodni organi, ki določajo standarde, ne ščitijo ustrezno javnega zdravja in dobrega počutja. Mednarodne smernice glede izpostavljenosti elektromagnetnim sevanjem bi morale biti zaostrene v skladu z resničnim vplivom na naša telesa, še posebej na našo DNK.

Čeprav smo še vedno priča hitrim tehnološkim spremembam, pa je za ukrepanje glede škodljivih bioloških in zdravstvenih učinkov že pozno. Vsi smo postali del velikega biološkega eksperimenta, ki se dogaja brez našega privoljenja.

Če želimo zaščititi naše otroke, nas same in naš ekosistem, moramo zmanjšati izpostavljenost sevanjem s pomočjo smernic, ki omogočajo boljšo zaščito. Zato danes znanstveniki s celega sveta pošiljamo poziv Združenim narodom, državam članicam in Svetovni zdravstveni organizaciji ter jih pozivamo k vodilni vlogi pri reševanju nastajajoče krize javnega zdravja.

OPOMBE

(1) Trenutno jih je podpisanih že 242.
(2) Sevanja, o katerih govori dr. Blanc, so neionizirajoča sevanja umetnega izvora. Naravna sevanja se od umetnih razlikujejo (gre npr. za druge frekvence); nanje smo verjetno evolucijsko prilagojeni in kot taka ne predstavljajo nevarnosti za zdravje.

Podprite naš projekt

Projekt Ni nam vseeno je naše darilo vam. Ustvarjamo ga s srcem, v želji, da najdete koristne informacije, ki bi vam lahko pomagale, da (p)ostanete zdravi. Vsak doniran znesek bo porabljen za dober namen.
Doniraj

Zaupajte nam svojo zgodbo!

Vam aditivi, kozmetične sestavine ali elektromagnetna sevanja povzročajo probleme? Ste prepoznali povezavo z vašimi simptomi? Pišite nam o svojih izkušnjah na info@ninamvseeno.org!

Vsa vsebina na spletni strani (razen slik) je pod licenco Creative Commons (CC BY 4.0). Prosto kopirajte, prilagajajte in razširjajte naprej.